Ambulanciám pre liečbu sklerózy multiplex pomôže pilotný projekt

Počet pacientov s roztrúsenou sklerózou na Slovensku každým rokom pribúda, zároveň sa však zhoršujú kapacitné možnosti jednotlivých ambulancií, ktoré sa špecializujú na liečbu tohto ochorenia. Lekári a zdravotné sestry pomenovali viaceré kapacitné bariéry, s ktorými dlhodobo zápasia. Jednou z nich je významná administratívna záťaž, ktorá zdravotným sestrám pracujúcim v týchto špecializovaných ambulanciách zaberá niekedy aj 90 % ich denného pracovného času. Pomôcť má spustenie pilotného digitálneho projektu.

05.12.2022 14:23
skleróza multiplex, človek, nervová sustava Foto:
12-tisíc Slovákov trpí odhadom neurologickým ochorením s názvom skleróza multiplex.
debata

Roztrúsená skleróza je autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém človeka napáda bunky a štruktúry vlastného tela, a začne ich ničiť, ako keby boli cudzie. „Príčinou vzniku tohto ochorenia môže byť genetická predispozícia, faktory prostredia, vírusové ochorenia, stres či fyzická záťaž. Medzi príznaky patrí únava, problémy so zrakom, poruchy pohyblivosti, poruchy s rovnováhou, urologické problémy, či svalová slabosť,“ hovorí o ochorení lekárka MUDr. Viera Hančinová z Ambulancie centra pre liečbu sclerosis multiplex UNB Ružinov.

Týmto ochorením podľa prof. MUDr. Zuzany Gdovinovej, CSc., prezidentky Slovenskej neurologickej spoločnosti, trpí cca 12-tisíc pacientov, pričom ich každoročne pribúda päťsto.

Mama, otec, bábätko, dieťa, rodina Čítajte aj Príbehy: Aký je život so sklerózou multiplex?

Ambulancie dlhodobo bojujú s administratívnou záťažou

Podľa ambulancií, ktoré sa špecializujú na liečbu sclerosis multiplex, je starostlivosť o pacientov s týmto ochorením mimoriadne fyzicky i časovo náročná. „Zahŕňa pravidelné podávanie infúzií, odbery krvi, zaúčanie pacientov a vyše hodinové zdravotné kontroly. Dlhodobo nám však najviac času zaberá veľké množstvo administratívnej činnosti, niekedy hovoríme aj o 90 % nášho pracovného času,“ hovorí o problémoch s administratívnou záťažou zdravotná sestra z Ambulancie centra pre liečbu sclerosis multiplex UNB Ružinov, Viera Zigová. „Mrzí nás to, pretože tento čas by sme radšej venovali starostlivosti o pacientov,” dodáva. Náročná administratíva spočíva napríklad v ručnom vypisovaní žiadaniek na lieky, príprave zdravotnej dokumentácie či kontrole schvaľovania liečby zdravotnou poisťovňou. Hoci môžu lekári zasielať e-recepty, sestry ich musia následne evidovať, aby kontrolovali ich schválenie zdravotnou poisťovňou.

Pomôcť má nový digitálny projekt

Slovenská neurologická spoločnosť sa situáciu rozhodla riešiť a v spolupráci so Slovensko Digital prichádza s unikátnym digitálnym projektom, ktorý má zdravotné sestry od administratívnej záťaže významne odbremeniť. „Sestry samy identifikovali, že by im pomohol jednoduchý, elektronický nástroj, do ktorého by si mohli značiť všetky potrebné údaje a ktorý by ich v správnom čase upozorňoval, ktorého pacienta majú kontaktovať z dôvodu predĺženia liečby alebo iným úkonom,“ opisuje východiská pilotného projektu Jozef Szadvari, líder tímu vývoja nového digitálneho nástroja zo Slovensko Digital. „Tento nový digitálny nástroj významne odbremení zdravotné sestry od ich každodennej administratívnej agendy a zlepší tak celkovo aj kapacitu a dostupnosť jednotlivých ambulancií pre pacientov. Zatiaľ je testovaný v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici,“ dodáva prof. Gdovinová.

„Tento projekt je dôkazom toho, že na riešenia problémov v zdravotníctve nie sú vždy potrebné veľké, zdĺhavé a komplikované riešenia. Keď je vôľa, vieme spojiť sily a prísť s jednoduchým riešením, ktorým ukazujeme, ako rýchlo a efektívne sa prostredníctvom digitalizácie dajú riešiť reálne problémy zdravotníckeho personálu a v konečnom dôsledku aj pacientov. Tešíme sa, že sme toho súčasťou.“ uzatvára Peter Kulich, výkonný riaditeľ Slovensko Digital.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #skleróza multiplex #neurológ #roztrúsená skleróza