Keď vám rakovina rozvŕta kosti

Spočiatku ani nemusíte vedieť, že trpíte nejakou závažnou chorobou. Mnohopočetný myelóm alebo rakovina kostnej drene sa totiž spočiatku nemusí prejavovať nijakými príznakmi.

17.08.2012 06:00
Milada zo Žiliny Foto:
Milada zo Žiliny absolvovala transplantáciu kostnej drene.
debata (1)

Alebo sú to len ľahké symptómy, ktorým ani nevenujete pozornosť. Väčšinou je to únava a bolesť kostí, ktorá privádza pacientov do ordinácie lekára.

Mnohopočetný myelóm je druh nádorového ochorenia, ktoré postihuje kosti. Zjednodušene povedané – v kostnej dreni je zvýšený počet abnormálnych (zmenených) plazmatických buniek, ktoré blokujú bežnú tvorbu krvných buniek.

Keď myelómové bunky zasiahnu kostnú dreň, zostane menej priestoru pre zdravé červené a biele krvinky a krvné doštičky. Tento stav môže zapríčiniť anémiu, krvácanie alebo zvýšenú náchylnosť pacienta na infekcie.

Mnohopočetný myelóm je často sprevádzaný aj roztrúsenou osteoporózou alebo slabosťou kostí, zvyčajne v oblasti panvy, chrbtice, rebier a lebky. Osteoporóza môže vyvolávať bolesť kostí alebo spontánne zlomeniny. Myelóm totiž v gréčtine znamená diera v kosti.

Už mám čas na svoje koníčky
„Pracovala som ako kaderníčka, keď som začala pociťovať celkovú slabosť a bolesti chrbtice, no nevenovala som tomu pozornosť, myslela som, že to súvisí s mojou prácou,“ začína rozprávanie o chorobe pani Mária z Banskej Bystrice.

Mária z Banskej Bystrice už prekonala... Foto: archív Zlatice Beňovej
myelóm Mária z Banskej Bystrice už prekonala chemoterapiu, teraz sa lieči.

„Keď ma poslali na hematologickú ambulanciu, tak som začala tušiť, že to zrejme bude niečo vážnejšie. Tu sa podozrenie stalo skutočnosťou. Keď som sa dozvedela diagnózu, v prvom momente som mala strach. Čím som však bola dlhšie v nemocnici, tým menší bol strach a väčšia nádej na vyliečenie, hlavne, keď sa bolesti kostí zmierňovali. Absolvovala som kompletnú liečbu vrátane transplantácie. Momentálne mám za sebou chemoterapiu a teraz som na liečbe. Pri zdolávaní mojej choroby mám silnú oporu vo svojej rodine, ale aj v personále hematologického oddelenia. Už pred ochorením ma bavili ručné práce – vyšívanie, ale nemala som dostatok času, aby som sa im venovala… Teraz mám už toho času dosť…“

Najtypickejším prejavom ochorenia je bolesť
V počiatočných štádiách ochorenia niektorí pacienti trpia niekoľkými často nešpecifikovanými symptómami alebo netrpia žiadnymi príznakmi, čo výrazne sťažuje diagnostikovanie. Kým sa zistí, že ide o rakovinu, pacient, často býva prešetrovaný najskôr u ortopéda, neurológa alebo reumatológa. Až podrobnejším vyšetrením sa postihnutý nakoniec dostáva do starostlivosti hematológa prípadne onkológa.

