Od decembra poistenci Unionu nepotrebujú výmenný lístok k urológovi

Union zdravotná poisťovňa počas mesiaca prevencie rakoviny prostaty upriamila pozornosť na fakt, že účasť mužov na preventívnej prehliadke u urológa je alarmujúco nízka. Preventívne prehliadky u urológa absolvovalo tento rok len 5,5 % poistencov a znepokojujúce štatistiky sa týkali i predošlých rokov.

29.11.2022 10:55
prostata, urológ, vyšetrenie Foto:
Preventívne prehliadky u urológa absolvovalo tento rok len 5,5 % poistencov a znepokojujúce štatistiky sa týkali i predošlých rokov.
debata

Na túto bezplatnú preventívnu prehliadku má podľa zákona nárok každý muž od 50 rokov a to raz za tri roky. Poistenci Union ZP ju majú v rámci benefitu možnosť absolvovať už od 40 rokov v dvojročnom intervale.

„Na skutočne nízku návštevnosť urologických ambulancií reaguje zdravotná poisťovňa Union uhrádzaním urologickej preventívnej prehliadky aj bez tzv. výmenného lístka od všeobecného lekára. Veríme, že aj to povedie ku zvýšeniu motivácie navštíviť urológa a absolvovaniu preventívnych prehliadok, ktoré môžu zachrániť človeku život,“ vysvetľuje riaditeľka Sekcie zdravotného poistenia Unionu Elena Májeková.

Odporúčanie všeobecného lekára (alebo elektronický záznam o odporúčaní lekára) na špecializovanú ambulantnú starostlivosť sa podľa zákona nevyžaduje v prípade, ak chcete navštíviť psychiatra, detského psychiatra, klinického psychológa, dermatovenerológa a oftalmológa, ak ide o predpísanie okuliarov. Rovnaký postup je aj pri gynekologických ambulanciách, ktoré spadajú do spektra primárnej zdravotnej starostlivosti.

„S platnosťou od 1.12.2022 môžu naši poistenci za účelom preventívnej prehliadky navštíviť bez výmenného lístka aj urológa," dodáva hovorkyňa Unionu Kristína Baluchová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #urológ #urologická prehliadka #preventívna prehliadka #urologická ambulancia