Čo hovoria na nikotínové vrecká u detí odborníci? Záchranári, toxikologička a odborník na závislosti

Včera sme písali o tom, že medzi školákmi sa stávajú hitom návykové nikotínové vrecká. Predávajú sa v atraktívnych obaloch so šokujúcimi názvami a príchuťami ako "mix čiernych ríbezlí a šťavnatého hrozna", kombinácia koly, vanilky a čerešní, príchuť gumových medvedíkov a podobne. Nejde o tabakový výrobok (populárny vo Švédsku), ktorý sa takisto umiestňuje medzi hornú peru a ďasno. Ten je u nás oficiálne zakázaný. Vrecká s nikotínom sa však legálne predávajú. Samozrejme, sú určené dospelým ľuďom.

23.09.2022 06:00
nikotín, nikotínové vrecko, závislosť, snus Foto:
Nikotínové vrecká sa vkladajú medzi zuby a peru. Môžu obsahovať mnohonásobne viac nikotínu ako cigaretový dym a deti sú naň vnímavejšie.
debata (3)

Nikotínové vrecká neobsahujú tabak, iba nikotín, extrahovaný z rastliny Nicotiana tabacum. Áno, sú bezdymové, diskrétne, svieže a nefarbia zuby. Dokonca voňajú po rôznych príchutiach (napr. mäta), takže žiak učiteľovi či rodičovi môže tvrdiť, že má v ústach mentolovú žuvačku. Obsahujú však nikotín, ktorý je vysoko návykovou látkou. Iste majú svoj význam pre ľudí, ktorí sú závislí od pravidelného prísunu nikotínu do organizmu a z rôznych dôvodov nemôžu fajčiť ani vaporizovať v zamestnaní (rôzne továrenské haly, športovci, ktorí si nechcú ničiť pľúca inhalovaním dymu atď.). Tvrdí sa, že by si s ich pomocou postupným znižovaním dávok nikotínu mohli fajčiari odvykať od cigariet. Možno sú pre niekoho cestou zo závislosti podobne ako nikotínové náplasti či žuvačky. Ale…

Zatiaľ čo dnes sa už v rámci boja proti fajčeniu nesmú predávať žuvačky v tvare cigarety, u detí také populárne za socializmu, nikotínové vrecká sa (najmä on-line) predávajú v pestrofarebných oválnych obaloch pripomínajúcich cukríky a so svojimi príchuťami od výmyslu sveta sú absolútnym ťahákom pre tínedžerov.

Tému sme uviedli včera tu:

nikotín, nikotínové vrecká, závislosť Čítajte aj Medzi školákmi sú hitom návykové nikotínové vrecká. Niektoré vyzerajú ako gumené medvedíky!

„Chcelo by to reguláciu, čo sa týka atraktivity obalu, koncentrácie nikotínu v jednom vrecku a sankcie predajcom – ak predajú výrobok nedospelému človeku – v podobe definitívnej straty licencie, nielen nejakej pokuty,“ hovorí známy odborník na závislosti MUDr. Ľubomír Okruhlica, CSc. „Deti a mladiství nevedia rozpoznať nebezpečenstvo a stanú sa veľmi rýchlo závislými,“ dodáva. „Navyše takáto závislosť môže časom viesť ku ďalším závislostiam a ich kombináciám.“

„Problémom nie je výrobok, ale človek, ktorý ho nedospelému predá. Odo mňa niekedy aj kuriér, ktorý mi donesie tovar, pýta občiansky preukaz,“ tvrdí nemenovaný pravidelný užívateľ nikotínových vreciek. Aj keď pri on-line predaji musíte potvrdiť, že ste dospelý, tínedžeri si už nájdu cestu podobne ako pri alkohole či cigaretách.

