Danka si našla hrčku, keď už mala metastázy. Choďte na mamografiu včas!

Nárok na bezplatné mamografické vyšetrenie má ročne na Slovensku viac ako 350-tisíc žien. V roku 2021 bolo na mamografii 142 121 žien, z toho však iba 90 131 prišlo výlučne na prevenciu s tým, že nemajú žiadne príznaky. Zvyšok žien prišiel na vyšetrenie až z dôvodu nejakých ťažkostí.

26.10.2022 06:00
rakovina prsníka, prsia Foto:
Počet žien, ktorým sa ročne diagnostikuje rakovina prsníka, je viac ako 3-tisíc, z toho takmer polovica je vo veku 50–69 rokov.
debata

Počet žien, ktorým sa ročne diagnostikuje rakovina prsníka, je viac ako 3-tisíc, z toho takmer polovica je vo veku 50–69 rokov. Vďaka mamografickému skríningu až 40 % malignít bolo zachytených vo včasnom štádiu I A, keď je možná prsník zachovávajúca operácia, liečba často nevyžaduje chemoterapiu a neskracujú sa očakávané roky života. „Nízke číslo účasti na skríningovej mamografii je následok nedostatočnej starostlivosti žien o zdravie – na jednej strane pre strach zo samotného vyšetrenia, na druhej pre obavy z výsledku. Preto sa snažíme verejnosti poskytovať všetky potrebné informácie na našej stránke www.onkokontrola.sk,“ hovorí MVDr. Jana Trautenberger-Ricová z Národného onkologického inštitútu.

Video
Ukážeme vám mamografiu! Pozrite sa, ako vyzerá najspoľahlivejšie vyšetrenie prsníkov! Prečo je stlačenie prsníka pri mamografii dôležité? Je to bolestivé? Ženy sa zbytočne boja žiarenia pri tomto vyšetrení! Hovoria rádiologičky z Preventívneho centra Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave.

Na skríningové mamografické vyšetrenie prichádza ženám pozvánka od zdravotnej poisťovne. Minulý rok VšZP zaslala 57 600 pozvánok na skríning rakoviny prsníka ženám vo veku 50–69 rokov, ktoré už viac ako dva roky neboli na preventívnej prehliadke. Na základe pozvánky sa dalo vlani vyšetriť 2 636 pacientok, čiže podiel vyšetrení, ktoré sa zrealizovali na základe pozvánky, bol len 4,58 %. Pozitívny výsledok (podozrivý nález) sa na základe pozvánky zistil u 336 pacientok.

ZP Union pozýva adresne svoje poistenky na mamografické vyšetrenie od roku 2017. Dosiaľ odoslali pozývací list viac ako 30-tisíc poistenkám, ktoré zanedbávajú prevenciu. Aj ZP Dôvera ročne pozýva na kontrolné mamografické vyšetrenia desiatky tisíc poisteniek. Žiaľ, aj podľa informácií z tejto poisťovne, na vyšetrenie ide menej ako desatina z nich.

Dominika, rakovina prsníka, príbeh, lavička, Čítajte aj Príbeh: Hrášok v prsníku bola agresívna rakovina

V USA, Európe a vo Veľkej Británii skríningová mamografia za posledných 30 rokov znížila úmrtnosť na rakovinu prsníka o 40 %. Na Slovensku tomuto ochoreniu ročne podľahne až 900 žien. Aj vzhľadom na stav, v akom je naše zdravotníctvo, choďte včas na prevenciu a nie až s podozrením na nejaký patologický prejav. Nájsť si hrčku v prsníku už môže byť neskoro (aj keď nie každá hrčka znamená rakovinu, každá však musí byť vyšetrená). Zo smutných príbehov nižšie vidíte, že ani dostať sa k inovatívnej liečbe u nás často nie je jednoduché. Včasné zistenie prítomnosti nádoru je však aj v tejto neblahej situácii najlepšou šancou vyhrať nad ochorením. Preto treba ísť na mamografiu tým skôr. Viac na www.mamograf.sk, www.karcinomprsnika.sk, www.ruzovastuzka.sk, www.ozamazonky.sk, www.nierakovine.sk.

Danka, pacientka s rakovinou prsníka a metastázami v pečeni

Danka si sama dva dni pred 50. narodeninami našla hrčku. V priebehu januára a februára prešla komplet stagingom (určenie rozsahu rakoviny). Rakovina v prsníku a metastázy v pečeni určili rýchly priebeh nasledujúcich mesiacov: mastektómia, resekcia laloka z pečene, následne chemoterapia a po nej hormonálna terapia. V máji 2016 sa objavili nové metastázy v pečeni, a tak sa nabehlo na novú liečbu: hormonálna terapia súbežne s biologickou liečbou. Táto liečba bola ukončená v máji 2017, pokračovalo sa hormonálnou terapiou. V roku 2018 nastal opäť relaps, návrat ochorenia, onkologička navrhla novú liečbu a poslala do zdravotnej poisťovne žiadosť o schválenie. Prišlo však zamietnutie. V roku 2019 podstúpila Danka prvú RFA (rádiofrekvenčná ablácia, zničenie rakovinového tkaniva pomocou tepla) metastáz v pečeni, v roku 2020 nabehla na hormonálnu liečbu, v roku 2021 dostala novú chemoterapiu a v júli 2022 podstúpila druhú RFA metastáz v pečeni.

Na termín druhej hospitalizácie čakala Danka presne mesiac, lebo nemocnica nemala dostatok nemocničných lôžok. V septembri Danka podstúpila tretiu RFA. Vďaka svojim predchádzajúcim skúsenostiam z práce v nemocnici Danka vedela, kde hľadať informácie zo zahraničia, zisťovala si, ako sa postupuje pri jej diagnóze v iných krajinách. Vďaka jej vytrvalosti a neustálemu obvolávaniu sa dostala na potrebné operácie, no aj napriek tomu vždy čakala dlhšie, ako by to u onkologických pacientov malo byť. Liečba na výnimku jej nikdy nebola schválená, aj napriek tomu, že je to v jej štádiu bežne podávaný liek pacientkam v zahraničí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #rakovina prsníka #mamografia #rakovina prsníkov