Čo robí urológ? 40 percent opýtaných to nevedelo. O rakovine mechúra sa nehovorí

Európsky urologický týždeň sa každoročne venuje niektorej dôležitej téme z oblasti urológie. Odborníci z oblasti urológie sa snažia osvetou povzbudiť ľudí, aby mysleli na svoje zdravie a nezanedbávali prevenciu, prvé príznaky ochorení, či potrebné urologické vyšetrenia.

30.09.2022 11:00
močový mechúr, doktor, urológ Foto:
Najviac ohrození sú muži po 60. roku života. Majú 4- až 5-násobne vyššiu pravdepodobnosť vzniku karcinómu močového mechúra v porovnaní so ženami.
debata

Tento rok sa zamerali na rakovinu močového mechúra. Na fakt, že návštevy urológa u mužov a žien sú dlhodobo podceňované aj pri tomto ochorení, poukazuje aj Slovenská urologická spoločnosť. Oficiálne sa tak zapája do Európskeho urologického týždňa aj na Slovensku, ktorý prebieha od 26. do dnes, 30. septembra, vo všetkých európskych krajinách.

Rakovina močového mechúra patrí medzi diagnózy, o ktorých sa až tak nehovorí. Podľa štúdie z roku 2020 je však karcinóm močového mechúra v poradí desiatym najčastejšie diagnostikovaným onkologickým ochorením na svete. Podobne, ako aj pri iných onkologických ochoreniach, stretávame sa pri ňom s predsudkami, chýbajúcou osvetou o rizikových faktoroch a prvých príznakoch ochorenia, či neskorou diagnostikou.

Video
Urologička Iveta Ledererová: Čo znamená hyperaktívny močový mechúr? Aké sú príznaky? Ako prebieha urologické vyšetrenie? Čo všetko treba vyšetriť a aké ochorenia vylúčiť?

Symptómy netreba brať na ľahkú váhu

Vo svete je každoročne diagnostikovaných viac ako pol milióna prípadov rakoviny močového mechúra. Toto ochorenie je nebezpečné najmä v tom, že často trvá dlho, kým sa jeho symptómy prejavia – iba 30 percent z pacientov pociťuje napríklad bolesť v podbruší. „Jedným z hlavných symptómov, ktorý by ľudia nemali brať na ľahkú váhu, sú stopy krvi v moči, ako aj zmena jeho sfarbenia,“ hovorí doc. MUDr. Ivan Minčík, PhD., prezident Slovenskej urologickej spoločnosti.

Najviac ohrození sú muži po 60. roku života. Majú 4– až 5-násobne vyššiu pravdepodobnosť vzniku karcinómu močového mechúra v porovnaní so ženami. U žien však figuruje vyššia úmrtnosť, na možné symptómy ochorenia by si tak mali dávať pozor všetci. Mnohým ľuďom bráni vo vyhľadaní pomoci lekára ostych a tabuizácia urologických tém v spoločnosti. Čakať s návštevou odborníka sa neoplatí, ľudia však príznaky problémov často ignorujú a urológa vyhľadajú, až keď je neskoro. „Čím dlhšie sa čaká na začatie liečby, štádium ochorenia postupuje a tým pádom horšia je i prognóza. V neskorších štádiách sa rakovina močového mechúra šíri ďalej do vzdialených lymfatických uzlín alebo iných orgánov, čo liečbu komplikuje,“ vysvetľuje doc. MUDr. Ivan Minčík, PhD.

Boj s nedostatočnou osvetou aj tabuizáciou

Slováci preventívne prehliadky u urológa zanedbávajú, napriek tomu, že je to dôležitá časť včasného záchytu a vyliečenia. Chodí na ne približne len 20 percent pacientov po päťdesiatke, čo je alarmujúco nízke číslo. Podľa údajov zozbieraných Európskou urologickou asociáciou je však zarážajúce, že v piatich európskych krajinách 40 percent respondentov nevedelo uviesť, čo urológ vlastne robí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #moč #močenie #močový mechúr #krv v moči #rakovina močového mechúra