Nikotínové vrecká tabak neobsahujú. Nevedú teda k rakovine pľúc ako fajčenie cigariet a ani ku evidentnému riziku rakoviny pery či jazyka ako klasický žuvací tabak či vrecúška plnené tabakovým práškom. Považujú sa za „najzdravší“ variant užívania nikotínu, hoci ich súčasťou sú tiež zdraviu škodlivé prímesi. Ak však neskúsený prvoužívateľ urobí chybu a dá si privysokú dávku (vrecká môžu mať koncentráciu nikotínu 7–8 mg, ale aj aj 50–75 mg v jednom vrecku), veľmi ľahko dôjde k otrave nikotínom. Niektorí užívatelia si dokonca dajú dva „vankúšiky” naraz, aby ich pery vyzerali symetricky a nebolo vidno, že majú niečo v ústach. Veľkým problémom môže byť aj kombinácia s energetickými nápojmi či inými drogami. "V každom prípade môže pri vstrebávaní obsahu cez sliznicu na jednom mieste v dutine ústnej vznikať chronický subakútny zápal, prestavba epitelu sliznice a odtiaľ je podľa mňa pri dlhodobom používaní len krôčik k malignizácii,“ (zvrhnutiu na rakovinu – pozn. aut.), myslí si pediater z Bratislavy MUDr. Martin Matejka. „Je to forma chronického dráždenia,“ súhlasí stomatologička MUDr. Lucia Piteková, PhD.

Tieto vrecká neobsahujú čistý nikotín, ale... Foto: SHUTTERSTOCK
tabak, tabakový prášok, snus, žuvací tabak Tieto vrecká neobsahujú čistý nikotín, ale tabakový prášok. Sú populárne najmä vo Švédsku a u nás sú nelegálne. Predajcovia však často obchádzajú zákon tým, že ich nazvú "žuvací tabak vo vrecúškach" a podobne.

„Za posledné dva roky sme konzultovali deväť prípadov otravy nikotínom, len v jednom prípade išlo o miernu intoxikáciu. Trinásťročný tínedžer mal príznaky ako opakované vracanie, nevoľnosť, točenie hlavy, potenie,“ hovorí PharmDr. Silvia Plačková, PhD., vedúca Národného toxikologického informačného centra (NTIC) v Bratislave. „Naši kolegovia toxikológovia z Holandska nedávno prezentovali súbor detí s nikotínovými vreckami. Za posledné dva roky konzultovali 29 intoxikácií nikotínovými vreckami. Priemerný vek tínedžerov bol 15 rokov. Dvaja pacienti museli byť hospitalizovaní s príznakmi vysoký krvný tlak, zmätenosť, potenie, spomalená srdcová frekvencia a hypotermia,“ uviedla. (Hypotermia znamená podchladenie, resp. nízka telesná teplota – pozn. aut.).

Príznaky otravy nikotínom

V ľahkých prípadoch: za krátku dobu nevoľnosť, závraty, slinenie, bolesti hlavy a vracanie. Pacient je bledý, koža chladná, orosená, zreničky najprv zúžené, potom rozšírené.

V ťažkých prípadoch: dochádza po počiatočnej tachykardii (vysoký počet srdcových pulzov) k zvýšeniu krvného tlaku, neskôr ku bradykardii (nízky počet srdcových pulzov), niekedy vzniká arytmia. Dostavujú sa prudké kolikové bolesti brucha a hnačky. Nikotín môže vyvolať ospalosť, závraty, zmätenosť, predávkovaný užívateľ môže stratiť vedomie.

Deti sú vnímavejšie na nikotín ako dospelí! Prvým prejavom toxicity je vracanie, príznaky môžu nastúpiť 30–90 minút od požitia. Treba ihneď kontaktovať lekára. Zotavenie po ľahkej otrave trvá niekoľko hodín, po ťažkej aj niekoľko dní.

