U koho je častý tzv. tichý infarkt?

Infarkt myokardu môže prebiehať aj ticho a prichádzať opakovane. „Niekedy môže prebehnúť tak, že o ňom človek nevie a dozvie sa to až následne pri vyšetrení na EKG alebo na ultrazvukovom zobrazení srdca. Dôvodov, prečo je tomu tak, je viacero.

17.10.2022 06:00
infarkt, srdce, stetoskop, puzzle Foto:
Tzv. tichý infarkt je pomerne častý u diabetikov. Oni necítia bolesť v dôsledku porušenia nervových zakončení cukrovkou, a tým pádom nemajú pri infarkte typickú symptomatológiu.
debata

Tzv. tichý infarkt je pomerne častý u diabetikov. Oni necítia bolesť v dôsledku porušenia nervových zakončení cukrovkou, a tým pádom nemajú pri infarkte typickú symptomatológiu. Tichý alebo nespozorovaný infarkt môžu prekonať aj ľudia, ktorí majú vysoký prah bolesti a až na cielenú otázku si spätne spomenú, že pociťovali niečo zvláštne na hrudníku, ale nepripisovali tomu veľkú dôležitosť,“ hovorí MUDr. Ivana Šóošová, PhD., primárka Ambulantného oddelenia NÚSCH, a.s.

Existuje viac alebo menej nebezpečný infarkt?

Ak sa pýtate, či je tichý infarkt menej nebezpečný ako klasický, nie je to tak. Každý infarkt je nebezpečný, bolesť nesignalizuje vážnosť. „Tichý infarkt je do istej miery zákernejší v tom, že naň prídeme náhodne s väčším alebo menším oneskorením alebo dokonca až pri opakovanom výskyte infarktu, ku ktorému nemuselo dôjsť, ak by sa ten prvý. „tichý“, podchytil včas a pacient by užíval liečbu a dodržiaval režimové opatrenia.

MUDr. Ota Hlinomaz Čítajte viac Srdce s infarktom sa dá operovať aj cez tepnu na ruke! Ako?

Princípom infarktu je, že odumrie určitá časť svaloviny a nahradí sa väzivom. Infarkt je síce akútny stav, ale je to výsledok chronického ochorenia koronárnych tepien postihnutých aterosklerózou. Táto diagnóza sa nazýva ischemická choroba srdca alebo aj koronárna choroba. Uvedené ochorenie je u pacienta prítomné bez ohľadu na to, či infarkt prebehne ticho alebo manifestne,“ hovorí MUDr. Ivana Šóošová, PhD.

V čom zlyhávame?

Slovenské kardiocentrá predstavujú svetovú špičku v akútnej starostlivosti po infarkte myokardu. Zlyhávame však v posthospita­lizačnej starostlivosti, najmä na ochote pacientov užívať ďalej lieky a zotrvať na liečbe dlhodobo.

Akútne sa infarkt vyrieši, úspešnosť je perfektná, a pacient si často myslí, že keď dostal najmodernejšiu liečbu, všetko sa tým končí. Nie je to však tak. Proces ochorenia pokračuje a liečba je celoživotná. A ak už niekto infarkt mal, existuje uňho vysoká pravdepodobnosť, že dostane ďalší. Riziko sa znižuje užívaním predpísaných liekov, dodržiavaním režimových opatrení a pravidelnými návštevami u lekára.

„Najčastejšou príčinou ďalšieho infarktu je vysadenie liekov. Po infarkte je potrebné užívať lieky, dodržiavať režimové opatrenia, chodiť na pravidelné prehliadky, merať si svoj krvný tlak (aj doma) a vedieť, aký mám cholesterol, ten zlý LDL by mal byť pod 1,4," dodáva MUDr. Ivana Šóošová, PhD., primárka Ambulantného oddelenia NÚSCH, a.s. Aj po infarkte sa dá žiť plnohodnotne, zmena životného štýlu a nevyhnutná liečba život neobmedzuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #kardiovaskulárne riziko #infarkt myokardu