Nekomplikovanú mykózu možno vyliečiť aj jednorazovo

Vaginálna mykóza, teda kvasinková vaginálna infekcia, patrí medzi časté intímne ťažkosti. Má typické príznaky – svrbenie, hrudkovitý, tvarohovitý výtok bez zápachu, sčervenané vonkajšie intímne partie.

30.09.2022 06:00
vagína, pošva, menštruácia, nohavičky, spodná... Foto:
V prípade, že samoliečba nezaberie do 3 dní, je potrebné navštíviť lekára.
debata

Ak je žena mladšia ako 18 rokov, nie je si istá, prípadne sa pridruží akýkoľvek typ bolesti v podbruší, zvýšená teplota alebo krvácanie – je to určite dôvod pre návštevu gynekológa. V prípade, že už žena vie, o čo ide, má skúsenosti a nie sú priveľmi časté (t.j. nekomplikovaná mykóza niekoľkokrát do roka), je možné začať liečbu voľnopredajnými vaginálnymi antimykotikami – liekmi na kvasinkovú vaginálnu infekciu. Pre ženy je príjemnou správou, že existuje aj jednorazová forma tejto liečby.

Čím skôr, tým lepšie

Platí pravidlo – čím skôr po objavení sa prvých príznakov začneme, tým lepšie. Ak sa objaví svrbenie, výtok a vaginálny diskomfort, niet na čo čakať. V prípade, že samoliečba nezaberie do 3 dní, je potrebné navštíviť lekára.

Opakované mykózy sú častým dôvodom návštevy lekára. To aj preto, že rovnaké príznaky môže mať aj iné ochorenie ako mykóza – tzv. laktobacilóza, a s tou si bez lekára neporadíme. Nie každý biely hustý výtok musí byť príznakom vaginálnej mykózy. Dôležitá je aj prevencia – bavlnená spodná bielizeň, primeraná hygiena, vhodná strava – cukor a biela múka veľakrát napomáhajú infekcii.

Dôležitá je aj prevencia – bavlnená, a nie... Foto: SHUTTERSTOCK
vagína, nohavičky, prnie, spodná bielizeň Dôležitá je aj prevencia – bavlnená, a nie spodná bielizeň z umelých vlákien.

Vaginálna mykóza alebo bakteriálna vaginóza?

Vaginálna mykóza je určite známejší pojem. Bakteriálna vaginóza, resp. nerovnováha pošvového bakteriálneho osídlenia, je menej známa, ale relatívne častá – trápi jednu z troch žien. Líšia sa príznakmi. Pre bakteriálnu vaginózu nie je celkom typické svrbenie, výtok je redší a veľmi často zapácha po rybách. Mykóza svrbí a je sprevádzaná bielym hustým výtokom bez zápachu.

V prípade, že si žena nie je istá, v lekárni nájde možnosť samodiagnostiky – test, ktorý na základe pošvového pH pomôže tieto dve infekcie odlíšiť. Liečba každého typu je iná, mykóza sa lieči antimykotikami, bakteriálna vaginóza – ak je včas podchytená – antiseptickými látkami ako kyselina boritám glycyrhetinová či čajovníkový olej v spojení s hyalurónovou či mliečnou pre zvlhčenie a podporu hojenia. Na trhu je aj viacero vaginálnych probiotických prípravkov pre úpravu rovnováhy pošvového prostredia. Ak bakteriálnu vaginózu nepodchytíme včas, je potrebné navštíviť lekára a ten nasadí lokálnu antibiotickú liečbu. Môže však dôjsť aj k prelínaniu príznakov, ide potom o zmiešanú infekciu a tá rovnako patrí do rúk lekára.

Dĺžka liečby v prípade mykózy

Ak ide o mykózu, ktorá sa objaví maximálne 2–3-krát za rok, je bez komplikácií (teda bez teploty, bolestí či krvácania), jednorazová aplikácia je správny a komfortný režim. Ak ide o komplikovanú, prípadne častejšie sa opakujúcu mykózu, taká patrí do rúk lekára. Odborníci sa často rozhodujú pre dlhšie režimy liečby. Štandardom v prípade liečby mykóz je širokospektrálne antimykotikum klotrimazol.

Existuje v čapíkoch, vaginálnych tabletách aj kréme rôznych značiek. Výber voľnopredajného lieku je aj otázkou osobných preferencií – avšak dostatočne účinná môže byť aj krátka, jednodňová liečba. Netreba sa obávať, že iba opakovaná aplikácia (napr. 6 ks po 100 mg klotrimazolu, čo je takmer týždeň liečby) prinesie vytúženú úľavu. Bez obáv možno siahnuť po novinke v podobe mäkkej vaginálnej kapsuly s obsahom 500 mg účinnej látky klotrimazol. Na zavádzanie je príjemnejšia ako napríklad vaginálne tablety – komfortnejšie pôsobí vo vnútri pošvy, nedrobí sa. Po rozpustení želatínového obalu sa uvoľní jej krémovitý obsah s účinnou látkou a pôsobí priamo na sliznicu pohlavných orgánov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mykóza #vaginálny sekrét #vaginálna infekcia #vaginálny výtok #vaginóza