Osteoporóza: Porazte ju správnou životosprávou + Najčastejšie otázky pacientov

Oslabuje kosti a zvyšuje ich lámavosť. Ochorenie dospelých, ktoré sa začína už v detskom veku. Nebezpečná je najmä preto, že jej v rebríčku úmrtnosti v únii patrí 3. miesto.

15.11.2022 06:00
osteoporóza, ruka, bolesť kostí, ochorenie kosti Foto:
Osteoporóza, ktorá sa nelieči, môže viesť k vážnym zlomeninám kostí, najmä v oblasti bedier a chrbtice.
debata

Preriedená kosť sa totiž stáva menej odolnou voči mechanickým vplyvom (ťahu, tlaku, šmyku a krúteniu), klesá jej pružnosť a pevnosť, v dôsledku čoho sa zvyšuje riziko zlomenín.

Osteoporóza patrí v rebríčkoch úmrtnosti v Európskej únii medzi tri najčastejšie ochorenia. V roku 2019 zomrelo v krajinách únie takmer 250-tisíc pacientov na následky zlomeniny. Slovensko pritom patrí medzi krajiny s vysokou pravdepodobnosťou zlomeniny u žien nad 50 rokov. Preto je včasná diagnostika a liečba tohto tichého zlodeja kostí, ktorý dokáže významne zvýšiť kvalitu života pacienta a predísť skorému úmrtiu v dôsledku zlomeniny dôležitá.

Ani v najbližších rokoch sa u nás neočakáva výrazný pokles osteoporotických zlomenín, skôr naopak. Kým v roku 2019 mala osteoporóza na svedomí 76-tisíc zlomenín, v roku 2034 to bude pravdepodobne až 101-tisíc. „Chýbajúca liečba pacientov po osteoporotických zlomeninách je u nás alarmujúca. S očakávaným starnutím populácie sa nevyhneme nárastu výskytu tohto typu zlomenín. Včasná diagnostika pacientov a začatie liečby môže pritom redukovať klinickú aj ekonomickú záťaž,“ upozorňuje profesor Juraj Payer, prezident Spoločnosti pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí.

Video
Prof. Payer: Najčastejšia príčina osteoporózy u mužov? Tento dôvod by ste si netipli

Osteoporóza je ochorenie dospelých, ale jeho vznik sa začína už v detstve. Správnou životosprávou vieme ovplyvniť až 40 % množstva kostnej hmoty. Hlavnú úlohu zohráva najmä dostatočný prísun vápnika a vitamínu D. „Vstrebávanie vápnika je najvyššie v období rastu. Deti mladšie ako dva roky by preto mali vypiť dva poháre plnotučného mlieka, staršie tri poháre polotučného mlieka denne,“ vysvetľuje profesorka Ľudmila Podracká, prednostka Detskej kliniky LF UK a NÚDCH Bratislava. Aj u detí, ktoré mlieko odmietajú, je podľa jej slov možné zabezpečiť potrebnú dennú dávku vápnika, a to konzumáciou jogurtov, tvarohu, syrov, kelu či rýb.

Riziko pádov a následných zlomenín ovplyvňuje nielen kvalita kostí, ale aj svalov. S pribúdajúcim vekom dochádza k postupnej strate svalstva spojenej s nižšou silou či funkčnosťou svalu. Po 40. roku života stráca človek asi 8 % svalovej masy za desať rokov. „Dôležité je riešiť prevenciu nielen dostatkom látok na podporu tvorby kostnej hmoty.

strečing, ženy, staršie ženy, cvičenie, pohyb, žena, tréning Čítajte aj Máte po 40-ke? Riziko chorôb sa zvyšuje, predchádzajte im týmito cvičeniami

Tým dokážeme zabrániť vzniku približne 50 % zlomenín. U pacientov je rovnako dôležité zabezpečiť aj dostatočný prísun vitamínu D, ideálne v kombinácii s vápnikom,“ hovorí docent Peter Jackuliak, lekár V. internej kliniky LF UK a Univerzitnej nemocnice Bratislava a člen výboru Spoločnosti pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí. Vitamín D má podľa docenta Jackuliaka pozitívny vplyv nielen na hospodárenie s vápnikom, ale práve na svalovú silu, balans a svalovú koordináciu, čím znižuje riziko pádov a zlomenín.

