Aká je ideálna teplota pre skladovanie liekov v domácnosti a prečo liekom škodí slnečné žiarenie a teplo?

PharmDr. Katarína Stollárová z PLUS LEKÁRNE Hypericum, Nitra vysvetľuje, aká je ideálna teplota pre skladovanie liekov v domácnosti a prečo liekom škodí slnečné žiarenie a teplo.

24.11.2022 00:00
Unipharma, Pharm Dr Katarina Stollarova, pr,...
PharmDr. Katarína Stollárová, PLUS LEKÁREŇ Hypericum, Nitra

Vývoj lieku, jeho výroba, uchovávanie a výdaj pacientovi je poslaním farmácie, ako samostatného vedného odboru. Cesta lieku, od jeho prípravy až po jeho výdaj, je veľmi komplikovaný proces, ktorý musí spĺňať prísne kritériá uchovávania a skladovania.

Informácie o lieku, ktoré vám pri výdaji v lekárni sprostredkujú farmaceuti, zahŕňajú aj presné inštrukcie o jeho skladovaní.

Každá domácnosť sa stáva záverečným uchovávateľom lieku a mala by si osvojiť princípy jeho skladovania. Na úvod všeobecná rada – je vhodné nájsť v byte bezpečné, suché a tmavé miesto, mimo dosahu detí, určené výlučne pre ich skladovanie. Je dôležité oddeliť občasne používané lieky a lieky dennej spotreby pri chronickom ochorení. Skrinka v obývačke, či v spálni, alebo komora sú vhodnými miestami v byte, či v dome. Kuchynská skrinka, či skrinka v kúpeľni je pre lieky často nevhodným miestom pre nestabilnú teplotu a najmä vlhkosť. Lieky je vhodné uchovávať v pôvodnom obale aj s návodom na užívanie, s jasne označenou exspiráciou (trvanlivosťou), ktorú treba sledovať a staré lieky treba vrátiť na likvidáciu do lekárne (vraciame lieky v blistroch, papierové krabičky môžeme recyklovať doma). Zvláštnu pozornosť si vyžadujú lieky v tekutej forme, najmä lieky skladované v teplotnom rozmedzí 2 – 8 °C. Určite nesmú byť vystavené mrazu. Dvere chladničky sú veľmi vhodné miesto.

Na lieky treba myslieť aj pri ich prevoze v aute. Veľké teplotné rozdiely môžu narušiť ich chemickú štruktúru. Lieky dennej potreby by sme mali nosiť so sebou v kabelke, či v príručnej taške, len v množstve, ktoré je potrebné pri našom odlúčení od domova.

Vhodný je buď pôvodný obal, alebo aj dávkovač na lieky, ktorý im zabezpečí suché prostredie.

Aby nám lieky prinášali žiadúce výsledky a pomáhali nám bojovať s chorobami a s každodennými zdravotnými problémami, musíme ich chrániť. V lekárni vám najlepšie poradia všetko o lieku, ako o jeho účinku, dávkovaní, tak aj o jeho uchovávaní. Farmaceut je odborník na to určený a jeho služby treba vedieť využiť. Veď ide o zdravie, ktoré je to najcennejšie, čo človek má.

Všetky voľnopredajné lieky nájdete aj na stránke etabletka.sk

Pharm Dr Petrovic Lekaren LIBRA BA, pr, nepouzivat Čítajte viac Je liek po uplynutí exspiračnej doby pre človeka nebezpečný? Čo užitie takéhoto lieku môže spôsobiť? Maraton Kosice Mazurova Čítajte viac Aké dôležité informácie o lieku si treba všímať na jeho obale a v príbalovom letáku okrem dátumu exspirácie?
chyba