Sezóna kliešťov je na konci. Zima je ideálny čas na očkovanie

Infikované kliešte v súčasnosti stretnete v lese či v mestskom parku, v lete, ale aj v zime. Potvrdzujú to aj odborníci, ktorí vystríhajú pred závažnými ochoreniami, ktoré môžu prenášať. Jedným z nich je kliešťová encefalitída, ktorá môže zanechať veľmi vážne následky až do konca života.

01.12.2022 00:00
Pfizer, pr, nepouzivat Foto:

Prevenciou je očkovanie

Kliešťová encefalitída je infekčné ochorenie vyvolané vírusom a antibiotiká v jej liečbe nie sú účinné.

„Pred kliešťovou encefalitídou sa vieme chrániť očkovaním, ktoré poskytuje mimoriadne účinnú ochranu. Očkovanie ale chráni iba pred kliešťovou encefalitídou, nie pred samotným prisatím kliešťa. Preto sa aj zaočkovaní ľudia musia naďalej snažiť minimalizovať riziko prisatia kliešťa, respektíve prisaté kliešte odstrániť z tela bezodkladne a odporúčaným spôsobom,” vysvetľuje MUDr. Jana Kerlik, PhD. z Odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici.

Očkujte sa teraz

Najvhodnejším obdobím na očkovanie proti kliešťovej encefalitíde sú zimné mesiace, počas ktorých kliešte ešte nie sú až tak aktívne, a tak je dostatok času pripraviť sa na kliešťovú sezónu. Na vytvorenie ochrannej hladiny protilátok na jednu sezónu je potrebné aplikovanie dvoch dávok vakcíny v rozpätí 1 až 3 mesiacov. Tretia dávka sa podáva 5 až 12 mesiacov od druhej dávky a zabezpečuje ochranu na tri až päť rokov. Po tomto období sa podáva prvá posilňovacia dávka. Následné posilňovacie dávky sa majú podať každých 5 rokov po poslednej posilňovacej dávke.

PP-TCV-SVK-0075

Pfizer-baner-600x109-2 2022
chyba