Slzy nie sú voda

Zdravý slzný film je ako dobrá hovädzia polievka, tvrdí oftalmologička MUDr. Katarína Hlaváčková, PhD. Spája sa v ňom totiž tuková aj vodná zložka. Práve narušenie tukovej vrstvy slzného filmu je asi v 80 % prípadov základnou príčinou tzv. suchého oka.

20.08.2012 06:00
oči, oko, zrak, slza, kvapky Foto:
Suché oko sa lieči prostredníctvom očných kvapiek ľudovo nazývaných aj "umelé slzy".
debata (1)

Termín „suché oko“ sa do praxe zaviedol v roku 2003. Príznaky v podobe pálenia, rezania, svrbenia, únavy očí či pocitu cudzieho telesa v oku zaznamená z času na čas prakticky každý. Liečbu údajne potrebuje asi štvrtina populácie. V konečnom dôsledku je to ohromujúce množstvo pacientov.

Dlhodobý pobyt v klimatizovaných miestnostiach, práca s počítačom či nosenie kontaktných šošoviek – to sú situácie, počas ktorých väčšina ľudí pocíti príznaky suchého oka a vnímajú ich ako akúsi „únavu očí“. Do terminológie očných lekárov v tejto súvislosti čoraz častejšie preniká pojem Office Eye Syndrom, čiže syndróm kancelárskeho oka. Súvisí to nielen s klimatizovaným suchým ovzduším na našich pracoviskách, ale najmä so zníženou frekvenciou žmurkania. „Zatiaľ čo pri bežnej konverzácii žmurkáme priemerne každých 6 sekúnd, pri čítaní každých 12 – 20 sekúnd, pri práci na počítači len raz za 20 – 30 sekúnd,“ vysvetľuje MUDr. Katarína Hlaváčková z Kliniky oftalmológie Univerzitnej nemocnice v Bratislave. Každé žmurknutie rozotrie po povrchu spojovky a rohovky slzný film, ktorý oko chráni pred vysychaním, baktériami, nečistotami a takisto ho vyživuje. Pri sústredenom sledovaní monitora počítača, televízie, šoférovaní a podobne oku táto tenká vrstva tekutiny trvale zvlhčujúca oči chýba.

Tri zložky slzného filmu

Slzný film obsahuje množstvo zložiek, ktoré má dokonca spoločné s materským mliekom. V zásade však pozostáva z troch vrstiev: vonkajšia mazová (lipidová) vrstva sa tvorí v Meibomských žliazkach a jej najdôležitejšou funkciou je zabrániť odparovaniu sĺz. Stredná vrstva je vodná, v nej sa rozpúšťa väčšina zložiek slzného filmu. Do tretice je to vnútorná mukózna alebo mucínová vrstva, ktorá zohráva svoju úlohu pri roztierateľnosti slzného filmu a zabezpečuje mu tak stabilitu pre dlhšiu ochranu oka. Povrch oka totiž prirodzene vodu odpudzuje a mucín (bielkovinová látka) zabezpečuje práve priľnavosť vodnej vrstvy na povrch oka.

Človek v priebehu zhruba 16 hodín bdenia vytvorí asi 0,6 gramu sĺz. Počas spánku sa nevylučujú. Ich produkcia navyše klesá aj s vekom, pretože sa zužujú alebo zrastajú vývody spomínaných Meibomských žliazok a tuky sa na povrch oka dostávajú v menšej miere. Tvorba sĺz v slznej žľaze sa začína znižovať po 45. roku života. Na množstvo vyprodukovaných sĺz majú vplyv aj hormonálne zmeny v organizme a rôzne ochorenia ako Sjögrenov syndróm, psoriáza, rosacea, vysoký krvný tlak, cukrovka, Parkinsonova choroba a podobne. Príznaky suchého oka môžu spôsobiť liečivá zo skupiny antidepresív, protialergických liekov, diuretík (na odvodnenie), proti vysokému krvnému tlaku, cytostatiká, betablokátory, hormonálne lieky a podobne. Suché oko môže byť aj výsledkom nosenia kontaktných šošoviek, očného ochorenia blefaritída (zápal okraja viečok), chirurgického výkonu, ale aj dlhodobej lokálnej liečby kvapkami do oka, ktoré obsahujú konzervačné látky.

