Pokračovanie článku: Otrasné príbehy slovenských onkopacientov a ich zložitá cesta k liečbe

Dcéra si vo veku 15 rokov nahmatala hrčku na ľavom prsníku, veľkosti asi 1 cm. Po oznámení tejto skutočnosti pediatričke nám bolo odporučené kontaktovať jedinú endokrinologičku do Nemocnice sv. Cyrila a Metoda v Bratislave a objednať sa na vyšetrenie. Tá nás na vyšetrenie neprijala s odôvodnením, že so svojou špecializáciou s tým nič nenarobí. Na základe telefonického rozhovoru nám sestrička v odporúčanej ambulancii oznámila, že keďže u nich v ambulancii sú dlhé čakacie lehoty a sonografické vyšetrenie deťom sa nevykonáva, máme skúsiť Detskú fakultnú nemocnicu s poliklinikou na Kramároch. Tu nám oznámili, že spádovo patríme do Nemocnice s poliklinikou v Ružinove a sonografické vyšetrenie prsníkov sa deťom do 18 rokov tak isto nevykonáva.

Po telefonickom rozhovore s gynekologickou ambulanciou v Poliklinike Ružinov nám bolo oznámené, že na základe odporúčania pediatra si máme dohodnúť termín na sonografické vyšetrenie v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou na Kramároch (kde nám však už predtým oznámili, že deťom do 18 rokov tieto vyšetrenia nevykonávajú) a s výsledkami z vyšetrenia navštíviť ich ambulanciu v Ružinove. Z vlastnej iniciatívy sme skúšali volať gynekológovi, ktorého navštevujem ja (matka), kde nám bolo oznámené, že deti do 18. roku veku nevyšetrujú. Na základe uvedených skutočností sme zostali bez vyšetrenia a úplne bezradní.

Oslovili sme v zúfalstve Onkoporadňu LPR. Tu sa nás ujali a trpezlivo vysvetlili, na koho by sme sa ešte mohli obrátiť. Bohužiaľ, opäť sme neboli odporúčanými lekármi prijatí – dôvod bol vysvetlený vyššie. Tak nám z LPR vybavili, a nesmierne si to vážime, vyšetrenie v OÚSA Bratislava u mamológa. Tento nás však vzal tiež iba vďaka svojmu ľudskému prístupu, keďže nemá oprávnenie vyšetriť pacientku do 18. roku, to znamená – nemohol si naše vyšetrenie ani evidovať riadne cez poisťovňu.

Neviem si predstaviť, čo by sme bez Ligy proti rakovine ďalej robili, ako by sme si poradili. Žili by sme v neustálom strachu, bez odbornej pomoci. Jediná inštitúcia, kde sa nám venovali, našli si na nás čas, neodbili nás na rozdiel od lekárov v systéme, do ktorého pravidelne prispievame a v prípade potreby starostlivosti zistíme, že sa nemáme kam obrátiť. Ako je možné, že nie je vôbec myslené na diagnostiku dievčat do 18 rokov?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #onkológia #onkologické lieky #onkologické ochorenia #onkoochorenie