Profesie, z ktorých vás môžu rozbolieť zuby. Tipnite si, ktoré sú to

Akútnu bolesť zubov a tváre môže vyvolať zmena atmosférického tlaku. Tento jav sa nazýva barodontalgia. Trpia ňou hlavne potápači, piloti, vysokohorskí horolezci, parašutisti alebo posádky ponoriek.

22.11.2022 06:00
zuby, pery, ďasná, ústa, piercing Foto:
Viete, čo je to barodontalgia?
debata

„Zmenou tlaku na už chorý zub sa zvyšuje citlivosť a bolestivosť postihnutého miesta,“ potvrdzuje MDDr. Romina Tvrdoňová z kliniky Dr. Martin.

Video
MDDr. Ľuboš Ždiňák, stomatológ z Bratislavy, v relácii Ide o zdravie: Ktoré zuby sa ťahajú najčastejšie a prečo? Prečo sa stomatológovia trhaniu zubov bránia? Ktorý zub je v rámci extrakcie najkomplikovanejší a koľko to trvá?

Barodontalgia sa najčastejšie vyskytuje vo výškach 600 až 1500 m a hĺbkach ponorov 10 až 25 m. Plyny v zubnej dutine sa rozširujú a zmršťujú, aby zodpovedali hladinám okolitého tlaku. Bolesť často pretrváva aj po vyrovnaní tlaku. „Ak už pacient pociťuje bolesť zubov, mal by sa vyhnúť akýmkoľvek studeným alebo horúcim nápojom, ktoré môžu bolesť zintenzívniť a vyhľadať svojho ošetrujúceho zubného lekára,“ dodáva stomatologička Romina Tvrdoňová.

zubná hygiena, zubná kefka, zubná pasta Čítajte viac RDA a SLS. Záhadné skratky na zubných pastách sú dôležité! Čo znamenajú?

Skorá liečba infekcie, skrytého zubného kazu alebo nahradenie nevhodných zubných náhrad vám pomôžu predchádzať spomínaným nepríjemnostiam. Či už pred dovolenkou spojenou s potápaním alebo pri výkone povolania, kde je zmena tlaku bežnou súčasťou, si preto nechajte pravidelne skontrolovať stav vašich zubov. „Najlepší spôsob ako sa vyhnúť barodontalgii je vyhýbať sa zmenám tlaku, kým sa u pacienta nedokončia všetky konzervatívne, protetické a chirurgické zubné zákroky,“ uzatvára zubná lekárka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #horolezci #potápač #chrup #zubný lekár