Rozsiahla britská štúdia tvrdí, že vapovanie je menej škodlivé ako fajčenie

Rozsiahla britská štúdia tvrdí, že používanie elektronických cigariet, tzv. vaping, je menej škodlivé ako fajčenie. Podľa výskumníkov londýnskej univerzity King’s College tí, ktorí nahradia fajčenie vapovaním, výrazne znížia vystavenie svojho organizmu toxickým látkam, ktoré časom vedú ku rakovine, ale aj k pľúcnym či srdcovo-cievnym ochoreniam. Výťah z tejto štúdie sa objavil aj na webovej stránke britskej vlády gov.uk.

20.10.2022 06:00
vapovanie, vaping, elektronická cigareta, dym,... Foto:
Jediný štát v Európe, ktorý má v tomto období približne len 5 % fajčiarov klasických cigariet, je Švédsko.
debata

Tento výskum si objednal Úrad pre zlepšovanie zdravia pri britskom ministerstve zdravotníctva a sociálnej starostlivosti. Momentálne ide o najkomplexnejšiu štúdiu, ktorá sa týka zdravotných rizík vapingu. Výskumníci totiž spracovali viac ako štyristo rôznych publikovaných štúdií po celom svete. Mnohé z nich skúmali úroveň poškodenia a toxických látok v organizme v súvislosti s fajčením a vapingom.

Merania hladín potenciálne škodlivých látok v tele u ľudí, ktorí vapujú, ukázali, že:

  • vystavenie sa škodlivým látkam je pri vapingu v porovnaní s fajčením výrazne nižšie, čo sa týka rizika rakoviny, respiračných aj srdcovo-cievnych ochorení
  • vystavenie sa škodlivým látkam je pri vapingu podobné alebo vyššie v porovnaní s nepoužívaním nikotínových produktov
  • vystavenie sa škodlivým látkam z pasívneho fajčenia je bezvýznamné pre ľudí z okolia "vapera“ z hľadiska zvýšenia toxických biomarkerov

Hlavnou autorkou výskumu bola profesorka na spomínanej King’s College London Ann McNeillová. Podľa nej je fajčenie život ohrozujúce a zabíja polovicu pravidelných dlhodobých fajčiarov. Upozornila však na to, že podľa prieskumu v Anglicku až dve tretiny dospelých fajčiarov nevedia o tom, že vaping ako taký je menej škodlivý. Z krátkodobého aj strednodobého hľadiska podľa nej prináša len zlomok rizík spojených s fajčením. Samozrejme, neznamená to, že vapovanie nie je vôbec rizikové – špeciálne pre ľudí, čo nikdy nefajčili.

Odborníci ako McNeillová si myslia, že povzbudzovanie fajčiarov, ktorí nie sú schopní skoncovať s tradičnými cigaretami, aby prešli na produkty so zníženou škodlivosťou, je prospešné pre zdravie obyvateľstva. Odborníci zároveň vyzvali nefajčiarov, aby rozhodne s vapingom nezačínali. Nevyhnutné je aj zaviesť opatrenia na redukciu nárastu vapingu medzi mladistvými. Toto všetko by malo byť nad rámec zákonov zakazujúcim predaj týchto produktov ľuďom mladším ako 18 rokov a zákonných obmedzení v oblasti reklamy.

nikotín, nikotínové vrecká, závislosť Čítajte aj Medzi školákmi sú hitom návykové nikotínové vrecká. Niektoré vyzerajú ako gumené medvedíky!

Jediný štát v Európe, ktorý má v tomto období približne len 5 % fajčiarov klasických cigariet, je Švédsko. Podľa odborníkov je nízky počet fajčiarov predovšetkým následkom dostupnosti menej škodlivých alternatív. Práve fajčenie tabaku je jedným z najvýznamnejších rizikových faktorov pre chorobnosť aj úmrtnosť populácie v rozvinutých krajinách. Aj doc. MUDr. Eva Králiková, CSc., z Centra pre závislých od tabaku III. internej kliniky LF UK v Prahe tvrdí, že spaľovanie je určite najhorším možným variantom, ako do seba dostať nikotín. Ľudia fajčia predovšetkým kvôli nikotínu, od ktorého sú závislí, umierajú však predovšetkým vinou tabakového dymu a škodlivých látok, ktoré obsahuje. Nikotín a závislosť od neho, samozrejme, takisto vedie ku zdravotným problémom, pri prechode z fajčenia na vapovanie alebo na rôzne iné prostriedky užívania nikotínu (napr. žuvanie nikotínových vrecúšok) hovoríme o znižovaní zdravotných rizík, tzv. harm reduction, v porovnaní s klasickým fajčením a spaľovaním tabaku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektronická cigareta #vapovanie #vaping #bezdymové produkty #IQOS