Príznak, syndróm aj samostatné ochorenie

Suché oko teda môže byť symptómom, čiže jedným z prejavov inej choroby. Môže však byť aj samostatným ochorením. Okrem toho jestvuje termín syndróm suchého oka. Syndróm je súbor rozličných príznakov, ktoré majú spoločný mechanizmus vzniku. Syndróm suchého oka je závažný stav, ktorý vzniká pri rôznych systémových ochoreniach. Jeho typickým príkladom je napr. Sjögrenov syndróm, autoimunitné ochorenie, ktoré sprevádza deštrukcia slinných, potných, slzných žliaz atď. Našťastie, suché oko sa v rámci syndrómu vyskytuje zriedkavo, postihuje menej ako 5 % všetkých prípadov. Ak je suchosť v očiach len následkom zmien v životnom štýle – nedostatočného žmurkania a preťažovania zraku pri počítači – je to ešte ten najlepší prípad.

„Treba si uvedomiť, že slzný film predstavuje najväčšiu optickú silu na povrchu oka a je nevyhnutný pre kvalitné videnie,“ pokračuje MUDr. Hlaváčková. „Ak je totiž slzný film hladký, svetelné lúče dopadajúce na sietnicu sa nerozptyľujú. Ak sú však na ňom defekty a trhliny, rozptyľovanie svetelných lúčov spôsobuje vznik neostrého obrazu.“ Suché oko má teda priamy vplyv na kvalitu života, schopnosť zaostriť, vnímať kontrasty, šoférovať v noci, čítať, pozerať televíziu atď.

Umelé slzy v kvapkách

Laici málokedy rozlišujú, aký pôvod majú ich očné príznaky súvisiace so suchosťou očí. Či ide o farmakologický, hormonálny či zápalový pôvod, suché oko môžu zapríčiniť dokonca aj zmeny vo výžive ako nedostatok vitamínu A. „Suché oko by nemalo ostať nediagnostikované, podcenené či neadekvátne liečené,“ upozorňuje doktorka Hlaváčková.

Samozrejme, ak je príčinou suchosti oka iné závažné ochorenie, v prvom rade treba riešiť základnú chorobu a očné kvapky môžu slúžiť len ako podporná terapia. Pri suchom oku treba navyše rozlišovať, či je príčinou nepríjemných príznakov narušená tuková vrstva slzného filmu (veľká väčšina prípadov) alebo vodná zložka. Porucha tukovej zložky obyčajne znamená nepríjemné príznaky ,,cudzieho telesa" hneď po prebudení. Sliznice oka sú ráno pred otvorením k sebe akoby prilepené a oko sa otvára nepríjemným „suchým trhnutím“.

Zhoršovanie príznakov suchého oka počas dňa – pri dlhotrvajúcej práci s počítačom, pri dlhodobom pobyte v klimatizovanej miestnosti – znamená problémy s vodnou zložkou slzného filmu a s množstvom sĺz. Tieto problémy sa môžu týkať aj mladších ľudí a typickými predstaviteľmi sú ľudia pracujúci s počítačmi alebo tí, čo nedodržiavajú pitný režim. Príznaky v podobe únavy očí pociťujú najmä večer.

Suché oko sa lieči prostredníctvom očných kvapiek ľudovo nazývaných aj „umelé slzy“. V súčasnosti už takéto kvapky jestvujú špeciálne pre pacientov s pocitom suchého oka zapríčineného znížením tvorby mazu alebo čisto ,,vodné prípravky", ktoré majú zvlhčujúci efekt pre pacientov, ktorí majú porušenú vodnú vrstvu slzného filmu. Takých je na trhu veľmi veľa. Okrem kvapiek jestvujú takéto „umelé slzy“ aj vo forme gélu, dokonca spreja, ktorý sa nanáša na zatvorené viečka. Väčšinu z nich treba po otvorení do mesiaca spotrebovať alebo vyhodiť, niektoré vydržia až pol roka. „Umelé slzy“ nie sú návykové, neškodia a možno ich voľne kúpiť v lekárni.

Nepomýľte si ich však s vazokonstrikčnými kvapkami, ktoré rozjasňujú sčervenené oči. Ich úlohou je sťahovať cievky. Syndróm suchého oka sa dá navyše ľahko zameniť s alergiou. Preto je najlepšie dať sa radšej vyšetriť u odborníka.

Príznaky suchého oka
pálenie, pichanie, sčervenanie, pocit piesku v očiach, dráždenie, pocit unavených očí, citlivosť na svetlo, nadmerné slzenie, zahmlené videnie

Niektoré prípravky na „suché oči“
Hypromelóza-P, SensiVit, Vismed, Visine suché oči, Visine unavené oči, Eye protect, Arufil, Systane ultra, Systane balance, Systane Gel Drops

1 debata chyba