Migréna je viac ako len bolesť hlavy. Neliečená môže byť nebezpečná

Je tretím najčastejším ochorením ľudí stredného veku a trikrát častejšie postihuje ženy ako mužov, nevyhýba sa ale ani deťom. Reč je o migréne.

13.12.2022 06:00
bolesť hlavy, migréna, prevencia, liečba,... Foto:
Je to vážne neurologické ochorenie, ktoré treba liečiť.
debata (2)

Migréna, ktorej prejavy sú, na rozdiel od „klasickej“ bolesti hlavy, oveľa intenzívnejšie a jej priebeh je dlhší. Človeka dokáže na niekoľko hodín až dní úplne „vyradiť“ z prevádzky a vylúčené nie je ani riziko kómy. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ju zaraďuje medzi 20 ochorení, ktoré najvýraznejšie ovplyvňujú kvalitu života.

Je to vážne neurologické ochorenie, ktoré treba liečiť. Napriek tomu si viac ako tretina slovenských pacientov s migrénou myslí, že toto ochorenie nie je vo verejnosti vnímané vážne. „Aj keď migrénu zažilo aspoň raz v živote viac ako 15 percent populácie, sú ľudia, ktorí ňou trpia aj tri- až štyrikrát do mesiaca. Pre nich je migréna ochorením, ktoré si vyžaduje liečbu,“ povedal doktor Ireneusz Przewlocki, riaditeľ Centra liečby bolesti PAIN CLINIC.

Nedávno sa vedci pozreli do mozgu ľudí trpiacich migrénou a našli tam kľúč k pochopeniu bolesti. Vďaka novej analýze dúfajú, že by mohli prísť s účinnou liečbou migrény. Informáciu priniesla česká spravodajská televízia ČT24 s odvolaním sa na výsledky výskumu Severoamerickej rádiologickej spoločnosti (RSNA). Pomocou magnetickej rezonancie sa ako prví pozreli na mozgy 20 ľudí s migrénou, z ktorých desať trpelo chronickou a desať epizodickou migrénou bez aury.

diabetes, cukrovka, zrak, problémy, okuliare, žena, žmúrenie Čítajte aj Trápia vás problémy so spánkom či s migrénami? Budete prekvapení, ale môžu za tým byť zlé okuliare

Pozreli sa ale aj na mozgy piatich zdravých ľudí zodpovedajúceho veku. V oboch skupinách ľudí s migrénou našli väčší počet zväčšených perivaskulárnych priestorov – ide o akési vrecká naplnené tekutinou v blízkosti krvných ciev v určitých častiach tela, vrátane mozgu. „Perivaskulárne priestory sú súčasťou systému odvádzania tekutín z mozgu,“ uviedol Wilson Xu, ktorý sa na výskume podieľal. „Štúdium toho, ako prispievajú k migréne, by nám mohlo pomôcť lepšie pochopiť zložitosť toho, ako migréna vzniká. Zväčšené perivaskulárne priestory sú spájané aj s ďalšími neurologickými ochoreniami, ako je napríklad demencia. Je to ale prvýkrát, keď sme takéto zmeny identifikovali v tejto konkrétnej oblasti mozgu u migrenikov.“

Autori štúdie ale varujú pred predčasným nadšením – ide zatiaľ iba o primárny výskum, ktorý sa snaží popísať, čo sa v hlave deje. Cesta k možnému lieku môže trvať ďalšie desiatky rokov. „Výsledky našej štúdie by mohli inšpirovať rozsiahlejšie výskumy, ktoré by pokračovali v skúmaní toho, ako zmeny v mikroskopických cievach a zásobovaní mozgu krvou prispievajú k rôznym typom migrény,“ povedal Xu. Kým ale vedci objavia liek, je dôležité migrénu nepodceňovať, pretože jej záchvat vyradí človeka z bežného fungovania, a to zásadným spôsobom. „Pacient môže mať napríklad náhle zmeny vo videní.

infarkt Čítajte aj Infarkt prezradia aj nenápadné príznaky. Ako ho rozpoznať, kým nie je neskoro?

Vidí svetelné škvrny alebo kľukaté čiary. Mnoho ľudí trpí dvojitým videním alebo prechodnou, čiastočnou slepotou. U pacienta môže dochádzať k tŕpnutiu pier, tváre, končatín, môže mať motolicu, cítiť sa ospalý, ľahko zmätený, neschopný hovoriť. Sotva tieto príznaky pominú, objaví sa na jednej strane hlavy pulzujúca bolesť, ktorej intenzita časom narastá. Ak je bolesť veľmi silná, môže sa pridružiť vracanie, citlivosť na svetlo či zvuk,“ ozrejmuje nepríjemné prejavy migrény doktor Przewlocki. Okrem prísnej životosprávy, ktorá minimalizuje rizikové faktory vzniku migrény – od stresu, cez únavu, nepravidelný spánkový režim, blikajúce svetlá až po čokoládu a alkohol – je nevyhnutná liečba ochorenia.

Inak sa zvyšuje riziko ďalších komplikácií života a ďalších diagnóz. „Štúdie ukazujú, že okrem toho, že migréna obmedzuje človeka pri každodenných aktivitách, môže viesť k depresii a tiež zvyšuje náchylnosť na embolickú mŕtvicu. Neliečená migréna nielenže postupne znižuje kvalitu života človeka, ale môže byť aj nebezpečná. Môže viesť k cievnej mozgovej príhode, k prasknutiu aneuryzmy, kóme alebo dokonca k smrti,“ dodáva odborník.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #migréna #bolesť hlavy #ochorenia #zdravie a prevencia