Prečo sa dať zaočkovať proti kliešťovej encefalitíde TERAZ? Tu je 5 dôvodov

Kým sa s nimi nestretneme, väčšinou ich za hrozbu nepovažujeme. Kliešte ale prenášajú závažné ochorenia, ktoré môžu človeku zanechať doživotné následky. Jedným z najčastejších ochorení, ktoré infikovaný kliešť prenáša, je kliešťová encefalitída. Liek na ňu zatiaľ neexistuje, no účinnou prevenciou je očkovanie.

02.12.2022 00:00
Pfizer, pr, nepouzivat Foto:

Prečo je vhodné dať sa zaočkovať proti kliešťovej encefalitíde práve TERAZ? Tu je 5 dôvodov:

1. Zima je na očkovanie najvhodnejšia

Obdobie, kedy kliešte nie sú až tak aktívne je zima. A práve v zime je najvhodnejšie dať sa proti kliešťovej encefalitíde zaočkovať a pripraviť sa tak na kliešťovú sezónu, ktorá začína na jar. Na vytvorenie ochrannej hladiny protilátok na jednu sezónu je potrebné aplikovanie dvoch dávok vakcíny v rozpätí 1 až 3 mesiacov. Ochrana proti infekcii nastupuje za 14 dní po podaní druhej dávky. Tretia dávka sa podáva 5 až 12 mesiacov od druhej dávky a zabezpečuje ochranu na tri až päť rokov. Po tomto období sa podáva prvá posilňovacia dávka. Následné posilňovacie dávky sa majú podať každých 5 rokov po poslednej posilňovacej dávke.

2. Počet prípadov kliešťovej encefalitídy stúpa

Epidemiológovia koncom leta upozornili na nárast výskytu kliešťovej encefalitídy na Slovensku. V polovici augusta tohto roka bolo hlásených až 141 prípadov kliešťovej encefalitídy, pričom za celý rok 2021 „iba“ 92 prípadov.

Slovensko patrí medzi rizikové krajiny s najnižšou zaočkovanosťou, štúdia o účinnosti očkovania proti kliešťovej encefalitíde v Rakúsku v období rokov 2000 a 2006 však ukázala celkovú účinnosť očkovania proti ochoreniu 99 % u pravidelne očkovaných osôb.

3. Kliešťová encefalitída môže spôsobiť vážne zdravotné problémy

Ochorenie postihuje centrálnu nervovú sústavu a môže mať vážne a trvalé následky. Preto platí, že najlepšou prevenciou je kombinácia očkovania proti kliešťovej encefalitíde s ochranou pred samotným stretom s infikovaným kliešťom a čo najrýchlejšie a bezpečné odstránenie kliešťa z tela v prípade, že už kliešťa máte.

4. Vakcína chráni aj pred alimentárnou nákazou vírusom kliešťovej encefalitídy

Okrem infikovaných kliešťov sa kliešťová encefalitída môže prenášať aj niektorými potravinami, pričom rizikové môžu byť najmä nepasterizované výrobky z kozieho a ovčieho mlieka. V rámci Európy Slovensko každoročne hlási najvyšší počet prípadov alimentárnych epidémií kliešťovej encefalitídy. Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde je vysoko účinné, aj pri alimentárnej forme nákazy, má 95– až 99-percentnú účinnosť.

5. Kliešť sa na vás môže prisať hocikedy (a hocikde)

Kliešte sú aktívne takmer po celý rok, prípady kliešťovej encefalitídy sa vyskytujú ako na jar, cez leto, tak i na jeseň či v zime. S infikovaným kliešťom sa pritom nemusíme stretnúť len v lese. „Úradujú“ totiž aj v mestách – v mestskej zeleni, v parkoch, ale aj v záhradách rodinných domov či na cintorínoch.

PP-TCV-SVK-0076

Pfizer-baner-600x109-2 2022
chyba