Rakovina v prostate je tvrdá ako kameň. Preto ju urológ dokáže nahmatať

Takzvané palpačné vyšetrenie prostaty, inými slovami, nahmatanie prostaty prstom urológa cez konečník, je azda najobávanejšou časťou preventívneho urologického vyšetrenia. Úplne zbytočne. Pacient môže túto časť vyšetrenia v urologickej ambulancii odmietnuť, to je pravda. Neodporúča sa to však, pretože podľa slov vedúceho lekára Urologického centra Polikliniky Bezručova MUDr. Mareka Zvancigera, vie takto skúsený urológ zachytiť hmatateľný nádor v prostate na 90 %. "Prostata je na pohmat mäkká, elastická. Rakovina je však tvrdá ako kameň," dodáva urológ.

03.11.2022 11:00
urolog, preventivna prehliadka, Foto:
Urologické preventívne prehliadky patria vo všeobecnosti medzi najmenej využívané.
debata (1)

Prečo nestačí sono? Nestačí. Na sone lekár niečo vidí, odmeria si približnú veľkosť prostaty, ale vyhodnotenie elasticity či tuhosti, nález prípadného uzlíka či uzlíkov sa nedá nahradiť ničím iným ako pohmatom. Špecialista s praxou je v tomto lepší ako ultrazvuk. Na preventívne urologické vyšetrenie má nárok každý muž po päťdesiatke raz za tri roky a ak sa v rodine vyskytla rakovina prostaty, môže do urologickej ambulancie zavítať už chlap 40+. Zdravotné poisťovne v rámci ponúkaných benefitov v zásade hradia tento typ prevencie svojim klientom už po štyridsiatke nad rámec zákona (napr. Union už štyridsiatkom každé dva roky, VšZP štyridsiatnikom raz za tri roky). Zdravotná poisťovňa Dôvera má na svojom webe štatistiku, že v roku 2021 urologickú preventívnu prehliadku využilo 12 % poistencov nad 50 rokov, ktorí na ňu majú nárok zo zákona.

Je potrebný výmenný lístok od všeobecného lekára, ten však nie je problém získať aj elektronicky. Ak pacient chodieva na prevenciu ku svojmu praktickému lekárovi, ten by ho mal na urológiu v určitom veku poslať. Problém je v tom, že muži nechodievajú na prevenciu ani ku všeobecnému, ani k urológovi. Často to bývajú partnerky, ktoré sú „zdravotníckymi manažérkami rodiny“ a starajú sa aj o to, aby chlapi zavítali do ambulancie urológa skôr, ako majú ťažkosti. Jediné štádium, keď sa dá rakovina prostaty jednoznačne vyliečiť (tzv. kuratívna liečba), je v prípade, že nádor je ohraničený na prostate a vtedy ešte nemusí spôsobovať problémy. To sa ešte dá vyriešiť chirurgickým zákrokom alebo rádioterapiou a a takýto človek zväčša nezomrie na rakovinu prostaty. V tom je veľký zmysel prevencie. Bohužiaľ, mnohí pacienti prichádzajú v pokročilých štádiách rakoviny prostaty, čiže už s bolesťami v chrbte a krížoch. Niekedy až po tom, čo bezvýsledne absolvovali vyšetrenia u ortopéda či reumatológa. Tam už ide, bohužiaľ, o metastázy v kostiach.

Urologické vyšetrenie je jednoduché a nebolestivé. Pozostáva z vyšetrenia krvi na nádorový marker rakoviny prostaty, tzv. PSA, z ultrazvukového vyšetrenia prostaty i okolitých orgánov, vyšetrenia moču a vyšetrenia prostaty prstom cez konečník. Práve posledne menovanému sa muži chcú vyhnúť. Po vyšetrení každý z nich tvrdí, že je možno trochu nepríjemné, ale v žiadnom prípade nebolí a nie je ani inak dehonestujúce. Urológ ho robí v chirurgickej rukavici, pričom na prst si nanesie lubrikačný gél. Najjednoduchšia pozícia na vyšetrenie konečníka je ľah na boku s pokrčenými nohami. Podobné vyšetrenie sa robí aj pri hemoroidoch. Ak urológ vysloví podozrenie na nádor prostaty, objedná pacienta na biopsiu (odber tkaniva z prostaty). Je to ambulantný výkon, ktorý bolí asi ako pichnutie ihlou pri odbere krvi a trvá desať minút. Navyše ho v rámci nadštandardu možno urobiť v tzv. analgosedácii (sedatívum do žily). Vzorky sa posielajú na histológiu, kde sa určí, či ide o zhubný nádor prostaty, alebo nie.

Mimochodom, pri ultrazvukovom vyšetrení prostaty urológ rovno pozrie aj iné orgány, napríklad močový mechúr či obličky a môže odhaliť ďalšie potenciálne problémy v podobe cýst na obličkách, močových kameňov či nádor močového mechúra. Takisto robí palpačné (pohmatové) vyšetrenie semenníkov. Jedno vyšetrenie vlastne vylúči množstvo diagnóz! Neoplatí sa to? Niektorí muži možno uprednostnia lekárky – urologičky. Na Bezručovej sú napríklad v tíme muži aj ženy. Nemocnica v Bojniciach je tiež známa tým, že tam pracuje viacero žien – urologičiek. Samozrejme, nie všade na Slovensku sa dá vyberať a v niektorých častiach krajiny sú pacienti možno radi, ak urológa vôbec majú k dispozícii…

November je mesiac prevencie rakoviny prostaty, druhého najčastejšieho onkologického ochorenia u mužov, ktoré si ročne vyžiada približne päťsto až šesťsto životov. Poliklinika Bezručova v Bratislave preto vyzýva mužov na preventívne urologické vyšetrenie, pričom všetci, ktorí sa objednajú tento mesiac, dostanú konkrétne v tomto zdravotníckom zariadení expresný termín do piatich dní! Prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD., medicínsky riaditeľ Polikliniky Bezručova pritom zdôrazňuje, že „rýchly termín“ preventívnej prehliadky dostanú muži bez poplatku a uhradia si len registračný poplatok. S poliklinikou majú uzatvorené zmluvy všetky tri zdravotné poisťovne.

Kedy treba spozornieť:

  • ťažkosti s močením i pri nutnosti tlačiť pri močení
  • častejšie močenie ako zvyčajne
  • vstávanie v noci, aby ste sa mohli vymočiť
  • pocit, že ste všetko nevymočili a v mechúre stále niečo ostáva
  • prerušované močenie
  • bolesti alebo pálenie pri močení
  • krv v moči alebo v ejakuláte

(Príznaky sú veľmi podobné ako pri nezhubne zväčšenej prostate, tzv. benígnej hyperplázii prostaty. Odlíšiť ich môže jedine urológ.)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina prostaty #urológ #prostata #urologická prehliadka #urologická ambulancia