Bezbolestná kolonoskopia: Pacienti si musia za analgosedáciu stále doplácať

Zistilo sa, že 20 % pacientov odoslaných na kolonoskopiu po pozitívnom teste na okultné krvácanie už nejde na toto vyšetrenie. Hlavným dôvodom je strach, že vyšetrenie bude bolieť, tvrdí prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD., v odbornej prílohe Zdravotníckych novín Lekárske listy s témou gastroenterológie. Profesor Hlavatý je gastroenterológ a internista, vedúci lekár Gastroenterologického centra - Poliklinika Bezručova v Bratislave.

08.11.2022 06:00
infúzia, analgosedácia, narkóza, bolesť,... Foto:
Pri podaní analgosedácie dostáva pacient sedatíva do žily. Pred vyšetrením sa zavedie krátka tenká umelohmotná kanyla do žily na predlaktí a tesne pred vyšetrením dostáva pacient dávku lieku na upokojenie a vždy aj silný liek proti bolesti.
debata (3)

Slovensko si už niekoľko rokov drží miesto na popredných priečkach v rámci celého sveta vo výskyte karcinómu hrubého čreva a konečníka (KRK). Spomedzi krajín OECD je Slovensko zároveň na prvom mieste v úmrtnosti na toto ochorenie. V roku 2020 bolo na Slovensku novodiagnosti­kovaných 4 821 prípadov a to napriek tomu, že ide o údaje z roku, keď už svet bojoval s pandémiou. Každoročne totiž na toto ochorenie zomrie takmer dvetisíc pacientov.

Video
Záchranár Vít Samek vám "na vlastný otvor" ukáže, že obava z preventívnej prehliadky tohto druhu je síce pochopiteľná, vyšetrenie nazývané kolonoskopia sa však dá zvládnuť. Aj s pomocou medikamentov. Pozrite si video, minimálne budete vedieť a vidieť, do čoho idete.

"Áno, je to stále tak, na Slovensku máme vysoký výskyt KRK. Národný program skríningu sa rozvíja od roku 2011. Jeho úspech závisí od účasti populácie na skríningu a dostupnosti kolonoskopie ako kľúčovej skríningovej metódy. Populačný skríning s pomocou testov na okultné krvácanie do stolice dosiahol v ambulanciách všeobecných lekárov úspešnosť asi 35 %. Dostať sa na vyššie čísla je možné len efektívnym pozývacím skríningom, ktorý sa na Slovensku takisto realizuje od minulého roka. Pozývací skríning osloví ďalších asi 20–25 % ľudí, čím sa dostávame na 55–60 % účasti cieľovej populácie na skríningu. Druhou otázkou je dostupnosť kolonoskopie a ochota pacientov podstúpiť ju,“ hovorí prof. Hlavatý v rozhovore pre septembrové Lekárske listy č. 15. Sociologický prieskum Slovenskej gastroenterolo­gickej spoločnosti ukázal, že hlavnou bariérou, prečo ľudia nejdú na kolonoskopiu, je strach z bolestivosti tohto vyšetrenia.

„Slovenská gastroenterologická spoločnosť robila v spolupráci s agentúrou na prieskum verejnej mienky anketu, v rámci ktorej 70 % oslovených uviedlo, že ak by bol výkon, čiže kolonoskopia, bezbolestná, absolvovali by ju. Analgosedácia nie je iba o liekoch, má svoje náklady aj v rámci personálu, pacienta je potrebné sledovať v prebúdzacej miestnosti, je potrebné mať k dispozícii kyslík a podobne,“ povedal profesor Hlavatý začiatkom novembra na tlačovej konferencii pre Pravdu. „Jedna sestra by mala pacienta monitorovať pri analgosedácii, druhá asistovať pri endoskopickom výkone,“ dodáva. „Máme signály z regiónov Slovenska, kde je nižšia kúpyschopnosť obyvateľstva, že nedokážu pokryť náklady na analgosedáciu, tak ju potom nedávajú a bolestivý výkon sa robí bolestivým spôsobom.“

Vytvárame takto bariéry pre prevenciu rakoviny hrubého čreva a konečníka a dobehne nás to pri úhrade liečby neskoro odhalených karcinómov.

"V 21. storočí v civilizovanej krajine nechávajú poisťovne svojich poistencov trpieť, hoci k dispozícii je elegantné a účinné riešenie – podanie analgosedácie. Poisťovne sa vyhovárajú, že výkon 93 – podanie analgosedácie pri endoskopických zákrokoch – síce existuje, ale je v kolónke anestéziologických výkonov a gastroenterológom ho nehradia. V tomto smere, žiaľ, v súčasnosti zlyháva ministerstvo zdravotníctva,“ hnevá sa profesor. "Už rok schvaľujú návrh nového výkonu 93k, ktorý by bol identický s výkonom 93, alebo by bol v kolónke výkonov pre gastroenterológiu a zdravotné poisťovne avizovali, že v takom prípade by výkon hradili. Je to Hlava 22, slovenská verzia,“ dodáva známy gastroenterológ. Alebo skôr Hlava 93…

Čo je to analgosedácia pri kolonoskopii?

Pri podaní analgosedácie dostáva pacient sedatíva do žily. Pred vyšetrením sa zavedie krátka tenká umelohmotná kanyla do žily na predlaktí a tesne pred vyšetrením dostáva pacient dávku lieku na upokojenie a vždy aj silný liek proti bolesti. Počas výkonu sa monitoruje hladina okysličenia krvi a pulzová frekvencia. Pacient je pri vedomí, ale utlmený a necíti bolesť (alebo len minimálne). Po výkone je potrebné počkať na ústup účinku liekov v miestnosti určenej na prebúdzanie. Obvykle pacient ostáva v sledovaní asi 30 minút, môže to byť však aj dlhšie. Účinok sedatív pretrváva okolo 12 hodín, preto pacient nemôže viesť celý deň motorové vozidlo (prípadne vykonávať činnosti vyžadujúce zvýšenú pozornosť) a domov musí odísť v sprievode druhej osoby.

Čo je to celková anestézia pri kolonoskopii?

Celkovú anestéziu poskytuje kvalifikovaný anestéziológ (alebo anestéziologická sestra) vo vyčlenených termínoch. Na rozdiel od analgosedácie nie je počas anestézy pacient pri vedomí a okolnosti výkonu vôbec nevníma. Celková anestézia sa vykonáva podaním anestetika do žily pacienta. Anestéziológ upravuje dávku lieku tak, aby bol pacient počas vyšetrenia v narkóze. Podávajú sa krátko účinkujúce anestetiká a pacient sa po ukončení podávania do niekoľkých minút prebúdza a v priebehu 30–60 minút po výkone účinok liekov odznie do takej miery, že môže v sprievode inej osoby odísť. Rovnako však nemôže celý deň viesť motorové vozidlo ani vykonávať činnosti vyžadujúce zvýšenú pozornosť.

(Zdroj: Lekárske listy 2/2022)

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #infúzia #rakovina hrubého čreva #kolonoskopia #kolorektálny karcinóm #analgetiká #analgosedácia