Chronický zápal šliach, potrat, bolesť hrdla, slziace oko. Môžu za to - zuby

Ústna dutina, a teda aj zuby, zohráva v zdraví dôležitú úlohu. Jej stav môže odhaliť aj vážnu diagnózu. Dôvodov, prečo je dôležité pravidelne chodiť k stomatológovi, je viac.

11.10.2022 06:00
zubár, lekárska prehliadka, doktor, zuby, Foto:
Na zdravé zuby, potrebujeme dostatočne prijímať vápnik. Najväčší kariogénny potenciál majú sladké jedlá.
debata

Problémy so srdcom, chronický zápal šliach, potrat, bolesť hrdla, slziace oko… To je len niekoľko zdravotných problémov, ktoré môžu prameniť zo stavu chrupu a súvisieť so skrytými zápalmi pod zubami. „Prepojenie medzi stavom chrupu a tkanív v ústach s ostatnými orgánmi tela je nepopierateľné. Ale môže to byť aj naopak. Prišiel k nám napríklad veľmi známy futbalista.

Mal veľké problémy so šľachami, hrozilo, že bude musieť futbal zavesiť na klinec, pretože napriek liečbe sa mu zápal stále vracal. Nakoniec sa ukázalo, že má skrytý zápal zuba. Keď sme ho vyliečili, vyriešili sa aj problémy so šľachami,“ hovorí docent Martin Tvrdoň, odborný garant kliniky Dr. Martin.

Na zubných klinikách majú skúsenosti aj s tým, že v spojitosti so stavom chrupu pomohli človeku odhaliť ďalšie vážne aj život ohrozujúce diagnózy – napríklad cukrovku, ochorenie obličiek, problémy s pečeňou.

Možno budete prekvapení, ale podozrenia, že s vaším zdravím nie je niečo v poriadku, sa rodia aj v kresle na dentálnej hygiene. „Odporúčanie dať si urobiť dentálnu hygienu pred preventívnou prehliadkou u zubára má svoje medicínske opodstatnenie,“ vysvetľuje dentálna hygienička Ľubica Thierová.

MUDr Lifkova Čítajte aj Čisté zuby: Aká je maximálna odporúčaná dávka fluoridu?

„Keď odstránime povlak a zubný kameň, ktorý sa tvorí aj v medzizubných priestoroch, dá sa lepšie zhodnotiť stav zubov, ďasien aj ústnej dutiny. Neraz som pacientovi pomohla zistiť, že má začínajúci zubný kaz alebo som mala podozrenie, že sa pod zubom skrýva zápal. Ďalšie vyšetrenia to potvrdili. Veľa vie prezradiť aj dych pacienta, často môže signalizovať metabolické poruchy.“

Preventívnu prehliadku by sme mali absolvovať raz ročne, dentálnu hygienu dvakrát do roka. A ako hovorí docent Tvrdoň, nemali by sme ju vynechať ani pred operáciou akéhokoľvek druhu. „Mal by to byť bežný štandard, ktorý by pomáhal predchádzať komplikáciám po operácii. Skryté hnisavé ložisko pod zubom môže totiž narobiť problémy v inej časti tela a skomplikovať pooperačný stav a rekonvalescenciu,“ upozorňuje Martin Tvrdoň.

Slováci však preventívne zubné prehliadky často zanedbávajú napriek tomu, že so stavom svojho chrupu je spokojná len pätina. Potvrdil to prieskum spoločnosti Starlynr. Zdravie zubov pritom trápi vyše 48 % opýtaných. Zubný kaz je dôsledkom zanedbanej ústnej hygieny.

„Vtedy sa na zuboch tvorí povlak, ktorý narúša povrch zubnej skloviny a vzniká infekcia,“ vysvetľuje dentálna hygienička. Zápal v ústach však môže za istých okolností vzniknúť aj bez prítomnosti baktérií. „Súvisí to väčšinou s genetickou predispozíciou a s ďalšími ochoreniami, napríklad s cukrovkou alebo nádorovým ochorením, ale aj s užívaním niektorých liekov. Takto môže vzniknúť zápal v tele aj bez prítomností baktérií,“ dodáva odborníčka.

Video
Rozdiel medzi bielou a amalgámovou plombou nie je len v estetike a v cene, ale v postupe zhotovenia a vo vlastnostiach týchto materiálov. Aj biele plomby majú svoje nevýhody a takisto sa vie, že dobre urobená amalgámová plomba vydrží dlhé roky. Ako to teda s tými plombami je? Opýtali sme sa stomatologičky Lucie Pitekovej z Dental Institute v Bratislave.

Základnú starostlivosť o zdravie zubov tvorí ich dôkladné umývanie ráno a večer, ideálne aj so špeciálnymi pomôckami na domácu dentálnu hygienu, dentálna hygiena u odborníka minimálne dvakrát ročne a absolvovanie preventívnej prehliadky raz za rok. Žiaľ, práve zanedbávanie týchto základných bodov starostlivosti o zdravie našej ústnej dutiny má za následok smutnú štatistiku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #zubári #ústna dutina #zdravie a prevencia #zdravotná prehliadka #stomatológia