Ako správne dávkovať vitamín C? Koľko gramov je optimálna denná dávka pre dieťa a pre dospelého človeka?

PharmDr. Ľubica Huňadyová z PLUS LEKÁREŇ ĽUBICA, Veľké Kapušany radí ako správne dávkovať vitamín C.

20.10.2022 00:00
Dr. Hunadyova, Plus lekaren, pr, nepouzivat
PharmDr. Ľubica Huňadyová, PLUS LEKÁREŇ ĽUBICA, Veľké Kapušany

Vitamín C (chemicky – kyselina askorbová) je pre ľudské telo nenahraditeľný. Zapája sa do celého radu fyziologických procesov, pomáha chrániť naše bunky pred oxidatívnym stresom, znižuje únavu a vyčerpanie, je vhodný v rekonvalescencii, prispieva k tvorbe kolagénu, podporuje hojenie rán, je dôležitý pre zdravé ďasná a zuby, kĺbovú chrupavku a pokožku, prispieva aj k správnemu fungovaniu nervovej sústavy a k psychickej pohode a je nevyhnutný pre normálne fungovanie imunitného systému. Siahame po ňom najmä v čase výskytu respiračných ochorení na skrátenie trvania prechladnutia či zmiernenia jeho príznakov, ale aj pri prevencii.

Náš organizmus si vitamín C nevie vytvoriť sám a neukladá sa ani do zásoby, preto je dôležitý jeho pravidelný denný príjem. Nadbytočné množstvo, ktoré telo nevyužije, sa vylučuje močom, keďže ide o vitamín rozpustný vo vode. Prírodným zdrojom vitamínu C je predovšetkým ovocie a zelenina. Jeho potreba stúpa v starobe, počas gravidity a dojčenia, u fajčiarov, nadmerne fyzicky a psychicky aktívnych ľudí, u ľudí s nesprávnymi stravovacími návykmi, v strese, pri liečbe nádorov, počas infekčných chorôb. U detí je to obdobie rastu a dospievania a pri nechutenstve. V čase týchto zvýšených nárokov na náš organizmus môžeme príjem vitamínu C prechodne zvýšiť užívaním výživových doplnkov s jeho obsahom.

Celkovú dennú dávku vitamínu C môžeme prijímať v menších množstvách niekoľkokrát denne. U detí je ideálne rozdeliť celkovú dennú dávku do 2 – 3 dávok. Pre lepšie využitie vitamínu C sú dostupné formy s postupným uvoľňovaním alebo lipozomálny vitamín C, ktoré umožňujú dávkovanie jedenkrát denne. Príliš vysoký príjem vitamínu C (nad 1000 mg/deň) nie je vhodný pre ľudí náchylných na tvorbu obličkových kameňov, pre tehotné ženy a pre ľudí citlivých na nežiaduce účinky, pretože môže spôsobiť tráviace problémy – hnačky, vracanie a bolesti hlavy.

Pre udržanie telesného zdravia je dôležitá dostatočná koncentrácia vitamínu C. Odporúčaná denná dávka sa podľa tabuliek líši v závislosti od veku a fyziologicky sa mení vekom: dojčatá 50 mg/deň, batoľatá 50 – 60 mg/deň, deti predškolského veku 60 – 70 mg/deň, školáci 70 – 90 mg/deň a u dospelých osôb je to okolo 100 mg denne. V čase akútnej infekcie a spomínaných zvýšených potrieb na organizmus sa odporúča dávku zvýšiť u detí 3 až 6 rokov na 100 – 200 mg/deň, deti nad 6 rokov 250 – 500 mg/deň a pre dospelých 1000 mg/deň.

V súčasnosti existuje vitamín C vo forme kvapiek a sirupov, umožňujúcich presné dávkovanie pre menšie deti. Pre staršie deti sú dostupné tablety a pastilky, ktoré bývajú ochutené a pre dospelých sú určené všetky dostupné formy aj s obsahom bioflavonoidov, ktoré zvyšujú účinnosť vitamínu C.

chyba