Podceňujete krivé mliečne zuby? Zaslúžia si však pozornosť

Problémy s krivými mliečnymi zubami môžu mať za následok aj poruchy výslovnosti a artikulácie. Taktiež môžu prispievať k častejším úrazom a ochoreniam.

04.11.2022 12:00
mliečne zuby, zubár, čistenie zubov, dieťa,... Foto:
Akékoľvek zmeny vo veľkosti, v tvare alebo polohe zuba by mal rodič konzultovať s odborníkom.
debata

Teší sa z nich každý rodič. Starostlivosť o ne by sa však mala začať ešte pred prerezaním toho prvého. Mliečny chrup si zaslúži našu pozornosť. Nejde pritom len o osvojenie si správnych hygienických návykov dieťaťom. Pokiaľ sa anomália v mliečnom chrupe nerieši, pri trvalom môže byť ešte závažnejšou.

Krivé mliečne zuby sú pôvodcom porúch reči, napríklad šušlania. Môžu tiež prispievať k častejším úrazom a v prípade, ak sú zuby neprerezané, môžu zapríčiniť rozpúšťanie koreňa toho susedného. Anomálie v chrupe by sme nemali brať na ľahkú váhu. Akékoľvek zmeny vo veľkosti, v tvare alebo polohe zuba by mal rodič konzultovať s odborníkom.

„Je lepšie ísť k čeľustnému ortopédovi skôr ako neskoro. Príčiny vzniku čeľustných anomálií sú rôzne. Často je však v hre genetika. Kým pri kazivosti zubov nehrá žiadnu rolu, tu má výrazný vplyv. Dedí sa totiž veľkosť zuba, jeho tvar, počet zubov aj veľkosť čeľustí,“ hovorí MDDr. Natália Sokolová z kliniky stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie Akadémia Košice.

Video
V akom veku dieťaťa je najlepšie navštíviť čeľustného ortopéda a kedy je už ukončený vývoj tváre? Aké zlozvyky vedú ku zlému postaveniu zubov a opraví sa obrátený alebo skrížený zhryz sám od seba? Nočný strojček, legenda medzi čeľustnými ortopédmi, v skutočnosti neexistuje! Prečo? V relácii "Ide o zdravie" hovorí prezident Slovenskej ortodontickej spoločnosti Dr. MED. DENT. Marian Sabo, ktorý pracuje v zdravotnom centre Medisaf v Seredi.

V niektorých prípadoch sú však akékoľvek odchýlky od štandardného chrupu spôsobené aj zlozvykmi. „Dlhé cmúľanie cumľa alebo prsta môže vyvolať otváranie zhryzu, vzniká tak medzera medzi hornými a dolnými zubami. Spomenúť treba aj ústne dýchanie. V jeho dôsledku totiž dochádza k zúženiu čeľustí a pozornosť si zaslúži aj predčasná strata mliečnych zubov,“ pokračuje stomatologička. „Ak niektorú z anomálií predliečime v mliečnom chrupe, napríklad formou nočných strojčekov, pri trvalom chrupe vieme situáciu výraznejšie a rýchlejšie zastabilizovať a zlepšiť.

Vtedy je liečba efektívnejšia a menej finančne náročná. Aj preto odporúčam pravidelnú prehliadku, pri malých deťoch aspoň dvakrát ročne. Ošetrujúci zubný lekár má za úlohu prekontrolovať mliečny, zmiešaný aj trvalý chrup. Kontroluje tiež, či sa zuby prerezávajú v správnom období a poradí. Každý zo zubov má totiž dané svoje obdobie erupcie,“ odporúča doktorka Sokolová.

K už spomínaným dôsledkom zanedbaných anomálií možno priradiť aj ďalšie. Na zozname stomatológov nájdeme aj poruchy v čeľustno-sánkovom kĺbe a vo vyššej miere sa vyskytujú aj zubné kazy. Keď sa zuby krivia a rotujú, je zložitejšie dodržiavať dôslednú ústnu hygienu. Najefektívnejší spôsob liečenia abnormalít predstavujú ešte stále strojčeky. Za ostatné roky sa výrazne zmenili, čo mnohých poteší. Dnes si môže človek vybrať z viacerých typov. Strojček je buď snímateľný, alebo fixný.

zub, molekuly Čítajte aj Môže nedostatok kolagénu spôsobovať problémy so zubami?

Prvý spomenutý je častejšie indikovaný u detí. Z druhého si starosti nemusia robiť ani dospievajúci, ani dospelí. „Za istý druh neviditeľného strojčeka možno považovať aj fixný strojček nalepený na vnútorné plôšky zubov. Tu však treba byť opatrný pri jedení, pretože môže dôjsť k odlepovaniu zámkov.

Výber strojčeka však závisí od danej anomálie, jej závažnosti, od veku človeka a od celkového stavu chrupu,“ dodáva stomatologička. Pri zmiešanom chrupe sa najčastejšie siaha po snímateľnom strojčeku. Fixné strojčeky však dosahujú podľa špecialistky najlepšie výsledky a po dlhoročnej praxi je možné predikovať, ako sa chrup a samotný strojček bude správať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zubná hygiena #dentálna hygiena #zdravie a prevencia #detské zuby #krivé zuby