Ako efektívne bojovať proti chrípke a nachladnutiu?

Chrípková sezóna je v plnom prúde a pacientov s príznakmi prechladnutia alebo chrípky z týždňa na týždeň pribúda. Čo teda robiť, keď nás imunita zradí a my potrebujeme byť čo najskôr fit?

05.12.2022 06:00
chrípka, choroba, smrkanie, vreckovky, chorá Foto:
Čo teda robiť, keď nás imunita zradí a my potrebujeme byť čo najskôr fit?
debata (1)

Prechladnutie a chrípka už k novembrovému sychravému počasiu patria a každoročne nás v tomto ročnom období môžu prekvapiť a znepríjemniť nám život. Navyše sú to nákazlivé ochorenia, ktoré sa veľmi ľahko šíria. Sme na ne náchylní všetci, aj zdraví ľudia. Môžu byť veľmi nepríjemné najmä pre deti, tehotné ženy a starších ľudí. Neliečená chrípka a prechladnutie sa môžu skončiť závažnými komplikáciami, preto by sme nemali podceňovať ich liečbu.

Ako zmierniť príznaky prechladnutia a chrípky, prípadne ostatných vírusových ochorení? Najčastejšie príznaky, ktoré sprevádzajú prechladnutie a chrípkové ochorenia sú bolesť hlavy, kĺbov a svalov, horúčka, bolesti hrdla, upchatý nos, suchý dráždivý kašeľ, slabosť a celková únava a malátnosť. Domáca liečba sa pri chrípke, rovnako ako aj pri iných vírusových ochoreniach, zameriava na zmierňovanie príznakov. Jej základom je výdatný odpočinok, dostatočný pitný režim, ktorý sa postará o odvádzanie toxínov z tela a tiež podávanie utišujúcich liekov.

Zvýšenú teplotu, ale aj bolesti kĺbov a svalov, ktoré sú častými sprievodnými javmi týchto ochorení, môžeme liečiť viacerými liečivami – napríklad kyselinou acetylsalicylovou, známou a spoľahlivou liečivou látkou používanou pri teplote, zápale i tlmení bolesti. V domácej lekárničke by teda určite mali mať svoje miesto voľnopredajné lieky s jej obsahom, ako napríklad Acylpyrin, Anopyrin či Aspirín, ktoré v kombinácii s vitamínmi – predovšetkým vitamínom C, pomôžu uľaviť od nepríjemných symptómov a uľahčiť priebeh chrípkových ochorení a prechladnutia. Ďalšími účinnými látkami, ktoré môžu pomôcť, sú prípravky s obsahom ibuprofénu alebo paracetamolu, ktoré tiež znižujú teplotu a tlmia bolesť. Ak nedochádza ku zlepšeniu zdravotného stavu, je potrebné lekárske vyšetrenie.

V rámci prevencie je dôležité klásť dôraz na hygienu rúk, respiračnú hygienu (prekrytie nosa a úst pri kašli a kýchaní, nosenie rúška), včasnú izoláciu u tých, ktorí sa necítia dobre, prípadne majú teplotu, alebo iné príznaky chrípky, vyhýbanie sa kontaktu s chorými ľuďmi, vyhýbanie sa nevetraným miestnostiam a masovým aktivitám v čase sezóny chrípky. Samozrejme, veľkú úlohu v prevencii zohráva očkovanie. „Očkovaním sa do tela nevpúšťajú látky na zlikvidovanie vírusu, ale také, ktoré naučia imunitný systém, ako vírus zničiť,“ hovorí MUDr. Marek Pytliak, internista.

Očkovanie môžu sprevádzať aj určité nežiaduce reakcie. U ľudí sa po ňom môže vyskytnúť bolesť, začervenanie a opuch v mieste vpichu, zdurenie lymfatických uzlín, zvýšená teplota či bolesti hlavy a kĺbov. Tieto nepríjemné príznaky môžeme tlmiť už spomínanými liečivami, ktoré máme v domácej lekárničke. „Zvýšenú teplotu, ktorá môže po očkovaní nastať, dokáže znížiť viacero látok a medzi nimi aj kyselina acetylsalicylová, ktorá je spomedzi látok znižujúcich teplotu a bolesť najdlhšie známa a používaná. Kyselina acetylsalicylová obsiahnutá napríklad v lieku Acylpyrín a mnohých ďalších, pôsobí nielen proti horúčke, ale aj proti bolesti, navyše jej protizrážanlivé účinky môžu u pacientov s ľahšími formami trombofílie znížiť pravdepodobnosť prípadnej trombotickej komplikácie, ktorá nemusí priamo súvisieť s očkovacou látkou, ale jej riziko sa zvyšuje napríklad aj pri dehydratácii spôsobenej horúčkami,“ dodáva MUDr. Marek Pytliak.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #chrípka #prechladnutie #ibuprofén #aspirín #paracetamol