Nehrajte s mŕtvicou ruskú ruletu

Približne polovicu všetkých úmrtí na Slovensku možno pripísať rizikovým faktorom životosprávy, ako je nezdravé stravovanie, nízka fyzická aktivita či fajčenie. Ide zhruba o 25-tisíc úmrtí ročne, ktorým by bolo možné predísť, ak by pacienti žili zdravší život. Patríme medzi krajiny s najvyššou mierou odvrátiteľných úmrtí v EÚ. Za nami sú už len pobaltské krajiny, Maďarsko a Rumunsko.

21.11.2022 06:00
srdce, cieva, bomba, infarkt, mŕtvica,... Foto: ,
Každé zníženie hladiny LDL-cholesterolu o 1 mmol/l znamená zníženie rizika vzniku mŕtvice či infarktu až o 23 %.
debata (2)

Úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia z dôvodu nezdravého stravovania je na Slovensku o 140 % vyššia, ako je priemer krajín EÚ. „Spotreba cukru sa u nás medzi rokmi 2000 a 2018 zdvojnásobila, Slovensko už prekonalo aj USA,“ hovorí analytik Martin Smatana. Slovensku patrí nelichotivé miesto aj v podiele obyvateľov, ktorí denne fajčia (26 %). Je to približne pätina celej populácie. Vypijeme ročne 11,5 litra čistého alkoholu na osobu. 53 % z nás neužíva správne naordinované lieky.

„Veľa pacientov si myslí, že lieky napríklad na vysoký tlak stačí užívať iba nejaký čas a potom už nie. Liečba vysokého krvného tlaku je však doživotná. Je až alarmujúce, že viac ako rok vydrží zotrvať na antihypertenzívnej liečbe menej ako polovica pacientov,“ približuje MUDr. Michaela Macháčová, viceprezidentka Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva. Približne 40 % pacientov, ktorým boli diagnostikované vysoké hodnoty LDL-cholesterolu a odporúčaná liečba, chodí na kontrolné merania len raz za tri roky, hoci by tak mali robiť každoročne.

„Mňa už nebaví pacientom po infarkte myokardu vysvetľovať, že musia užívať statíny,“ vzdychne si MUDr. Anna Vachulová, PhD., prezidentka Slovenskej hypertenziologickej spoločnosti a kardiologička z Národného ústavu srdcovo-cievnych chorôb. „Každý infarkt so sebou prináša vysoké riziko, že do mesiaca či roka dostanete ďalší. Podľa systému SCORE, do ktorého zadávame parametre pacienta, má 68-ročný muž, fajčiar s horným tlakom 160 mmHg 32 % riziko, že dostane mŕtvicu. Ak zadáme do systému rizikové faktory pacienta, veľmi presne dokážeme predpovedať, čo sa skôr či neskôr stane.“

Podčiarknuté a zhrnuté: Zatiaľ čo takí Belgičania prežijú v dôchodku priemerne 15 zdravých rokov, Slováci zhruba štyri roky. Neskôr, čo sa týka prežívania, veľa logicky súvisí aj s úrovňou nášho zdravotníctva. Zdravo žijúci človek, alebo aspoň svedomito liečbu dodržiavajúci pacient, by však služby medicíny mal potrebovať čo najmenej. A v súčasnej nedobrej situácii radšej nehrať s infarktom či mŕtvicou ruskú ruletu.

Takže? Čo urobíte?

Vysoký krvný tlak: Artériovú hypertenziu majú až dva milióny ľudí na Slovensku a približne štvrtina z nich o svojom ochorení ani nevie. Práve preto je také zradné. Ak si opakovane nameriate krvný tlak vyšší ako 135/85 mmHg, navštívte svojho lekára, dodržiavajte liečbu, ktorú vám naordinuje.

Vysoký cholesterol: Ak vám lekár oznámi, že máte v krvi zvýšený LDL-cholesterol (to je ten „zlý“) mali by ste okamžite spozornieť. Každé zníženie hladiny LDL-cholesterolu o 1 mmol/l, k čomu vám pomôže aj zdravšia životospráva, znamená zníženie rizika vzniku mŕtvice či infarktu až o 23 %.

