Ako sa lieči infarkt a čo prichádza po ňom?

Infarkt myokardu prichádza náhle a neohlásene, no „pôdu" si pripravoval dlho. Nezdravý životný štýl, obezita, fajčenie, stres, nedostatok pohybu a ignorovanie preventívnych prehliadok - vrátane kontroly krvného tlaku a hladiny cholesterolu a cukru v krvi – to všetko sú faktory, ktoré prispievajú k procesu aterosklerózy. Tá sa vyvíja bez príznakov a môže vyústiť do akútneho stavu - infarktu myokardu.

13.10.2022 14:02
stetoskop, srdce, EKG, lieky, infarkt,... Foto:
Antiagregačná liečba je základná terapia, pričom sa používa kombinácia viacerých látok s rôznym mechanizmom účinku. Jej cieľom je na jednej strane rozpustiť vytvorené zrazeniny, na druhej zabrániť tvorbe nových.
debata

Liečba infarktu je akútna a chronická. V akútnej fáze sa spriechodní cieva a obnoví prietok krvi, čím sa znovu zabezpečí výživa srdcového svalu. Ak sa toto udeje veľmi skoro, nemusí prísť k poškodeniu svaloviny srdca. Každý človek po infarkte dostáva už počas hospitalizácie v nemocnici okrem výkonu na spriechodnenie cievy aj lieky na ovplyvnenie zrážanlivosti krvi, respektíve proti tvorbe zrazenín a zhlukovaniu krvných doštičiek – tzv. antitrombotiká alebo antiagregačné lát­ky.

„Antiagregačná liečba je základná terapia, pričom sa používa kombinácia viacerých látok s rôznym mechanizmom účinku. Jej cieľom je na jednej strane rozpustiť vytvorené zrazeniny, na druhej zabrániť tvorbe nových. Antiagregačná liečba sa užíva v určitej forme doživotne. Ďalšou dôležitou skupinou liekov sú tzv. statíny na ovplyvnenie hladiny cholesterolu. Okrem redukcie cholesterolu majú statíny aj ochranný a stabilizačný vplyv na vnútornú cievnu výstelku. Zjednodušene sa dá povedať, že „vyhladzujú“ tepny a znižujú tak pravdepodobnosť vzniku nestabilných aterosklerotických plátov, ktoré predstavujú najväčšie riziko z hľadiska možného vzniku infarktu. K uvedeným dvom skupinám liekov sa pridružuje liečba ďalších diagnóz, ktorými pacienti s infarktom často trpia – predovšetkým artériovej hypertenzie a cukrovky“, hovorí MUDr. Ivana Šóošová, PhD., primárka Ambulantného oddelenia NÚSCH, a.s.

Video
Intervenčný kardiológ Piešťanský: Ako rozšíriť zúženú tepnu v srdci bez narkózy? Intervenčný kardiológ dokáže operovať srdce s pomocou miniinvazívneho prístupu. Ako sa do venčitých tepien srdca dostáva cez ruku? Ukážeme vám, ako prebieha koronárna angioplastika, ktorá obnovuje prietok v srdcových tepnách!

Neoperujeme chorobu, ale následky

Veková štruktúra pacientov s infarktom myokardu sa mení. „Zriedkaví už nie sú 35–40 roční pacienti. Pribúdajú aj ženy. K najdôležitejším dôvodom patria spôsob života, hektická doba, stres, u žien je to aj užívanie antikoncepcie a klimaktérium.

Situáciu zhoršila aj pandémia COVID-19, kedy si časť pacientov s klasickými príznakmi infarktu myokardu nevolala záchranku, pretože mali COVID-19, ďalšia časť nešla k lekárovi, pretože mal COVID-19 a veľká časť pacientov mala strach z pandémie. Mnoho pacientov tak infarkt „prechodilo“, čo poškodilo ich srdce a môže sa neskôr vypomstiť,“ hovorí Doc. MUDr. Michal Hulman, PhD, prednosta Kardiochirurgickej kliniky LF UK a NÚSCH, a.s.

Čo sa deje s pacientom po príchode do nemocnice?

„Pacient absolvuje kompletné kardiologické vyšetrenie, aby sme vedeli, aký je nález na koronárnych tepnách a posúdili, či je pacient vhodný na operáciu alebo intervenčnú či konzervatívnu liečbu. Po diagnostike sa rozhodne, čo ďalej, a ak ide pacient na operáciu, tak sa vzhľadom na akútnosť stavu urobia potrebné predoperačné vyšetrenia.“ Čo sa týka liečby, v zásade sa podľa typu postihnutia koronárnych artérií používajú tri spôsoby – ak neprichádzajú do úvahy intervenčná alebo chirurgická liečba, využíva sa konzervatívna.

Infarkt je liečba následku, ktorý spôsobil... Foto: SHUTTERSTOCK
infarkt, srdce, kardiovaskulárne choroby, angina pectoris Infarkt je liečba následku, ktorý spôsobil aterosklerotický proces na tepnách srdca.

„Neoperujeme chorobu ako takú, ale následky. Proces ochorenia pokračuje ďalej. Pacienti po operácii by mali dodržiavať medikamentóznu liečbu a režimové opatrenia, aby sa ten proces, ktorý ide rýchlejšie, spomalil. Keď má infarkt 40-ročný človek, tak je akcelerácia sklerotického procesu extrémne rýchla. V prípade človeka po 70. roku života, sa to dá vyhodnotiť ako prejav starnutia,“ dodáva doc. MUDr. Michal Hulman, PhD.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #kardiovaskulárne riziko #infarkt myokardu