Niektoré očné choroby by sa mali podchytiť už v detstve

Sú ochorenia, ktoré možno spájať s vekom, resp. v určitom veku sú vyššie šance, že na ne ochorieme. Preventívne vyšetrenia majú svoj zmysel, a to v každom veku, už od narodenia.

10.08.2012 06:00
dieťa, oči, oko, okuliare, zrak Foto:
Ak sú krátkozrakí obaja rodičia, je vysoká pravdepodobnosť, že bude krátkozraké aj dieťa.
debata

Žiadne anatomické odchýlky a bezproblémový vývoj dieťaťa, to sú pre rodičov tie najdôležitejšie a najpozitívnejšie informácie o ich deťoch v tom najnižšom veku. Tak, ako s novorodencom navštívia pediatra, nemali by však vynechať ani očné vyšetrenie. To by však malo prebiehať na úplne inej úrovni ako vyšetrenie dospelého.

Neskôr by malo dieťa absolvovať očnú prehliadku raz za rok, už z iných dôvodov. Dôležitý je napríklad vývoj dioptrickej vady. Z genetického alebo iného dôvodu môže totiž dôjsť k rozdielu medzi dioptriami jedného alebo druhého oka či k vývojovej odchýlke, ktorá sa vyvíja neskôr a po narodení nie je jasná. Zmeny by sa mali zachytiť na začiatku a okamžite sa riešiť.

Ak sú krátkozrakí obaja rodičia, je vysoká pravdepodobnosť, že bude krátkozraké aj dieťa. Avšak skutočnosť, že ani jeden z rodičov nie je krátkozraký, ešte neznamená, že sa krátkozrakosť nemôže objaviť u dieťaťa. V takomto prípade je to ale skôr ovplyvnené vonkajšími faktormi – týka sa to prevažne detí, ktoré chodia málo von, vysedávajú za počítačom alebo veľa čítajú.

Tupozrakosť, ktorá sa vyskytuje dosť často u dospelých, sa dá riešiť len do šiesteho roku dieťaťa. Keď sa zachytí v tomto období, resp. dieťa má šťastie, že rodičia s ním navštívia lekára a aj ono je tiež schopné spolupracovať, potom nemusí mať do budúcnosti žiadne následky. Naopak, zanedbaná tupozrakosť znamená trvalé poškodenie bez možnosti riešenia v dospelosti.

debata chyba