Obezita a cukrovka: Nadmerná telesná hmotnosť vystavuje ľudí celému radu zvýšených rizík chronických ochorení aj psychických problémov. Jednou zo závažných komplikácií, ktoré môže obezita vyvolať, je cukrovka 2. typu. Sledujte svoj BMI index – hodnoty od 25 do 30 kg/m2 sú už považované za nadváhu, keď treba zmeniť svoje stravovacie aj pohybové návyky. Ak je hodnota vyššia ako tridsať, ide o chronické ochorenie, ktoré je bezodkladne potrebné riešiť s lekárom, výživovým poradcom či osobným trénerom. Dajte si zmerať hodnotu cukru v krvi, ak máte nalačno 7 mmol/l a viac, zverte sa do rúk odborníkovi a okamžite riešte túto situáciu.

Nezdravý životný štýl: Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie ovplyvňuje zdravie človeka z 50–60 % náš vlastný spôsob života. Práve životospráva – stravovanie, pohyb a zlé návyky ako alkohol a fajčenie v najväčšej miere určujú, ako sme dnes fit a ako sa bude náš zdravotný stav vyvíjať s pribúdajúcim ve­kom.

(Pre ďalšie informácie navštívte stránku projektu Zdravie máš len jedno – www.jednozdravie.sk – kde sa dozviete, ako zlepšiť svoj život.)

Príhoda mozgovej príhody

„Mám 55 rokov a mŕtvicu som prekonala pred dvoma rokmi,“ hovorí pani Kveta Vanerková. „Už rok predtým som vedela, že niečo musím urobiť so svojím životom a zhodila som 10 kg. Zanedbávala som však pitný režim, za deň som vypila možno dve deci. Cievna mozgová príhoda prišla ráno, keď som mala najhustejšiu krv.“ Hneď vedela, čo jej je, rozprávala ako opitá, našťastie, záchranka ju do 20 minút odviezla do nemocnice, kde dostala trombolýzu (rozpúšťanie krvnej zrazeniny). Dva dni po porážke mala pocit, že už nemá zmysel žiť, ovisla jej totiž ruka, zoslabla noha, prestala rozprávať. Ale napokon to nevzdala!

Spisovateľka Kveta Vanerková prekonala mozgovú... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
Kveta Vanerková, mŕtvica, pacientka Spisovateľka Kveta Vanerková prekonala mozgovú mŕtvicu a po nej to už chcela vzdať. "Potom som sa však prefackala v nemocnici," vraví.

„Mala som poškodenie vnímania hovorenej reči aj písaného textu. Ja som sa z mozgovej príhody doslova vykecala! Rozprávala som a rozprávala, navliekala som korálky, aby som cibrila jemnú motoriku a začala chodiť 15 km denne, čo jej pomáha nielen fyzicky, ale aj skvele to vyčistí hlavu. Predtým som nenávidela akýkoľvek šport. Pripúšťa, že okrem mnohých ďalších liekov jej pomohli aj antidepresíva. O svojom osude a ako povzbudenie všetkým ostatným pod pseudonymom Veverková napísala aj knihu "Príhoda mozgovej príhody“. „Možno neviete, že väčšina pacientov po CMP sa lieči aj antidepresívami. Ja som sa im bránila, povedomie ľudí a aj moje malo predsudky. Antidepresíva berú predsa len blázni… Ale to, že som zabudla po porážke spávať, bol následok zmien na mozgu, a to bolo treba dať do poriadku. Ani zlomenú ruku nevyrieši kamilkový čaj,“ dodáva. Kniha je pohľadom na ľudí po CMP, ktorá by mala uľahčiť rodinným príslušníkom pochopiť viaceré veci. Predáva sa v rámci platformy ľudí so zdravotným znevýhodnením Hendikup.sk.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mŕtvica #kardiovaskulárne occhorenia