Aj vysoká sexuálna aktivita a promiskuita môže mať vplyv na vznik rakoviny prostaty

V novembri sa vo zvýšenej miere hovorí o rakovine prostaty a o preventívnych prehliadkach mužov u urológa. Podľa informácií zverejnených štatistickým úradom Slovenskej republiky je karcinóm prostaty na druhom mieste v mortalite na onkologické ochorenia. Včasné štádiá ochorenia sú totiž veľmi často bezpríznakové. Medzi laboratórne parametre, ktoré môžu pomôcť odhaliť to, že s prostatou niečo nie je v poriadku, patria vyšetrenia z krvi na PSA a PHI index.

12.11.2022 06:00
skúmavka, vyšetrenie, prostata Foto:
PSA je skratka pre prostatický špecifický antigén, enzým produkovaný bunkami prostaty. Koncentrácia PSA v krvnom sére je jedným z ukazovateľov rakoviny prostaty.
debata

V roku 2021 bolo podľa informácií zverejnených Štatistickým úradom SR zaznamenaných 677 úmrtí na zhubný nádor prostaty. Zvýšené riziko hrozí najmä mužom v produktívnom veku, teda po 50. roku života až po seniorov. Zdvihnutý prst však platí aj pre mužov vo veku od 40 rokov. Vznik ochorenia môže byť podmienený dedičnosťou, a to najmä v prípade, ak ochorenie aktívne prepuklo u priameho príbuzného. Výskyt karcinómu prostaty však významne ovplyvňuje aj spôsob stravovania.

„Karcinóm prostaty môže zapríčiniť nadmerný príjem bielkovín, živočíšnych tukov, hormónov a červeného mäsa v strave. Vzhľadom na vysoký príjem tukov s obsahom cholesterolu a nedostatku aktivity sa riziko vzniku karcinómu prostaty zvyšuje aj u obéznych pacientov. Okrem toho môže mať pozitívny vplyv na vznik tohto druhu rakoviny aj užívanie steroidov, vysoká sexuálna aktivita a promiskuita, hormóny alebo vplyv röntgenového žiarenia, pesticídov či ťažkých kovov,“ upozorňuje MUDr. Daša Kelényová z laboratória SYNLAB. Za zvýšenými hodnotami PSA okrem dedičnosti môže stáť aj častá konzumácia alkoholu a fajčenie cigariet.

urolog, preventivna prehliadka, Čítajte viac Rakovina v prostate je tvrdá ako kameň. Preto ju urológ dokáže nahmatať

Bolestivá ejakulácia s obsahom krvi?

Príznaky rakoviny prostaty závisia od jej rozsahu. Vo včasných štádiách ochorenie prebieha veľmi často bezpríznakovo. Prvé výraznejšie prejavy môžu muži spozorovať vo chvíli, kedy ochorenie zasiahne močové cesty. S tým sú spojené problémy s močením ako únik moču, časté a sťažené močenie či pocit nedostatočne vyprázdneného močového mechúra, ale aj problémy s erekciou. „Spomínané problémy sa však môžu spájať aj s nezhubne zväčšenou prostatou. Výrazný rozdiel nastáva v momente, keď sa objaví v moči krv, prípadne dôjde k bolestivej ejakulácii s obsahom krvi. V pokročilom štádiu rakoviny metastázy karcinómu prostaty postihujú najmä chrbticu, panvové a dlhé kosti. Rakovina prostaty sa potom už prejavuje bolesťami v krížoch, v panve, únavou, chudnutím a tiež zhoršením funkcie obličiek,” upozorňuje doktorka Kelényová a dopĺňa: „Vzhľadom na asymptomatický priebeh ochorenia v rannom štádiu odporúčajú lekári preventívne absolvovať jednoduché krvné testy, ktoré pomáhajú zistiť tzv. PHI – index zdravia prostaty. Aj vďaka nemu sa dá ochorenie zachytiť včas.“

Test PSA a PHI index ako dôležitý diagnostický nástroj

Rakovina prostaty prichádza pomaly a nenápadne, preto nie je možné odhaliť rakovinu prostaty včas výlučne na základe sledovania vonkajších prejavov. Včasnou prevenciou je možné karcinóm zachytiť včas. Napríklad špeciálnym vyšetrením hladiny PSA. Princíp vyšetrenia spočíva v sledovaní voľného PSA, celkového PSA a p2PSA, z ktorých sa následne vypočíta tzv. PHI Index. Ide o modernú metódu, ktorá na detekciu karcinómu využíva algoritmus. Pacienti, u ktorých sa vyskytne karcinóm prostaty, majú vo výsledku výrazne nižší pomer medzi voľným a celkovým PSA.

