Kliešte si nevyberajú: Aj tieto celebrity nakazili

Vyzerajú takmer nevinne, avšak prenášajú závažné ochorenia. Na koho sa prisajú, si tiež nevyberajú. A tak sa s ochoreniami prenášanými kliešťami museli popasovať aj známe celebrity.

13.10.2022 00:00
Justin Bieber Foto:

Ktorí známi ľudia „zachutili“ kliešťom a ako sa s chorobou popasovali? Prečítajte si príbehy niektorých z nich:

1. Avril Lavigne

Diagnóza lymskej boreliózy tejto kanadskej popovej hviezde spôsobila, že sa na niekoľko rokov stiahla z očí verejnosti. Neskôr prezradila detaily svojej nepríjemnej skúsenosti s chrobou vrátane toho, že bola „pripútaná na lôžko“ takmer dva roky. Hovorí, že piesne z jej albumu Head Above Water boli inšpirované jej zápasmi s chorobou.

2. Shania Twain

Choroba prenášaná kliešťami sa nevyhla ani ďalšej kanadskej hviezde. Tá má aj po vyliečení trvalé následky, ktoré zasiahli jej hlasivky. Trpí totiž dysfóniou, ktorá trvalo poškodila jej hlas. Rovnako ako mnoho ďalších známych ľudí, ktorí prekonali boreliózu, aj Shania Twain urobila vážne zmeny v životnom štýle. Zamerala sa na zdravší životný štýl, viac sa o seba stará, relaxuje a upozorňuje na skutočnosť, že lymská borelióza je niečo, s čím by sa človek „nemal zahrávať“.

3. Alec Baldwin

Najskôr si myslel, že má chrípku, ale vykľula sa z toho borelióza. „Potil som sa ako blázon, myslel som si, že je to môj koniec. Mal som jasné symptómy, ale myslel som, že ide o niečo iné. Toto mi nenapadlo,“ povedal neskôr herec pre magazín People. „Vtedy som si hovoril, že sa blíži moja smrť. To už som vedel, že mám lymskú boreliózu.“ Našťastie ale zabrali lieky, ktoré mu predpísal lekár.

4. Yolanda Hadid

Bývalá modelka a herečka o svojom boji s boreliózou dokonca napísala knihu The Trust Me: My Battle with a Invisible Disability from Lyme Disease. Hovorí v nej o svojom ťažkom víťazstve nad chorobou. Po svojom uzdravení sa stala zástupkyňou pacientov s lymskou boreliózou a nazýva chorobu „neviditeľným postihnutím“, ktoré môže poškodiť duševné zdravie pacientov a odcudziť ich od priateľov a blízkych.

5. Ben Stiller

Tento populárny americký komik pri návšteve Afriky stúpil do kaluže a poranil si koleno. To mu začalo opúchať a opuch pripisoval úrazu. „Koleno bolo každým dňom stuhnutejšie. Lekár skonštatoval, že má v kolene tekutinu. Vzorka z nej putovala na vyšetrenie. Po viacerých testoch sa zistilo, že ide o lymskú boreliózu. Niekedy sa ochorenie prejaví až o niekoľko týždňov či mesiacov. To bol zrejme aj prípad Bena Stillera. Ben dostal lieky, niekoľko týždňov ho ešte trápila zvýšená teplota a výrazné nočné potenie. Teraz však už na chorobu len spomína.

6. Daryl Hall

Daryl Hall z popového dua Hall & Oates trpel množstvom rôznorodých a mätúcich symptómov – vrátane horúčky a veľkých výkyvov teploty, nových potravinových alergií, triasol sa, mal bolesti a pocity stuhnutosti. Výsledok? Sedem ochorení, ktoré prenášajú kliešte, jednou z nich bola aj borelióza. Doteraz trpí srdcovou arytmiou – bežným chronickým problémom po prekonaní ochorenia.

7. Amy Tan

Slávna americká spisovateľka autorka dlho trpela bolesťami, úzkosťou, paranojou, dokonca halucináciami, kým jej diagnostikovali lymskú boreliózu. Ako neskôr uviedla, hľadanie diagnózy bolo rovnako trýznivé ako jej boj so samotnou chorobou, ktorá jej na istý čas dokonca zabránila v písaní.

8. Rebecca Wells

V roku 2004 tejto americkej spisovateľke počas turné diagnostikovali chronickú neurologickú lymskú boreliózu. V rozhovore pre MEA WorldWide hovorila o tom, ako vstala z popola nesprávnych diagnóz a žije s chorobou ale aj o tom, ako si nesprávne vysvetľovala, že ide o silné prechladnutie. Dodala, že nesprávne diagnózy počas 12 rokov viedli k tomu, že sa choroba u nej dostala do chronického stavu.

9. George W. Bush

The Washington Post informoval, že ešte v roku 2006 bol bývalý prezident George W. Bush diagnostikovaný a liečený na lymskú boreliózu. Ďalším príkladom toho, ako môže skorá diagnóza viesť k lepšej šancci na uzdravenie je fakt, že sa Bush dnes považuje za úplne vyliečeného. Jeho príbeh je tiež pripomienkou toho, že choroby prenášané kliešťami môžu zasiahnuť každého.

10. Kelly Osbourne

Dcéra Ozzyho Osbourna zaznamenala svoj boj s lymskou boreliózou na jej život vo svojich memoároch z roku 2016 a podrobne opísala, ako desať rokov trpela opakujúcimi sa bolesťami hrdla, bolesťami žalúdka a dokonca záchvatmi, kým získala jasnú diagnózu. To poskytlo chorobe čas postúpiť do chronického štádia.

11. Justin Bieber

Tvrdia, že fetujem. Nie, mám boreliózu aj mononukleózu, šokoval pred viac ako dvomi rokmi spevák. Informáciu zverejnil na svojom instagramovom profile. „Nevedeli o tom, že mi bola nedávno diagnostikovaná lymská borelióza a okrem toho mám závažnú formu chronickej mononukleózy,“ uviedol spevák. Tieto choroby sa podľa neho podpísali na stave jeho pleti, fungovaní mozgu, energii a celkovom zdravotnom stave.

Ak máte príznaky lymskej boreliózy alebo kliešťovej encefalitídy – najmä ak existuje možnosť, že vás uštipol kliešť – je dôležité získať presné vyšetrenie a lekársku pomoc. Borelióza sa lieči antibiotikami, na kliešťovú encefalitídu neexistuje špecifický liek. Preto je najlepšou prevenciou očkovanie.

chyba