Sezónne respiračné ochorenia často predchádzajú vážnemu priebehu zápalu pľúc

Viac ako 2 500 ľudí ročne na Slovensku zomrie na následky sezónnych respiračných infekcií. Ide predovšetkým o ľudí nad 65 rokov a chronicky chorých. Seniorov ohrozuje aj pneumokokový zápal pľúc, pred ktorým je možné sa efektívne brániť. Odborníci odporúčajú ako najúčinnejšiu prevenciu očkovanie. Pre klientov zariadení sociálnych služieb je povinné.

27.10.2022 06:00
pľúca, rtg, chochp, zápal pľúc, pľúcne choroby Foto:
Liečba ochorení spôsobených pneumokokmi je komplikovaná a často málo účinná, a to najmä u seniorov a chronicky chorých.
debata (3)

Baktéria Streptococcus pneumoniae sa prenáša kvapôčkovou infekciou a môže spôsobiť život ohrozujúce invazívne ochorenia, ako je meningitída, sepsa alebo pneumokokový zápal pľúc.

Liečba ochorení spôsobených pneumokokmi je komplikovaná a často málo účinná, a to najmä u seniorov a chronicky chorých. Ani včas podaná účinná antibiotická liečba nemusí byť zárukou, že sa pacient bude môcť rýchlo vrátiť do bežného života. Zotavovanie môže trvať týždne až mesiace. Celosvetovo narastá aj lieková rezistencia pneumokokov, čo znižuje účinnosť antibiotickej liečby. Navyše, napríklad u starších ľudí, ktorí boli v minulosti hospitalizovaní a liečení na zápal pľúc, narastá riziko srdcovocievnych ochorení.

Sezóna jeseň a zima

Rizikovým faktorom je aj ročné obdobie, počas jesene a zimy totiž stúpa riziko koinfekcie alebo následnej infekcie. Súvisí to s vrcholom chrípkových a ďalších epidémií. „Sezónne respiračné ochorenia často predchádzajú vážnemu priebehu zápalu pľúc. Ak pacient napríklad prekonal chrípku, riziko pneumokokového zápalu pľúc je u neho až 100-násobne vyššie , ako u zdravého človeka,“ hovorí MUDr. Peter Lipovský, všeobecný lekár pre dospelých.

Až 35 % prípadov chrípkových ochorení prejde do bakteriálnej infekcie, ktorá môže zvýšiť riziko hospitalizácie alebo úmrtia. Odborníci preto upozorňujú, že zmysel má spoločná ochrana proti chrípke aj proti pneumokokovým ochoreniam.

doktor, snímka, pľúca, röntgen, RTG Čítajte aj Dobrý rádiológ vie odlíšiť COVID-19 od bakteriálneho zápalu pľúc

Zápal pľúc a COVID-19

Okrem bežných sezónnych ochorení netreba podceňovať stále prebiehajúcu epidémiu koronavírusu. Rovnako ako chrípkový vírus môže negatívne ovplyvniť priebeh súčasného alebo následného ochorenia. „Keď sa nakazíte, vírus poškodí respiračný epitel, čím naruší prirodzenú ochrannú bariéru a zníži schopnosť rozoznávať cudzorodé mikroorganizmy. Klesá tak prirodzená aj adaptívna imunita a organizmus na mikróby reaguje zápalom. COVID-19 je preto významným rizikovým faktorom z hľadiska úmrtnosti a hospitalizácií,“ vysvetľuje pneumológ MUDr. Štefan Laššán, PhD.

Pri súčasne prebiehajúcej infekcii invazívneho pneumokokového ochorenia a ochorenia COVID-19 je riziko úmrtia až 60 %.

Úmrtiam možno predchádzať

Pred zápalom pľúc spôsobeným pneumokokom (pneumokoková pneumónia) je možné sa chrániť očkovaním. Očkovanie nie je viazané na ročné obdobie a nie je stanovená potreba preočkovania. To znamená, že sa absolvuje jednorazovo, na rozdiel od očkovania proti chrípke, ktoré je potrebné absolvovať každý rok, pretože kmene vírusu sa menia.

V období chrípkovej očkovacej sezóny je možné podať vakcínu proti chrípke súbežne s vakcínou proti pneumokokom, počas jednej návštevy lekára, každú do iného ramena. Očkovanie proti pneumokokom je však možné kedykoľvek počas celého roka.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #zápal pľúc #pneumónia #pneumokok #pneumokoky