Vypočítaný PHI – Index zdravia prostaty na základe vyšetrenia PSA obsahuje podrobnejšiu špecifikáciu a senzitivitu v diagnostike karcinómu prostaty. Prostredníctvom testu vie muž zistiť, či ide o agresívny a rýchlo rastúci nádor alebo naopak neagresívnu formu neškodného nálezu, ktorý má tendenciu rásť pomalšie. Zistením daných informácií, ktoré odhalia krvné testy, muž konzultuje s lekárom ďalšie vyšetrenia v podobe sonografie a histologického overenia vrátane pohmatového vyšetrenia urológom cez konečník. Diagnóza sa následne musí potvrdiť odobraním tkaniva z prostaty a histologickým vyšetrením.

Bojíte sa urológa?

Ak sa niekto naozaj vážne obáva prevencie u urológa a pohmatového vyšetrenia prostaty cez konečník (mimochodom, ak je to taký problém, v ambulancii sa to dá odmietnuť) a navyše je ochotný uhradiť si to ako samoplatca, jednou z možností je objednať sa online na krvné testy PSA a PHI Index zdravej prostaty. Tieto vyšetrenia z krvi komerčne poskytuje viacero rôznych laboratórií (Synlab, Lab.online), pričom je potrebné prísť na odberné pracovisko na odber zo žily a výsledky záujemca dostane vo forme e-mailu do niekoľkých dní. Toto vyšetrenie sa pohybuje od cca 70 do 110 eur (v závislosti od laboratória a rôznych kombinovaných ponúk).

A ak by výsledky vzbudili akékoľvek podozrenie, že niečo nie je v poriadku, potom sa treba už len nadýchnuť a naozaj k tomu urológovi osobne zájsť. Alebo ešte lepšie – k sympatickej urologičke. Mimochodom, na prevenciu v urologickej ambulancii má muž zo zákona nárok raz za tri roky po päťdesiatke (ak nie je vo zvýšenom riziku z hľadiska rodinnej anamnézy), ale zdravotné poisťovne ho umožňujú a hradia v rámci benefitov už po štyridsiatke.

ZP UNION odbery na Index zdravej prostaty uhrádza

„Na podporu zvýšenia účasti mužov na urologickej preventívnej prehliadky sme urobili viacero opatrení. Okrem posielania pripomienky cez SMS informujeme poistencov od 40 rokov aj o možnosti absolvovať odber na PSA vyšetrenie u všeobecného lekára. Umožňujeme to ako jediná poisťovňa a veríme, že všeobecní lekári ľahšie presvedčia mužov, aby absolvovali urologickú preventívnu prehliadku, keď už budú mať výsledky PSA vyšetrenia v ruke,“ vysvetľuje riaditeľka Sekcie zdravotného poistenia poisťovne UNION Elena Májeková.

Okrem toho môžu poistenci Unionu v rámci preventívnej urologickej prehliadky požiadať urológa o indikáciu špecifického markera p2PSA, ktorý má vyššiu senzitivitu ako bežný PSA test a vďaka ktorému je možné vypočítať Index zdravej prostaty (PHI). Ide o komplexné vyšetrenie prostaty, ktoré sa skladá z vyšetrení p2PSA, PSA a free PSA. Union uhrádza všetky vyšetrenia, ktoré sú súčasťou tohto „balíka“. PHI sa vypočíta z analýzy uvedených troch parametrov a umožňuje určiť riziko výskytu rakoviny prostaty príp. potrebu biopsie prostaty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina prostaty #rakovina #PSA #prostata #prostatický špecifický antigén