A čo by sme si na sebe mali všímať, aby sme predišli problémom? Netypické bolesti chrbtice, ktoré sa zhoršujú pri pohybe a zaťažení. Prudké bolesti obvykle vznikajú náhle, po rýchlom pohybe, najčastejšie v oblasti dolnej hrudnej chrbtice a krížovej chrbtice, vystreľujú smerom do brucha a dolných končatín. Osteoporóza vedie aj k deformitám stavcov, často sa prejaví ich zlomeninou po malom úraze. Príznakom môže byť aj zmenšenie výšky. Chorobu je možné ľahko odhaliť pri preventívnom denzitometrickom vyšetrení, ktoré vám prezradí, aké pevné máte kosti.

Na prevenciu nikdy nie je neskoro. Ideálne je, ak sa o zdravie svojich kostí začnete starať hneď, nezáleží na tom, koľko rokov máte. Osteoporóze sa dá predchádzať. Deti by mali mať dostatok pohybu, výživy s vysokým obsahom vápnika a určite treba myslieť a pravidelne dopĺňať vitamín D. Kritickým obdobím pre vznik osteoporózy a prvé prejavy je u žien začiatok menopauzy a u mužov vek nad 55 rokov.

Pozor na nohy, vyhnime sa pádu

Prevencia pádov je osobitnou kapitolou u mužov a žien s osteoporózou. Pády zvyšujú pravdepodobnosť zlomeniny kosti v oblasti bedra, zápästia, chrbtice alebo inej časti kostry. Okrem iného môžu byť pády spôsobené aj zhoršeným videním alebo rovnováhou, chronickými chorobami ovplyvňujúcimi duševné alebo fyzické fungovanie a niektorými liekmi, ako sú sedatíva a antidepresíva.

Niekoľko rád, ako eliminovať situácie, ktoré vedú k pádom:

  • Vonku pre väčšiu stabilitu používajte palicu alebo chodúľku.
  • Na prechádzky noste obuv s gumovou podrážkou.
  • Keď sú chodníky klzké, choďte po tráve.
  • V zime noste vrecúško soli alebo podstielku na posypanie na klzkých chodníkoch.
  • V interiéri udržujte poriadok, najmä na podlahách.
  • Povrchy podláh udržujte hladké, ale nie klzké.
  • Noste podporné topánky s nízkym podpätkom aj doma.
  • Vyvarujte sa chodeniu v ponožkách, pančuchách alebo papučiach.
  • Uistite sa, že koberce majú protisklzovú podložku alebo sú prilepené k podlahe.
  • Skontrolujte, či sú schody dobre osvetlené a či schody majú na oboch stranách zábradlie.
  • Nainštalujte držadlá na steny kúpeľne v blízkosti vane, sprchy a WC.
  • Do sprchy alebo vane použite gumovú podložku do kúpeľa.
  • Vedľa postele majte baterku s novými batériami.
  • Ak používate schodiskovú stoličku pre ťažko dostupné miesta, použite pevnú stoličku s držadlom a so širokými stupňami.
  • Pridajte stropné svietidlá do miestností osvetlených žiarovkami pre dostatok svetla.
  • Zvážte bezdrôtový telefón, aby ste sa nemuseli ponáhľať odpovedať na zvonenie telefónu, alebo aby ste v prípade pádu mohli zavolať pomoc.
  • Buďte opatrní na vysoko leštených podlahách, ktoré sa stávajú hladkými a extra nebezpečnými.

Najčastejšie otázky pacientov:

Prečo sa robí test kostnej minerálnej hustoty?

Obvodný lekár môže odoslať pacienta k špecialistovi, ktorý sa zaoberá ochoreniami kostí, a na vyšetrenie kostnej minerálnej hustoty, ak má podozrenie, že kosti pacienta slabnú, prejavujú sa príznaky osteoporózy alebo osoba dosiahla vek, v ktorom je nevyhnutná preventívna prehliadka. Na Slovensku má každá žena nad 65 rokov a každý muž nad 70 rokov nárok na bezplatné denzitometrické vyšetrenie kostí, aby bola osteoporóza zachytená včas.

