Muži, "dajte to". Urológ nie je strašiak

Rakovina prostaty je u mužov 2. najčastejšie ochorenie, ktoré si ročne vyžiada približne 500 životov. V počiatočných štádiách je dobre liečiteľné, avšak muži prichádzajú k lekárovi neskoro.

27.11.2022 06:00
urológia, rakovina prostaty, doktor, liečba,... Foto:
Zomiera tak približne každý desiaty pacient. Pre slovenských pacientov je totiž vyšetrenie prostaty stále tabu a štatistikami sa zaraďujeme na posledné priečky v rámci krajín únie.
debata

Ochorenie pritom môže byť vďaka skorej diagnostike dobre liečiteľné. Problémom však je, že preventívnu prehliadku u urológa absolvuje len šesť až 12 percent mužov ročne. Lekár pri vyšetrení dokáže odhaliť zmeny, ktoré pacienta spočiatku nebolia a nespôsobujú mu ťažkosti. „Najčastejšie ide o časté nočné močenie, slabý prúd moču alebo pocit neúplného vyprázdnenia močového mechúra.

Zákerné je neraz to, že rakovina prostaty sa v skorých štádiách nemusí nijako prejaviť, a preto je dôležité absolvovať preventívnu prehliadku,“ hovorí vedúci lekár Urologického centra Bezručova Marek Zvanciger.

Napriek tomu, že rakovina prostaty sa týka predovšetkým mužov po päťdesiatke, urologickú preventívnu prehliadku by mali absolvovať aj mladší muži, ktorí pociťujú spomenuté ťažkosti alebo sa rakovina prostaty objavila v ich rodine. „Pozývame všetkých mužov na preventívne vyšetrenie prostaty. Samotné vyšetrenie pre niekoho môže byť nepríjemné, je dôležité pripomenúť, že je život zachraňujúce,“ konštatoval profesor Tibor Hlavatý, medicínsky riaditeľ Polikliniky Bezručova.

Preventívne prehliadky slovenskí muži stále zanedbávajú. Podľa docenta Ivana Minčíka, prezidenta Slovenskej urologickej spoločnosti, patrí rakovina prostaty medzi najčastejšie zhubné ochorenia u mužov po päťdesiatke. "Účasť na preventívnych prehliadkach je na Slovensku dlhodobo nízka, najmä v porovnaní s okolitými krajinami. Aj kvôli tomu je u nás omnoho vyššie percento pacientov, u ktorých sa karcinóm prostaty diagnostikuje až v pokročilom štádiu, hoci by sme ho mohli zachytiť oveľa skôr,“ opisuje situáciu docent Minčík.

urolog, preventivna prehliadka, Čítajte aj Rakovina v prostate je tvrdá ako kameň. Preto ju urológ dokáže nahmatať

Rakovina prostaty nie je jediným postrachom. Karcinóm močového mechúra patrí medzi diagnózy, o ktorých sa až tak nehovorí. Podľa štúdie z roku 2020 je však karcinóm močového mechúra v poradí desiatym najčastejšie diagnostikovaným onkologickým ochorením na svete. Podobne ako aj pri iných onkologických ochoreniach stretávame sa pri ňom s predsudkami, chýbajúcou osvetou o rizikových faktoroch a prvých príznakoch ochorenia či s neskorou diagnostikou.

Vo svete je každoročne diagnostikovaných viac ako pol milióna prípadov rakoviny močového mechúra. Toto ochorenie je nebezpečné najmä v tom, že často trvá dlho, kým sa jeho symptómy prejavia – iba 30 % z pacientov pociťuje napríklad bolesť v podbruší . „Jedným z hlavných symptómov, ktorý by ľudia nemali brať na ľahkú váhu, sú stopy krvi v moči, ako aj zmena jeho sfarbenia,“ hovorí docent Ivan Minčík.

Najviac ohrození sú muži po 60. roku života, ktorí majú 4– až 5-násobne vyššiu pravdepodobnosť vzniku tohto ochorenia v porovnaní so ženami. U žien však figuruje vyššia úmrtnosť. „Čím dlhšie sa čaká na začatie liečby, štádium ochorenia postupuje, a teda horšia je i prognóza. V neskorších štádiách sa rakovina močového mechúra šíri ďalej do vzdialených lymfatických uzlín alebo iných orgánov, čo liečbu komplikuje,“ dodáva docent Minčík.

Zväčšená prostata: príčiny vzniku, diagnostika, liečba

benígna prostatická hyperplázia je nenádorové ochorenie prostaty spojené s jej nadmerným zväčšením. Zväčšujúca sa prostata spôsobí takzvané zovretie močovej trubice. Vyzerá to podobne, akoby ste priškrtili záhradnú hadicu. Následne sa zníži prietok moču, čím dôjde ku komplikáciám s vyprázdňovaním. Močový mechúr sa totiž musí oveľa viac namáhať, aby moč odviedol z tela von.