Celkové prejavy:

  • anémia
  • únava
  • infekcie
  • náchylnosť na krvácanie, ľahká tvorba modrín
  • problémy s obličkami
  • bolesť kostí
  • osteoporóza
  • spontánna lámavosť kostí
  • hyperkalcémia – príliš veľa vápnika

Modlitby mi otvárali nové cesty
„Keď mi v roku 2005 diagnosti­kovali mnohopočetný myelóm – nádorové ochorenie kostí, chorobu som prijala so smútkom, ale s pokorou,“ hovorí pani Milada zo Žiliny. „Hneď som sa obklopila hudbou a množstvom kníh, kde som začala hľadať pomoc. Radikálne som zmenila spôsob stravovania. Stravovala som sa podľa zásad makrobiotiky, ktorá pozostáva z obilovín, strukovín, varenej zeleniny. Nejedla som mäso a mliečne výrobky, tuky ani rafinované cukry. Schudla som 12 kilogramov a úplne zmenila výzor, čo mi psychicky veľmi pomohlo. S fyzickou zmenou prišla rýchlo i zmena duševná. Modlitby, meditácie, prebdené a preplakané noci, rozhovory s Bohom, mojou mŕtvou mamou mi každodenne prinášali riešenia a otvárali nové cesty. Povyhadzovala som množstvo starých vecí a šiat, ktorými som dovtedy mala zaprataný celý byt. Konečne som objavila svoje korene v rodisku mojej mamy v Turci. Táto pre mnohých tvrdá rana sa pre mňa stala požehnaním a zmenila mi dokonale život – chvalabohu k lepšiemu. Teraz som po transplantácii kostnej drene. Som trochu boľavá a unavená. Toto obdobie nebolo najľahšie a trochu ma to psychicky vyviedlo z miery až tak, že som začala užívať antidepresíva. Počas celej choroby však ďalej pracujem v škole na Konzervatóriu v Žiline. Veľkou vzpruhou je v tomto období pre mňa moja rodina, množstvo priateľov, kolegov a moji žiaci. Všetkým vám veľmi ďakujem.“

Vo väčšine prípadov sa myelóm nedá vyliečiť
Myelóm nie je možné vo väčšine prípadov vyliečiť, ale je možné ho liečiť. Cieľom liečby myelómu je dostať rast ochorenia pod kontrolu, dosiahnuť remisiu ochorenia, zlepšiť kvalitu života a predĺžiť život. Pretože myelóm sa môže vyvíjať veľmi pomaly, niektorí pacienti s myelómom nemajú žiadne symptómy a spočiatku nepodstupujú žiadnu liečbu. Zvyčajne chodia na pravidelné prehliadky, kde im každých pár mesiacov lekár odoberá vzorky krvi a moču. Takýto postup sa nazýva ‘aktívne monitorovanie’. S liečbou sa začne vtedy, keď myelóm pokročí alebo keď sa objavia symptómy.

Benefičný koncert Slovenskej myelómovej spoločnosti SMS

S cieľom pomôcť pacientom s mnohopočetným myelómom organizuje Slovenská myelómová spoločnosť dňa 9.9.2012 o 15:00 hod. vo Františkánskom kostole v Bratislave 1. Benefičný koncert SMS. Prostredníctvom verejnej zbierky sa pokúsime zvýšiť informovanosť o ochorení a možnosti včasnej prevencie a pomoci. Nedeľné popoludnie spríjemní svojím vystúpením Iveta Malachovská, Mirka Partlová, mužské trio TRJOF a ďalší.

Slovenská myelómová spoločnosť je dobrovoľné neziskové združenie občanov s onkologickým ochorením mnohopočetný myelóm, ktoré je charakteristické nekontrolovateľným množením plazmatických buniek poškodzujúcich vnútorné orgány. Dlhé roky pôsobí v prospech pacientov, chráni ich zdravie a podporuje rodiny a blízke osoby pacientov. Zvyšuje informovanosť o ochorení, šíri osvetu v spolupráci s príbuznými organizáciami, vzdeláva lekárov a zabezpečuje finančné prostriedky potrebné na uskutočnenie hlavných cieľov, akými sú poskytnúť liečbu čo najväčšiemu počtu pacientov, edukovať, vytvárať klinické štúdie a špeciálne terapeutické režimy a podporovať výskum v oblasti myelómu.

1 debata chyba