Komu sa preventívne vyšetrenie odporúča?

Najviac ohrozené sú ženy po menopauze, keď je u nich riziko vzniku osteoporózy veľmi vysoké. Rizikové sú aj ženy fajčiarky a tie, ktoré konzumujú nadmerné množstvo alkoholických nápojov. Celkovo sú chorobou ohrozené obe pohlavia – ženy nad 65 rokov a muži nad 70 rokov. Zvýšenému riziku sú vystavení aj ľudia, ktorí majú chronické ochorenie obličiek, skorú menopauzu, poruchu stravovania, ktorá vedie k nízkej telesnej hmotnosti, osteoporózu v rodinnej anamnéze, reumatoidnú artritídu, výraznú stratu výšky, čo je známka kompresných zlomenín v chrbtici, fyzicky veľmi neaktívny životný štýl.

Kedy sú ohrození aj muži?

Kým s primárnou osteoporózou bojujú najmä ženy po menopauze, mužov častejšie potrápi jej sekundárna forma. Zvyčajne za osteoporózou mužov treba hľadať iné ochorenia, vo väčšine prípadov napríklad rakovinu či ochorenie prostaty. Osteoporózu u nich spôsobia práve lieky na liečbu spomínaných chorôb.

Od koho si mám pýtať informácie o vyšetrení?

Všeobecný lekár vám môže navrhnúť test kostnej denzity na osteoporózu alebo sa ho na test iniciatívne spýtajte, ak ste žena a máte viac ako 65 rokov, alebo ste muž a máte nad 70 rokov. Skríning na osteoporózu pre ženy nad 65 rokov a mužov nad 70 rokov hradia zdravotné poisťovne a je pre pacienta bezplatný.

Ako sa pripraviť na test hustoty minerálov v kostiach?

Na tento test nie je potrebná žiadna príprava. Počas neho budete vyzvaní, aby ste si obliekli pohodlný odev. Nesmiete mať na sebe žiadne kovové gombíky, spony alebo zipsy, pretože kov môže rušiť röntgenové snímky. Najbežnejší test kostnej denzity sa nazýva röntgenová absorpciometria. Toto vyšetrenie spočíva v tom, že budete niekoľko minút ležať na stole, zatiaľ čo malý röntgenový detektor skenuje vašu chrbticu, jeden bok alebo oboje. Môže sa stať, že vás za účelom testu zdravotník požiada, aby ste zdvihli nohy na podperu, aby ste si vyrovnali chrbát. Test je bezpečný a bezbolestný.

Aký je princíp merania hustoty kostí?

Spomeňte si na svetlo, ktoré za slnečného dňa svieti cez závesy do vnútra domu. Množstvo svetla, ktoré vidíme, závisí od hrúbky závesov. Ak sú závesy veľmi silné, prechádza cez ne veľmi málo slnečného žiarenia. Ak ich však nahradíme tenšou látkou, napríklad záclonou, svetlo prichádzajúce do domu sa podstatne zvýši. Takto podobne funguje aj kostný denzitometer, ktorý používa detektor na meranie prenosu malého množstva röntgenových lúčov cez kosti. Meria sa teda množstvo svetla, ktoré prechádza kosťou. Výsledkom merania je snímka, ktorá rádiológovi ukáže, aké husté a teda hrubé sú kosti. Vyšetrenie sa neodporúča tehotným ženám.

Musím chodiť na vyšetrenie kostnej denzity pravidelne?

Ako často by sa mali ľudia podrobiť testu kostnej denzity, závisí od mnohých faktorov. Úlohu zohráva napríklad vek, predošlé výsledkov kostnej denzity ako aj to, či už bola iniciovaná liečba. Každopádne záujem o túto tému a priama komunikácia s lekárom, ktorý má možnosť odoslať pacienta na úvodné vyšetrenie, je prvou voľbou na ceste, ako zistiť, či sa vás osteoporóza bytostne nedotýka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ochorenie #kosti #životospráva #osteoporóza #zdravie a prevencia