Pozor na neviditeľné strojčeky! Neodborná liečba môže mať vážne následky

Zvažujete, že si necháte vyrovnať zuby? Robíte dobre, estetika zubov takmer vždy súvisí s ich zdravím a funkčnosťou. Dajte si však pozor, komu svoje zuby zveríte. Množia sa totiž prípady, kedy pacientom vyrovnávajú krivé zuby pomocou neviditeľných dláh pseudoodborníci, ktorí na to nemajú vzdelanie ani oprávnenie. O tom, že ani populárny neviditeľný strojček nemôže „nadizajnovať“ zubný lekár bez špecializácie a prečo je nebezpečné podľahnúť zavádzajúcej reklame, hovorí Dr. med. Dent. Marián Sabo, prezident Slovenskej ortodontickej spoločnosti.

20.12.2022 00:00
orto, nepouzivat Foto:
debata

Keď sa povie „strojček na zuby“, bežný človek si predstaví zubného lekára. V skutočnosti však zubný strojček patrí výlučne do rúk čeľustného ortopéda. Aký je medzi nimi rozdiel a ako môže laik zistiť, či skutočne chodí k „správnemu“ lekárovi?

Čeľustný ortopéd je špecializovaný zubný lekár, ktorý po skončení 5-ročného štúdia zubného lekárstva úspešne absolvoval aj ďalšie 3 roky špecializačného štúdia v odbore čeľustná ortopédia. Až na základe toho získava oprávnenie na poskytovanie zdravotnej starostlivosti v odbore čeľustná ortopédia. Pacient by sa preto pri výbere lekára nemal spoliehať na názov kliniky či ambulancie, tie nie sú garanciou odbornosti. Mal by sa vždy zaujímať, ktorý konkrétny lekár ho lieči a overiť si, či sú jeho meno a priezvisko zapísané v zozname čeľustných ortopédov. Zoznam je dostupný na stránkach www.viacnezstrojcek.sk. alebo www.orto.sk.

Foto: LENKA IMRICHOVA
orto, nepouzivat

Prichádzajú k vám, čeľustným ortopédom, pacienti, ktorí sú, takpovediac, “dobabraní“?

Slovenská ortodontická spoločnosť, ako profesijná organizácia združujúca všetkých čeľustných ortopédov, sa pravidelne zaoberá podnetmi pacientov, ktorí sa sťažujú na neodbornú liečbu. Znepokojivé je, že ich počet sa za posledné dva roky už takmer strojnásobil, a to hovoríme len o pacientoch, ktorí sa rozhodli riešiť problém oficiálnou cestou. Ani zďaleka to nezohľadňuje reálny počet pacientov, ktorí prichádzajú do ambulancií čeľustných ortopédov s vážnymi komplikáciami. Ide takmer výlučne o dospelých pacientov, ktorí nosili neviditeľné dlahové aparáty, zhotovené rôznymi „subjektami“ bez špecializácie a certifikácie. V mnohých prípadoch sa nechali zlákať finančnými zľavami alebo expresne rýchlym vyhotovením dláh. Ja sám som mal vo svojej ambulancii pacientku, ktorej dlahy predtým vyrobili na nemenovanej klinike. Išla do ambulancie v dobrej viere, v priebehu pár minút po naskenovaní zubov jej ukázali digitálnu simuláciu. Dlahy dostala expresne rýchlo, bez možnosti si to poriadne rozmyslieť, zvážiť navrhovaný postup alebo celý plán skonzultovať s iným lekárom. Jej diagnóza pritom vyžadovala úplne iný typ liečby, čo sa začalo prejavovať bolesťami kĺbov a zhoršením funkcie chrupu. S tým jej však už spomínaný pseudoodborník pomôcť nevedel. Faktom je, že ak začnete nosiť neviditeľný strojček bez toho, aby vám ho na základe komplexnej diagnostiky a anamnézy odporučil a nechal vyrobiť čeľustný ortopéd, riskujete trvalé poškodenie chrupu, čeľustných kĺbov a v extrémnych prípadoch aj stratu zubov.

