Sú vitamíny a doplnky stravy vhodným vianočným darčekom pre každého? Na čo si dať pozor?

PharmDr. Gabriela Vassa z PLUS LEKÁRNE Na prednádraží v Nových Zámkoch a člena dozornej rady spoločnosti UNIPHARMA sme sa v tomto predvianočnom období opýtali, či sú vitamíny a doplnky stravy vhodným vianočným darčekom pre každého.

08.12.2022 00:00
Unipharma, pr, nepouzivat
PharmDr. Gabriel Vass, PLUS LEKÁREŇ Na prednádraží, Nové Zámky, člen dozornej rady spoločnosti UNIPHARMA

Vitamíny a doplnky výživy sú vo všeobecnosti vďačným darčekom. Pri kúpe týchto preparátov si zároveň treba uvedomiť, že nenahrádzajú pestrú a vyváženú stravu, iba ju dopĺňajú. Ľudský organizmus si nevie vitamíny sám syntetizovať a ich optimálne hladiny sú veľmi dôležité pre fyziologickú funkciu organizmu. Na trhu nájdeme vitamíny rozdelené do rôznych kategórií – pre mužov, pre ženy, pre ľudí nad 50 rokov, pre deti, tehotné ženy.

Pri ich pravidelnom užívaní treba mať na zreteli, že nadmerný príjem jedného druhu vitamínu môže ovplyvniť, resp. obmedziť vstrebávanie iného vitamínu či minerálu. Taktiež kombinácia niektorých liekov a vitamínov nie je vhodná. Napríklad warfarín (liek na riedenie krvi) a vitamín K2 by sa rozhodne nemali kombinovať. Pri špecifických stavoch, ako je znížená absorpcia z čreva, či špeciálna medikamentózna liečba, v tehotenstve alebo u ľudí, ktorí užívajú viacero liekov, je vhodné poradiť sa s lekárnikom. Ako odborník na lieky vie pomôcť vybrať tie správne vitamíny a doplnky výživy, ktoré nielen potešia pod stromčekom, ale aj reálne podporia imunitu a vitalitu.

Tipy na vianočné vitamínové darčeky nájdete na stránke etabletka.sk

chyba