To má za následok zväčšovanie a zhrubnutie stien mechúra. Práve preto začne mať pacient problém s neúplným vyprázdňovaním a s tým spojenými komplikáciami – keďže mu časť moču stále zostáva v mechúre, prichádzajú na rad infekcie močových ciest, infekcie obličiek či močové kamene.

Príčiny vzniku

vyskytuje sa najmä u starších mužov po päťdesiatke a vôbec sa nevyvinie u mužov, ktorým semenníky odstránili ešte pred pubertou. Z toho je zrejmé, že starnutie a semenníky môžu jej vývoj urýchliť. Príčinou sú najmä hormóny. Po celý život muži produkujú testosterón. Je to hlavný mužský androgén, ktorý je v cirkulácii konvertovaný v prostate na účinnejší dihydrotestos­terón (DHT).

Hladina testosterónu u starších mužov síce klesá, no hladina DHT nie. Je stále vysoká a jej nahromadenie v prostate môže podporovať rast buniek.

Prevencia

všetky rady, ktoré môžu pomôcť mužom vyhnúť sa problémom súvisia so životným štýlom, s výživou a pohybom. Odporúča sa: konzumácia chudého mäsa a nízkotučného mlieka; konzumácia potravín obsahujúcich selén a zinok; zmena životného štýlu k lepšiemu, viac pohybu; minimalizovať alebo úplne vylúčiť alkohol; jesť viac potravín s obsahom sóje, morské ryby.

skúmavka, vyšetrenie, prostata Čítajte aj Aj vysoká sexuálna aktivita a promiskuita môže mať vplyv na vznik rakoviny prostaty

Príznaky

súvisia so zúžením močovej trubice alebo s poškodením močového mechúra. Močový mechúr postupne stráca svoju funkciu, čo má za následok jeho neúplné vyprázdňovanie. Hlavným príznakom je časté a nedostatočné močenie. To je viditeľné hlavne na počte nočných výletov do kúpeľne. Mnohí muži močia dva- až tri krát za noc. V ôsmych z 10 prípadov tieto príznaky svedčia o zväčšení prostaty.

časté príznaky: slabý prúd moču, pocit neúplného vyprázdnenia močového mechúra, ťažkosti so začiatkom močenia, časté močenie, naliehavosť (ťažkosti s odkladom močenia), časté prebúdzanie sa v noci z dôvodu nutkania na močenie, prerušovaný prúd moču (zastaví sa a opäť sa spustí)

závažné príznaky: oslabený močový mechúr, zadržanie moču (retencia), ktoré spôsobuje následné zápaly močového mechúra a obličiek, úplné zablokovanie močovej trubice, zlyhanie obličiek

Diagnostika

pacient navštívi lekára zväčša po tom, čo na sebe spozoroval nežiaduce zmeny. Lekár následne vyšetrením potvrdí alebo vyvráti diagnózu. Pokiaľ má podozrenie na nezhubné zväčšenie prostaty, existuje niekoľko diagnostických metód, ktoré mu pomôžu určiť štádium ochorenia. Lekár môže pohmatom cez konečník posúdiť veľkosť a stav prostaty. Toto vyšetrenie je jednoduché, rýchle, bezbolestné a absolútne bezpečné. Pre lekára je to prvý údaj o ochorení. Veľkosť prostaty však nie je jediným kritériom – niektorí muži, ktorí majú zväčšenú túto žľazu, môžu mať menej problémov ako niektorí muži s menšou prostatou.

hodnotenie prietoku moču: ide o močenie priamo do špeciálneho prístroja, ktorý meria rýchlosť prietoku, teda ako rýchlo moč tečie

vyšetrenie špecifického antigénu PSA – krvný test: PSA je skratka pre prostatický špecifický antigén a zisťuje sa z krvi. Je to proteín, ktorý produkujú bunky prostaty a jeho hladina býva vysoká u mužov, ktorí majú rakovinu prostaty. Jednoduchý odber krvi a následné vyšetrenie PSA teda slúžia najmä na vylúčenie onkologického ochorenia, keďže môže mať rovnaké príznaky, ako nezhubné zväčšenie prostaty

ultrazvuk a rektálna biopsia prostaty: ak existuje podozrenie na závažnejšie ochorenie, napr. rakovinu prostaty, môže lekár navrhnúť rektálny ultrazvuk alebo biopsiu. Pomocou sondy zavedenej do konečníka si lekár detailne pozrie stav prostaty a následne môže v prípade potreby pomocou špeciálnej ihly odobrať kúsok tkaniva prostaty

cystoskopia: je zobrazovacie vyšetrenie, pri ktorom lekár kamerou preskúma vnútro močovej rúry a močového mechúra. Vnútro penisu sa najprv znecitliví a potom sa cez močovú rúru zavedie tenká rúrka, ktorá má na konci svetlo a miniatúrnu kameru. Vďaka tejto metóde môže lekár určiť veľkosť prostaty a určiť miesto a stupeň poškodenia tkanív

Rozprávajte sa s mužom

Otvorenie debaty so svojím mužom o tomto probléme nemusí byť vždy ľahké, hovorí onkopsychologička Andrea Križanová.