Na Slovensku vo všeobecnosti dlhodobo chýbajú lekári, rozdiely v dostupnosti sú najmä regionálne. Máme dostatok čeľustných ortopédov?

Momentálne pôsobí na Slovensku viac ako 250 certifikovaných čeľustných ortopédov a každý rok pribúda sedem až desať nových. Nie je to na prvý pohľad veľa, ale na druhej strane, tieto kapacity aktuálne postačujú. V prepočte u nás pripadá jeden čeľustný ortopéd na 21-tisíc obyvateľov, čo je stále lepšie, ako napríklad vo Veľkej Británii (1:50-tisíc), Malte (1:36 900) alebo v susednom Poľsku (1:29-tisíc). Samozrejme, regionálne sa u nás vyskytujú rozdiely v dostupnosti, západ Slovenska je na tom určite dlhodobo najlepšie. Čeľustného ortopéda si však môžete podľa bydliska vyhľadať na stránke www.viacnezstrojcek.sk alebo www.orto.sk. Je možné, že v niektorých prípadoch budete musieť cestovať trochu dlhšie, ako ste plánovali, ale na druhej strane máte garanciu, že ste v dobrých a najmä odborných rukách.

Foto: LENKA IMRICHOVA
orto, nepouzivat

Ako je to s hradením čeľustno-ortopedickej liečby zdravotnými poisťovňami?

Do veku 18 rokov čiastočne hradí liečbu zdravotná poisťovňa, rozsah úhrady závisí od konkrétnej zdravotnej poisťovne. Odporúčam všímať si aj rôzne ďalšie benefity poskytované poisťovňou na liečbu strojčekom, ktoré sa môžu pohybovať rádovo v stovkách eur. Ak teda rodič príde s dieťaťom do ambulancie čeľustného ortopéda včas, môže aj vďaka nim ušetriť až do 60 % nákladov na liečbu. Samozrejme, pri určitých vážnych diagnózach môže poisťovňa liečbu hradiť úplne. Dospelý pacient si liečbu hradí sám, opäť s výnimkou veľmi špecifických diagnóz, kde poisťovňa môže prispieť čiastočne, alebo liečbu uhradiť celú.

Na internete je množstvo reklám a článkov, ktoré nabádajú ľudí k výberu neviditeľných dláh. Presviedčajú pritom argumentami o cene, kratšej dĺžke liečby, lepšej estetike …

Nebezpečenstvo podobných vyhlásení spočíva v tom, že pacient na ich základe ľahko nadobudne pocit, že si vyberá tovar v e-shope. Aj keď si dospelý človek plne hradí strojček z vlastného vrecka, stále je to vysoko odborná liečba „na predpis“. To znamená, že strojček sa nevyberá na základe recenzií a odporúčaní od spokojných zákazníkov. Rovnako tak si pacient nevyberá dĺžku liečby. Tá závisí výlučne od biologických podmienok a pôvodnej diagnózy – a nie od typu použitého aparátu. Najdôležitejším faktorom je dôvera vo vášho čeľustného ortopéda. On je tá osoba, ktorá vám v konečnom dôsledku odporučí konkrétny typ aparátu vhodný na liečbu vášho problému. Samozrejme, čiastočne môže pri tom brať do úvahy aj predstavy a finančné možnosti pacienta ohľadom estetiky úsmevu počas liečby. Tomu potom dokáže prispôsobiť použité materiály – niekto chce napríklad v rámci fixného aparátu priehľadné keramické zámky, iný zlaté a ďalší si žiada cenovo najdostupnejšie kovové. Čeľustný ortopéd však bude v prvom rade vždy klásť dôraz na to, aby zuby boli po liečbe rovné, zdravé a aby také aj zostali.

Video
debata chyba