Je čas spoznať svoju DNA. Vypadajú vám raz vlasy a budete mať kŕčové žily?

Máte vy alebo vaše dieťa predispozíciu ochorieť na psoriázu? Vypadajú vám v určitom veku vlasy, budete trpieť parodontitídou či kŕčovými žilami? Ľudia odjakživa chodili ku vešticiam, pretože chceli poznať svoju budúcnosť. Dnes sa možno dozvedieť mnohé odpovede ohľadom svojho "zdravotného osudu" omnoho vedeckejšie - vďaka analýze DNA získať množstvo informácií o svojich genetických predispozíciách a vedome sa tak pokúsiť vyhnúť zdravotným rizikám.

30.10.2022 06:00
DNA, genetika, genetická analýza, ampulka,... Foto:
Analýza DNA nie je diagnostika, to je dôležité vedieť.
debata

Na úvod treba povedať, že analýza DNA nie je diagnostika! Predispozícia znamená niečo ako „náchylnosť na…“. Ak ste však zdedili predispozíciu na rakovinu hrubého čreva, neznamená to, že ju jednoznačne a nevyhnutne musíte dostať. Naopak, môžete ju dostať, aj keď predispozíciu na ňu nemáte, ak budete vytrvalo „pokúšať osud a sliznicu svojho čreva“ a konzumovať nadmerne veľa údenín a červeného mäsa, málo vlákniny atď.

S pomocou DNA analýzy možno získať mnohé odpovede na otázky týkajúce sa predispozícií dostať v budúcnosti určité ochorenia, alebo súvisiace napríklad aj so vzhľadom. Vedecké štúdie dokazujú, že genetika ovplyvňuje napríklad vznik psoriázy (tzv. lupienka, včera bol Svetový deň psoriázy – 29. október) až na 90 %. Za rozvojom tzv. androgenetickej alopécie (dedičnosťou a hormónmi podmienené najčastejšie mužské plešatenie) stojí genetika až do 80 % miery.

„Ľudia, ktorí uviedli, že majú mierne alebo závažné akné, mali významne vyššie genetické riziko ako tí, čo uviedli, že akné nemajú,“ upresňuje genetička Michaela Šišková. Genetickú analýzu dnes poskytuje viacero biotechnologických firiem a laici majú väčšinou zakódované, že obyčajne ide o sumu v hodnote niekoľkých stoviek eur. Treba však pripomenúť, že na niektoré druhy takejto genetickej analýzy prispeje aj zdravotná poisťovňa (ZP Union spolupracuje s firmou DNA4FIT a prispieva 200 eurami na konkrétny balíček od nich v hodnote 499 eur). Samozrejme, je optimálne, ak je analýza DNA priamo spojená aj so stravovacími odporúčaniami, plánom výživy podľa osobných potrieb, vrátane receptov zostavených na základe individuálnych nutričných požiadaviek. Niektoré privátne kliniky ponúkajú takéto testy spojené s lekárskym poradenstvom, dokonca analýzou mikrobiómu a podobne, čo je vlastne nový rozmer personalizovanej medicíny, nuž, ale pre tých, ktorí na to majú.

Odberová sada. Odber vzorky je jednoduchý, robí... Foto: SHUTTERSTOCK
DNA, genetická analýza, odberová sada, genetika, dedičnosť, gény Odberová sada. Odber vzorky je jednoduchý, robí sa obyčajne priloženou tyčinkou zo sliznice vnútornej strany líc.

Existujú i lacnejšie možnosti čiastkovejších analýz, ktoré poskytujú aj iné biotechnologické spoločnosti. Napríklad DNA ERA má najnovšie v ponuke Beauty test obsahujúci 28 genetických predispozícií zameraných na kvalitu pokožky, vlasov, zubov. Možno tu nájsť riziká spojené s rozvojom alopécie (vypadávanie vlasov), akné, psoriázy a taktiež predispozíciu na parodontitídu a kŕčové žily (28 výsledkov v hodnote 139 eur).

