Viete, prečo na kliešťovú encefalitídu antibiotiká nepomôžu?

29.09.2022 00:00
pfizer, pr Foto:

Aj keď možno len matne, mnohí z nás si pamätajú hodiny biológie, na ktorých sme preberali rozdiel medzi baktériami a vírusmi.

Baktérie sú jednobunkové živé organizmy, ktoré sa dokážu kdekoľvek rozmnožovať a rásť. Antibiotiká teda pôsobia na to, čo má bunku, čiže na baktérie. A keďže pôvodcom lymskej boreliózy sú baktérie, je možné ju liečiť antibiotikami.

Lenže na kliešťovú encefalitídu antibiotiká nepomôžu. Prečo? Spôsobuje ju totiž vírus, ide teda o vírusové ochorenie. A opäť biológia: Vírusy nie sú bunky a sú oveľa menšie ako baktérie. Nedokážu sa sami rozmnožovať ani rásť. Aby sa stali živými, potrebujú hostiteľskú bunku. A keď sa tá rozmnožuje, spolu s vlastným genetickým materiálom odovzdáva dcérskym bunkám aj provírus. Vírusy potom spôsobujú ochorenia ako chrípka, žltačka, osýpky, herpes, besnota, AIDS, kliešťová encefalitída, ebola a iné. Chránime sa proti nim očkovaním a posilňovaním imunity. A preto sú antibiotiká neúčinné, keďže vírus nemá bunku a antibiotiká tak nemajú na čo útočiť.

Očkovať sa oplatí

Priebeh kliešťovej encefalitídy môže byť veľmi rôznorodý. Približne dve tretiny infekcií sú asymptomatické, ďalej sa môže vyskytnúť široká škála príznakov od chrípke podobného ochorenia až po zápal mozgu a mozgových blán. „V poslednom prípade ochorenie vyžaduje hospitalizáciu, zanecháva často trvalé následky,“ uviedla RNDr. Martina Ličková, PhD. z Biomedicínskeho centra SAV. „Kliešte infikované kliešťovou encefalitídou sa na Slovensku nenachádzajú rovnomerne. Sústreďujú sa v takzvaných endemických oblastiach, kde môže byť infikovaných približne jeden až päť percent kliešťov. Tie najznámejšie ohniská sú napríklad v okresoch Banská Bystrica, Rožňava, Poltár, Lučenec, Detva, Trenčín, Považská Bystrica, Zlaté Moravce,“ konštatovala doktorka Ličková. Ako dodala, spoľahlivú ochranu pred ochorením predstavuje vakcinácia.

Jej slová potvrdila aj epidemiologička, MUDr. Jana Kerlik, PhD., z Oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. „Účinnosť očkovania sa potvrdila v susednom Rakúsku, ktoré v 70. rokoch patrilo ku krajinám s najvyšším počtom ochorení. Vďaka očkovaniu sa v Rakúsku podarilo znížiť počet prípadov o 90 % v porovnaní s predvakcinačnou érou. Aktuálne je v Rakúsku zaočkovaných 90 % populácie,“ uviedla doktorka Kerlik.

Súčasťou ochrany pred ochorením je aj ochrana pred prisatím kliešťa v prírode, a to najmä vhodným oblečením, používaním repelentných prípravkov, kontrola tela po návrate z prírody a správne odstránenie prisatého kliešťa.

PP-TCV-SVK-0050, Dátum vypracovania: jún 2022

Pfizer-baner-600x109-2 2022
chyba