Viete, že na prevenciu nádchy stačí voda, soľ a nosová konvička?

Je to rýchly a šetrný spôsob odstránenia hlienu, prachu a iných cudzích častíc z nosa. Postup je jednoduchý a takáto hygiena nosa nemá nijaké nežiaduce účinky. Výplach nosových aj prínosových dutín je veľmi účinný aj pri liečbe nekomplikovaných zápalov horných dýchacích ciest a sínusitíde.

28.10.2022 06:00
kanvička na výplach nosa, neti, nosová sprcha,... Foto:
Výplach nosových aj prínosových dutín je veľmi účinný aj pri liečbe nekomplikovaných zápalov horných dýchacích ciest a sínusitíde.
debata (2)

Zoberte pol čajovej lyžičky obyčajnej kuchynskej alebo morskej soli a nasypte ju do pohára. Doplňte vodou (250 ml), ktorá má približne teplotu tela a počkajte, kým sa soľ rozpustí. Ak máte doma konvičku nazývanú RhinoHorn, môžete vodu a soľ pripraviť priamo v nej, má rovnaký objem. Ak voda obsahuje viac plynu (bubliniek), nechajte ho najskôr vyprchať. Ak si nie ste istí kvalitou vody z vodovodu, prevarte ju a nechajte ju vychladnúť na teplotu tela. Na internete nájdete takéto konvičky aj pod názvom nosová sprcha, jogíni používajú názov neti. Výplach môžete robiť aj s pomocou minerálnej vody (napr. Vincentka).

Nádoba na výplach nosa používaná v systéme jógy... Foto: SHUTTERSTOCK
neti, kanvička na výplach nosa, nosová sprcha, Nádoba na výplach nosa používaná v systéme jógy sa nazýva Lota Neti, v angličtine Neti Pot.
chrípka, nádcha, prechladnutie, sopeľ, vreckovka Čítajte viac Ako si uvoľniť upchatý nos. Od ktorých kvapiek nevzniká závislosť?

Aby ste sa vyhli prípadným chybám, postupujte podľa nasledujúceho postupu:

  • V prípade pocitu upchatého nosa začnite dierkou, ktorá sa zdá byť voľnejšia. Ak sú nosové sliznice opuchnuté tak, že nosom nemôžete vôbec dýchať, môžete striedavo nalievať vodu do nosových dierok a nechať ju vnútri po dobu 5–10 sekúnd. Uvoľňujúci účinok možno docieliť väčším množstvom soli v roztoku (hypertonický roztok).
  • Nakloňte sa nad umývadlo alebo nad vaňu, hlavu otočte nabok (jedným uchom k zemi) a pritlačte ústie konvičky k hornej nosnej dierke z jednej strany (nie spredu!). Zľahka zatlačte tak, aby bol nosový otvor uzatvorený špičkou nálevky. Cez túto hornú nosnú dierku by nijaká voda nemala unikať.
  • Dýchajte ústami. Ústa musia byť otvorené! V priebehu preplachovania nie je možné dýchať nosom.
  • Voda jednou nosovou dierkou nateká a druhou plynule vyteká von len pôsobením gravitácie. Potom vymeňte strany.
  • Na záver si zvyšky vody z nosa šetrne vysmrkajte s pomocou papierovej vreckovky. Vydychovanie ani smrkanie by nemalo byť také silné, aby ste ho cítili v ušiach! Po ukončení výplachu by v nose a nosových dutinách nemala ostať žiadna voda.
  • Po získaní určitej praxe zaberie procedúra vrátane prípravy roztoku jednu minútu.
  • Výplach nosa konvičkou je veľmi dobrou alternatívou ku používaniu bežných nosových sprejov a kvapiek.
  • Z dôvodu rizika šírenia infekcie by každý mal mať svoju vlastnú konvičku, alebo je potrebné ju dezinfikovať, umyť v umývačke či sterilizovať vyvarením. Minerálne usadeniny je možné odstrániť s pomocou octu.
Kanvička naplnená slaným roztokom slúži na... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
kanvička, hygiena nosa, preplach nosa, neti Kanvička naplnená slaným roztokom slúži na hygienu nosa. Napravo od nej rôzne spreje do nosa - čistá minerálka, dekongestíva (spreje na uvoľnenie upchatého nosa známe ako "kvapky do nosa") i protizápalový kortikoid. Úplne napravo sprej s éterickými olejmi.

Tradičná ajurvédska liečba

Takéto metódy vyplachovania nosa nachádza v rámci ľudovej medicíny v rôznych oblastiach sveta. Už celé generácie si rybári vyplachujú nos slanou morskou vodou. Takisto v rámci jógy je hygiena nosa jedným z mnohých praktizovaných očistných procesov. Výplach nosa sa ako súčasťou každodennej hygieny stal populárnym v Európe aj Amerike a nepochybne patrí ku prevencii vírusových aj bakteriálnych ochorení (aj COVID-u 19).

Procedúra výplachu nosa sa nazýva nosová sprcha alebo laváž nosa a v systéme jógy džala neti (v angličtine Jala Neti). Nádoba na výplach nosa používaná v systéme jógy sa nazýva Lota Neti, v angličtine Neti Pot. Ďalej sa môžeme stretnúť s pojmami ako nosový irigátor či aplikátor.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nos #nosová sprcha #zápal prínosových dutín #kvapky do nosa #hygiena nosa