„Výhodou genetických testov je, že sa môžu robiť v ktoromkoľvek veku, teda už aj u malých bábätiek, pretože primárna sekvencia DNA človeka sa počas života nemení. Takže platí, že čím skôr informáciu získame, tým skôr s ňou vieme pracovať. Výsledky genetických testov nám môžu pomôcť nastaviť včas správnu starostlivosť o pokožku, osvojiť si vhodné návyky v rámci životného štýlu a životosprávy. Pozitívny výsledok genetického testu, napr. na atopický ekzém alebo psoriázu, môžeme oceniť pri výbere športu alebo iných záľub pre dieťa. Dokonca aj pri výbere vhodného povolania, pri ktorom pokožka nebude vystavená chronickému dráždeniu chemikáliami, vodou, prachom, slnkom a podobne,“ hovorí dermatovenero­logička MUDr. Jana Chudíková. „Poznanie našich génov nám umožní lepšie pochopiť naše telo a nastaviť si v živote jednotlivé kroky tak, aby sme si nimi zlepšovali kvalitu života a nerobili veci opačne,“ dodáva.

Asi bude naivné domnievať sa, že dokážeme úplne zamedziť plešatosti mužského typu, ktorá je najčastejším prejavom vypadávania vlasov, aj keď o nej vopred vieme. To sa dá, napokon, ľahko predpokladať, ak má syn plešatého otca. U mužov sa toto plešatenie začína už okolo 20. roku života, avšak vyskytuje sa aj u žien, prevažne po prekonaní menopauzy. „Pacienti s ložiskovou alopéciou (alopecia areata, ohraničená strata vlasov) však mávajú nižšie hladiny vitamínu D, zinku alebo folátov, takže ich príjem v strave a suplementácia (nahrádzanie v doplnkoch stravy či liekoch) môže pomôcť s týmto zdravotným problémom. Svedčia o tom aj viaceré prípadové štúdie. Takisto sa uvažuje o vitamíne A ako možnej pomoci v terapii,“ hovorí výživový poradca MUDr. Boris Bajer, PhD. Istý pacient napríklad trpel celiakou a ložiskovou plešatosťou – keď začal liečiť celiakiu bezlepkovou diétou, vlasy mu na vypadaných ložiskách dorástli.

MUDr. Boris Bajer, PhD. o tom, či funguje analýza DNA. Má to zmysel? Ako prebieha odber celá táto analýza génov? Čo musíte spraviť pre to, aby vám urobili toto vyšetrenie, ktoré sa volá genotypizácia?

Pri predispozícii na závažnejšiu formu akné sa rozhodne treba vyhýbať strave s vysokým glykemickým indexom bohatej na sacharidy a pri akné, atopickom ekzéme, ale aj psoriáze je vhodné dohliadať na dostatočné hladiny vitamínu D a zinku. „Ja takýmto pacientom vždy dávam hladinu déčka a zinok vyšetrovať a nijako si nepoškodíme, ak budeme obe tieto zložky suplementovať,“ dodáva MUDr. Chudíková. A asi netreba diskutovať o tom, že aj parodontitíde či kŕčovým žilám sa dá do veľkej miery vyhnúť, ak človek včas správne nastaví svoj životný štýl (napríklad žena s genetickou predispozíciou ku kŕčovým žilám sa nestane kaderníčkou, ktorá po celý deň stojí, ale radšej sa o to viac bude vo voľnom čase venovať cyklistike a podobne). A tak by sa dalo pokračovať.

Mnohé DNA produkty vedia odhaliť napríklad aj tzv. status prenášača. Ak niekto plánuje potomka, môže vďaka testu zameraného na zdravie zistiť, či nie je prenášačom cystickej fibrózy (tu sa musia stretnúť dvaja prenášači chybného génu, ktorí splodia dieťa, ktoré musi od oboch rodičov tieto gény zdediť), či neprenáša predispozíciu na polycystickú chorobu obličiek alebo niektoré druhy závažných anémií (Fanconiho, kosáčikovitá…). Sú aj DNA balíčky, ktoré vám odhalia vplyv genetiky na metabolizmus liečiv, ich dávkovanie či potenciálny nežiaduci účinok (napr v prípade známeho acylpyrínu, warfarínu, statínov atď.).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #DNA #gény #genetická analýza #genetické predispozície #dedičnosť