Mužské klimaktérium nie je mýtus

O hormonálnych zmenách, ktoré sprevádzajú starnutie ženy, sa toho vie a hovorí veľa. V prípade mužov sa však o klimaktériu radšej mlčí, pretože väčšina z nich nechce prijať fakt, že aj oni prechádzajú prechodom.

22.08.2012 06:00
muž, žena, pár, sexuológ, lekár, psychológ,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Andropauza, odborne nazývaná čiastočný androgénový deficit u starnúcich mužov, je súbor príznakov spôsobených poklesom tvorby mužských pohlavných hormónov, predovšetkým testosterónu. Znižovanie jeho hladiny sa začína už po tridsiatke, čo potvrdilo domnienku, že sexuálna túžba závisí od hladiny testosterónu.

Čiastočný pokles mužských hormónov u starnúcich mužov sa označuje ako PADAM (Partial Androgen Deficiency in Aging Men) a prvé príznaky ich nedostatku sa dostavujú medzi 50. a 55. rokom života. „Výskumy sa v súčasnosti zaoberajú štúdiom andropauzy oveľa intenzívnejšie ako pred pár rokmi. Pri dlhodobom sledovaní sa zistilo, že u niektorých mužov začína klesať hladina testosterónu už od tridsiatky. V niektorých prípadoch sa zistil pokles hladín v nasledujúcich dekádach až o 10 percent,“ vraví sexuológ Ivan Kubiš.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku: Najčastejšie problémy, ktoré spôsobuje nedostatok testosterónu
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Testosterón je najdôležitejší mužský pohlavný hormón, ktorý sa tvorí v semenníkoch a robí muža mužom. „Je zodpovedný za mužný hlas, typické mužské ochlpenie, zdravú pevnú štruktúru kostí, tvorbu červených krviniek, silných svalov, optimistické myslenie, dobrú pamäť, orientáciu, koordináciu a koncentráciu,“ vysvetľuje sexuológ.

Príznaky andropauzy negatívne ovplyvňujú kvalitu života mužov, ich partneriek aj kvalitu sociálnych vzťahov. Starší muži často navštevujú sexuologické ambulancie kvôli poruchám sexuálnych funkcií. Častý je pokles sexuálnej túžby a poruchy erekcie. Podľa sexuologičky Danice Caisovej až 42 percent mužov a 27 percent žien nad 40 rokov nie je spokojných so svojím sexuálnym životom. „Je pravda, že určité percento mužov a žien na svoj sexuálny život rezignuje a stane sa sexuálne neaktívnymi, avšak väčšina sa trápi. Sú potom spokojní v ostatných kvalitách života? Podľa zvyšujúceho sa počtu návštevníkov sexuologických ambulancií to tak nie je,“ vraví.

Andropauzou sa život nekončí. Poruchy sexuálnych funkcií netreba pripisovať veku, treba vyhľadať odbornú pomoc. „Andropauza nie je iba porucha sexuálnej funkcie. Muži sa často sťažujú na poruchy kognície – myslenia, ťažkosti so spánkom, poruchy sústredenosti, stratu radosti zo života, nevýkonnosť. Okolie sa sťažuje na ich nepriateľské postoje k mladým, škriepnosť, útočnosť, neprajnosť, časté sú žiarlivostné postoje a neschopnosť akceptovať hlavne mladších,“ približuje problémy mužov Caisová. „Objavuje sa aj neschopnosť pripustiť si pokles výkonnosti, pružnosť v myslení. Nápadné sú celkové zmeny nálady, dostavuje sa mrzutosť, striedanie nálad, sklony k výbuchom zlosti. Nie sú zriedkavé ani depresívne symptómy.“

Každý muž po 45. roku veku by mal aspoň raz za dva roky navštíviť urologickú ambulanciu a podrobiť sa vyšetreniu prostaty. „Napriek tomu, že sa v posledných rokoch veľa píše o preventívnej medicíne, muži trestuhodne túto oblasť svojho zdravia vynechávajú a zanedbávajú. Obávajú sa nielen samotného vyšetrenia, ale aj toho, čo sa týmto vyšetrením zistí. Odborníci bývajú naozaj prekvapení tým, ako dlho muži otáľajú s návštevou lekára, niekedy je to naozaj aj niekoľko rokov,“ varuje sexuologička.

Andropauza je súbor príznakov, ktoré vznikajú následkom poklesu mužských pohlavných hormónov. Podávanie hormonálnych preparátov je však prísne viazané na kompletné lekárske vyšetrenie a sledovanie. „Muži by mali vedieť, že hoci sú to lieky účinné a dnes už aj bezpečné, nie sú zázračné. Nevrátia mladosť, nedokážu zastaviť čas. Dokážu však mužovi zlepšiť sexuálne funkcie, jeho telesnú výkonnosť a v mnohom pomôcť aj jeho psychickému zdraviu. Pomoc psychológa či psychiatra je namieste vtedy, ak poruchy nálady pretrvávajú aj napriek dlhodobej hormonálnej substitučnej liečbe,“ hovorí Caisová.

Muži, ktorí s návštevou sexuologických či andrologických ambulancií otáľajú by mali vedieť, že pomoc existuje. Mali by tiež vedieť, že tento problém je veľmi častý, a trápi každého druhého muža po päťdesiatom roku veku. Muži by zmeny na svojom tele aj v psychike nemali pripisovať len starnutiu. Stačí návšteva urológa, andrológa či sexuológa a môžu viesť opäť plnohodnotný a kvalitný život.

V prípade príznakov andropauzy vyšetrí odborník kompozíciu tela, ochlpenie, genitálie, prostatu a prsníky, aby vylúčil iné ochorenia. Z dvoch nezávislých laboratórnych vyšetrení zistí hladinu celkového a voľného testosterónu v krvi. Ak sa andropauza potvrdí, nastaví vyhovujúcu liečbu. Existuje niekoľko možností – liečba tabletkami, injekciami alebo gélom. Dnes sa na andropauzu lieči približne tritisíc slovenských mužov, no podľa odhadov ich trpí nedostatkom testosterónu niekoľkonásob­ne viac.

debata chyba