Nielen s vysokým tlakom vám môže pomôcť lesklokôrovka, známa ako reiši

Spomedzi všetkých ochorení majú na svedomí najviac ľudských životov kardiovaskulárne ochorenia. Choroby srdca a ciev trápia už štyridsiatnikov, vysoký krvný tlak siaha do ešte nižších vekových skupín.

25.11.2022 06:00
reiši, lesklokôrovka, medicinálne huby huby, huba Foto: ,
Medicinálne huby si možno vypestovať aj na hubovom substráte. Ten sa dá kúpiť. Len potom treba vedieť, čo s hubou ďalej. Šitake napríklad stačí obrať a je chutná v každom jedle. S reiši je to komplikovanejšie...
debata

Nie je to covid ani nádorové ochorenia, ktoré nás najčastejšie dostávajú na nemocničné lôžka. Sú to práve ochorenia obehovej sústavy, ktorým sa dá vo veľkej miere predísť dobre známou cestou – zdravou životosprávou s dostatkom pohybu, bez alkoholu a bez cigariet. Tieto faktory sú zodpovedné aj za vysoký krvný tlak, od ktorého je len krôčik ku chorobám srdca. Pri vysokom tlaku sa srdce viac namáha, svalovina ľavej komory hrubne, srdce sa horšie okysličuje a tým sa vyčerpáva, až môže dôjsť k jeho zlyhávaniu. Vysoký tlak poškodzuje cievy, čím sa v nich tvoria podmienky na usádzanie tuku a vznik krvných zrazenín, čo vedie k infarktu. Vysoký tlak poškodzuje aj obličky. Dá sa teda povedať, že má neblahý vplyv na celý organizmus a znižuje kvalitu života.

Kedy hovoríme o vysokom tlaku, teda hypertenzii? Ak je horný, teda systolický tlak od 140 mmHg vyššie, a dolný, teda diastolický tlak 90 mmHg a vyšší.

Okrem dedičnosti často spôsobuje vysoký tlak aj stres, takže by ste mali aj zmeniť váš životný postoj, spomaliť a prehodnotiť svoje priority. Tieto opatrenia vám môžu tlak znížiť o určitú hodnotu a udržať ho v prijateľnom rozmedzí počas liečby. So znížením vysokého tlaku pomôžu aj potraviny, napríklad dobre známy cesnak, cibuľa, zeler, med, pohánka, banány.

Hubové substráty prerastené mycéliom si možno... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
huby, hubové substráty, medicinálne huby Hubové substráty prerastené mycéliom si možno zakúpiť, len treba mať priestory, kde huby pestovať...

Kráľovná húb – reiši

Východná medicína už vyše 4-tisíc rokov pozná a využíva pozitívne účinky lesklokôrovky, známej skôr ako huba reiši. Z plodníc a podhubia tejto huby bolo izolovaných až 50 polysacharidov – glukánov. Nie nadarmo bola táto huba v Číne nazývaná aj kráľovnou húb a cenená viac ako ženšen. Jej blahodarné účinky vám môžu byť dnes nápomocné aj pri hypertenzii, a to výrazným spôsobom.

„Reiši podporuje obranyschopnosť organizmu, pomáha znižovať hladinu cukru v krvi, podporuje zdravie srdca a ciev, dokonca môže mať pozitívny účinok v boji proti únave a depresii," hovorí PharmDr. Anna Jauschová z lekárne Liberi.

Ak však človek nie je nadšený pestovateľ medicinálnych húb, alebo nemá niekoho takého v okolí, nie je možné jesť ju čerstvú.

DZ-reishi, Čítajte viac Reiši: V Číne ako súčasť imunoterapie

"Bežne sa však používa v práškovej forme,“ dodáva farmaceutka. "Najviac aktívnych látok je v 100 % prírodnej lyofilizovanej hube spracovanej bez extrakcie. Pri nej sa z niektorých húb cielene získavajú konkrétne aktívne látky a súčasne sa tým zbavujú ďalších aktívnych látok, ktoré huby prirodzene obsahujú. Komplex všetkých látok prirodzene obsiahnutých v reiši má omnoho vyšší účinok, ako jediná látka získaná extrakciou,“ myslí si farmaceutka.

Na druhej strane treba objektívne povedať aj informáciu, ktorú redaktorke Pravdy predčasom povedal jeden slovenský pestovateľ medicinálnych húb – že niektoré firmy vyrábajúce doplnky výživy lacno nakupujú práškové medicinálne huby (či už celé mleté huby alebo extrakty) z Číny a tieto zložky nemusia byť vždy dostatočne kvalitné. Bežný užívateľ to v zásade nemá šancu skontrolovať. Naozaj kvalitné liečivé huby sú drahé aj v samotnej Číne (najväčší producent pestovaných húb). Aktívne látky sa navyše strácajú aj dlhým skladovaním, veľmi rýchlo tzv. degradujú. Človek si teda musí vybrať podľa svojich možností…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysoký krvný tlak #hypertenzia #reiši #medicinálne huby