(Zdroj: NTIC)

„Špecifické antidotum nie je,“ hovorí záchranárka MUDr. Táňa Bulíková. (Antidotum je protilátka – pozn. aut.) „My v prednemocničnej etape ošetrenia pacienta postupujeme na základe príznakov, čiže potláčame ťažkosti, ktoré sa u pacienta prejavujú. Základom sú vždy voľné dýchacie cesty, podpora životných funkcií. Pri ľahších otravách liečba spočíva v zabezpečení pokoja, polohovanie na lôžku, prípadne infúzna liečba. Ak ide o poruchu vedomia, tak sa záchranár stará o voľné a priechodné dýchacie cesty, okysličenie. Pri veľmi ťažkom priebehu je potrebná aj umelá pľúcna ventilácia a umiestnenie pacienta na JIS-ke.“

Naopak, ak by bol pacient nepokojný, je možná sedácia (ukľudnenie) pacienta s pomocou malej dávky liečiv nazývaných benzodiazepíny. Tie sa podávajú aj v prípade epileptickych kŕčov. „V prípade, že došlo k perorálnemu užitiu, ako je náhodné prehltnutie vrecúška/vrecúšok, tak treba vyvolať vracanie, aby sa nevstrebali zvyšky nikotínu a v nemocnici nasleduje výplach žalúdka a podanie aktívneho uhlia,“ dodáva lekárka.

A ako zistiť, či vaše dieťa užíva snus, alebo nikotínové vrecká? Pozrite sa mu do úst a hľadajte belavé povlaky medzi hornou alebo dolnou perou a zubami (pripomínajú afty). Takisto mu môžete urobiť domáci nikotínový test, ktorý dostať kúpiť v lekárni. Tieto opatrenia a kontroly je však vhodné robiť rozvážne, aby medzi rodičom a dieťaťom nedošlo k vážnemu narušeniu dôvery. Metabolit nikotínu kotinín možno zistiť v slinách, krvi, moči aj vo vlasoch.

Čo je čo

  • Klasický žuvací tabak – obsahuje tabakové listy, vkladá sa do úst a vypľúva.
  • Snus (orálny tabak) – tabakový prášok vo vrecúškach, ktorý sa vkladá medzi ďasno a hornú alebo dolnú peru, často sa distribuuje pod názvom „žuvací tabak v balíčkoch“. V rámci EÚ je predaj snusu zakázaný.
  • Nikotínové vrecko – neobsahuje nijaký tabak, iba extrahovaný nikotín v rôznych koncentráciách. Nesmrdí, naopak, vonia, nefarbí zuby. Spôsobuje však rovnakú závislosť od nikotínu ako cigareta, elektronická cigareta, IQOS, žuvací tabak alebo snus. Predáva sa v atraktívnych obaloch a s rôznorodými príchuťami.

Laická prvá pomoc

Ak je postihnutý pri vedomí a má len príznaky ako nervozita, nepokoj, trasenie, bolesti hlavy alebo búšenie srdca:

  • treba postihnutého posadiť
  • zavolať 155
  • sledovať zmenu stavu

Ak by sa u postihnutého objavil epileptický záchvat, je potrebné:

  • počas kŕčov chrániť hlavu pred údermi o zem a počkať, kým kŕče odznejú
  • po kŕčoch, ak je postihnutý v bezvedomí, skontrolovať dýchanie, uložiť na bok a zakloniť hlavu
  • do príchodu sanitky kontrolovať stav

Pri vážnej otrave môže dôjsť k celkovému útlmu až bezvedomiu a je potrebné:

  • uložiť postihnutého na bok a zakloniť hlavu
  • kontrolovať dýchanie
  • byť pripravený na to, že ak dôjde k poruche dýchania, bude treba postihnutého resuscitovať

Prvá pomoc aj liečba v nemocnici sa zameriavajú len na riešenie a tlmenie príznakov, keďže žiadna špecifická liečba otravy nikotínom neexistuje.

(Zdroj: záchranár Dušan Kraus na vyžiadanie redaktorky, www.prvapomocvpraxi.sk)

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #nikotín #závislosť #snus #nikotínové vrecká #žuvací tabak