Prečo je dôležité hovoriť o tejto téme so svojím partnerom?

Ak má vzťah zostať stabilný a harmonický, je dôležité starať sa jeden o druhého, a teda aj o zdravie partnera.

Prečo sú muži v tejto téme menej iniciatívni a otvorení?

Muži majú v sebe zakorenený pocit dominancie a sily. Aj na podvedomej rovine majú väčší blok z vyšetrenia, pretože sa dostanú do submisívnej roviny, pocitu ohrozenia bezpečia, čo pôsobí negatívne na ich sebavedomie. Vyvoláva to v nich tiež strach zo straty mužskosti, ktorý je pri ochorení prostaty silnejší ako pri iných onkologických témach. Pre mnohých mužov je táto téma úplne tabu, preto by mali tento rozhovor otvoriť ženy, ktoré sú vo všeobecnosti otvorenejšie.

Ako sa s mužom o tejto téme porozprávať?

Je to individuálne, líši sa to od prípadu k prípadu. Každá žena však pozná svojho muža a vie, čo naňho platí. Je dôležité nájsť správne načasovanie, keď ste s partnerom sami a je dobre naladený. Je tiež dôležité priamo sa opýtať, čo si o preventívnej prehliadke u urológa myslí. Zistíme tak, aké je nastavenie partnera – ak by nechcel zareagovať hneď, treba mu dať čas na rozmyslenie a počkať, keď sa o tom bude chcieť porozprávať.

močový mechúr, doktor, urológ Čítajte aj Čo robí urológ? 40 percent opýtaných to nevedelo. O rakovine mechúra sa nehovorí

Môžeme tiež využiť aktualizačný moment a odvolať sa na to, že november je mesiacom boja proti rakovine prostaty. Každý rok sa zvyšuje počet pacientov s týmto ochorením, rovnaký trend je aj na Slovensku. Môžeme partnerovi pripomenúť, že 90 % prípadov je liečiteľných, ak sa zachytia včas, a zdôrazniť, že na prevenciu sa má chodiť práve preto, aby o mužskosť neprišli, že prevencia mužskosť v podstate chráni.

Ako motiváciu či dôvod môžeme tiež spomenúť, že keď na vyšetrenie nechce ísť kvôli sebe, nech tak urobí pre deti a rodinu. Partnerovi tiež môžeme dať konkrétne príklady – brožúru, článok či nejaké inšpiratívne rozhovory – lebo ak si nevie predstaviť, ako to vyzerá, alebo je to preňho niečo neznáme a prečíta si o tom, môže to preňho byť motivačné.

Čomu sa vyhnúť?

Nezačínať takýto rozhovor pred deťmi alebo inými ľuďmi. Nestrašiť a vyvarovať sa tiež výraznému tlaku: ak by v prvom rozhovore nechcel do toho ísť, rozhovor treba radšej ukončiť a otvoriť ho inokedy, prípadne dať partnerovi možnosť, nech s tým príde sám, keď sa na to bude cítiť.

Zdroj: dalsom.sk

Mýty, ktorým možno veríte

1. Som ešte mladý, rakovinu nemám. Možno si teraz hovoríš, že do štyridsiatky máš ešte ďaleko. Áno, s vekom rastie riziko, no rakovina prostaty sa môže objaviť aj u mladých mužov.

2. Rakovina prostaty nie je rozšírená, bola by poriadna náhoda, keby som ju mal. Štatistiky vyššie dokazujú, že je to zaručene mýtus. Rakovina prostaty patrí medzi najrozšírenejšie onkologické ochorenia u mužov.

3. Ak sa vyliečim z rakoviny prostaty, budem impotentný. Mýtus. Je síce pravda, že rakovina prostaty môže spôsobiť problémy s erekciou, komplikácie sú však zväčša len dočasné.

4. Ak mám zväčšenú prostatu, mám aj rakovinu. Nie je to pravda. Niekedy sa však stane, že prídu naraz. Rakovina a zväčšenie prostaty majú podobné príznaky. Nehádaj. Nechaj to na odborníka.

Zdroj: dalsom.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina prostaty #urologická prehliadka #urológia #preventívna prehliadka #prevencia rakoviny