Ako užívať vitamín D? Raz týždenne vyššiu dávku alebo denne tú nižšiu?

Pre doplnenie chýbajúceho vitamínu D sú na slovenskom trhu registrované lieky aj celý rad výživových doplnkov. Niektoré lieky, čiže liečivá vo forme tabliet a kvapiek, sa vydávajú len na predpis lekára. Voľne dostupné sú rôzne výživové doplnky v rôznych liekových formách - tablety, kapsuly, kvapky, ústny sprej či cmúľacie pastilky.

16.11.2022 06:00 , aktualizované: 29.11.2022 06:24
chlieb, vitamín D, Foto:
Vitamín D si väčšina ľudí donedávna, do príchodu COVID-19, spájala výlučne s problematikou rednutia kostí.
debata (2)

Vitamín D, konkrétne D3, čiže cholekalciferol, môže byť aj na lekársky predpis. Sú to najmä vyššie dávkovania (napr. vitamín D3 Axonia má 7-tisíc aj 30-tisíc IU v jednej tablete, čo je terapeutická dávka, o ktorej môže rozhodnúť jedine špecialista). Na lekársky predpis sú aj známe "déčkové“ kvapky Vigantol, ktoré mamy dávajú deťom na prevenciu krivice v detskom veku a predpisuje ich pediater.

Vitamín D sa predáva v rôznych liekových... Foto: SHUTTERSTOCK
vitamín D, déčko, kvapky, slnko, slnečný vitamín Vitamín D sa predáva v rôznych liekových formách - tablety, kapsuly, kvapky, sprej do úst...

Veľké množstvo voľnopredajných liečiv i výživových doplnkov je k dispozícii v lekárňach i on-line lekárňach. Vitamín D, v skutočnosti hormón D, je jednou z najlacnejších foriem prevencie voči virózam, viacerým onko- aj kardiovaskulárnym ochoreniam, osteoporóze, metabolickému syndrómu a cukrovke a podobne. Vitamín D má rovnakú chemickú podstatu (tzv. steroidné jadro) ako kortikoidy či pohlavné hormóny. K vlastnostiam, ktoré nie sú typické pre vitamíny, patrí aj to, že si ho naše telo dokáže pri dostatku slnečného žiarenia samo syntetizovať, čiže vytvárať.

O imunologickom účinku vitamínu D sa vo zvýšenej miere začalo hovoriť a písať najmä v súvislosti s chrípkou a neskôr s nástupom COVID-19. Všetky biele krvinky (aj všetky bunky v tele) majú receptor pre vitamín/hormón D, čo znamená, že jeho deficit môže negatívne ovplyvniť obrovské množstvo buniek a ich funkcií. Vitamín D podporuje tzv. fagocytózu. Je to schopnosť niektorých typov bielych krviniek naviazať na svoj povrch a potom do seba „prehltnúť“ baktérie, vírusy, kvasinky, odumreté časti vlastných buniek, nádorové bunky a podobne. Toto „upratovanie“ je jedna z kľúčových častí vrodenej imunity.

"Vitamín D okrem toho reguluje zápal, tlmí cytokínovú búrku, priaznivo ovplyvňuje pomer dôležitých typov bielych krviniek tak, že nedostatok déčka niekoľkonásobne zvyšuje riziko neprimeranej imunitnej reakcie a následne ťažkého priebehu COVID-19 s vysokým rizikom úmrtia,“ píše MUDr. Igor Bukovský v svojej publikácii Zmazaný. Déčko navyše chráni sliznicu dýchacích ciest a podporuje jej hojenie.

Dôležité je vedieť, že hladinu vitamínu D možno určovať v dvoch rôznych jednotkách – mikrogramoch na liter a nanomoloch na liter. Toto je dôležité všimnúť si na výsledkoch z laboratória a dôsledne odlíšiť! Ak máte hodnotu 50, v mikrogramoch na liter je to v zásade v poriadku, ale v nanomoloch na liter je to málo! Prípadnú kontrolu (po užívaní zvýšených dávok déčka) si dajte urobiť podľa možnosti v tom istom laboratóriu!

- Pri mikrogramoch na liter je normálne rozpätie od 30 do 80 μ/l.

- Pri nanomoloch je normálne rozpätie od 75 do 200 nmol/l.

Jedna vec je však norma a druhá vec je optimálna hladina. Podľa odborníka na výživu MUDr. Igora Bukovského, ktorý sa vitamínu D už v minulosti (pred príchodom covidu) intenzívne venoval vo viacerých svojich videách, ľudia s poruchami imunity či ťažkými zápalovými ochoreniami by mali mať hladinu vitamínu D v hornej časti normy – pre mikrogram 60 až 65 μ/l a pre jednotku nanomol okolo 160 nmol/l.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina kože #imunita #melanóm #vitamín D #opaľovanie #déčko #slnečný vitamín