Kde a ako sa môžu prejaviť rôzne typy bolestí hlavy?

Netreba podceňovať akúkoľvek bolesť hlavy. Slúži na to aby nám varovala, že niečo s naším telom nie je v poriadku.

16.12.2022 06:00
bolesť hlavy, migréna, ochorenie, liečba,... Foto:
Ak vás opakovane bolí hlava, vyhľadajte lekára.
debata

Bolesť hlavy nie je len problémom hypochondrov a výsadou hysteričiek. Ide o skutočnú chorobu, ktorú opisuje aj Medzinárodná klasifikácia chorôb. Bolesť hlavy ako príznak môže skutočne sprevádzať banálne choroby, ale na strane druhej predstavovať aj život ohrozujúci stav. Žiadnu bolesť hlavy teda netreba podceňovať.

Bolesť slúži na tom, aby varovala, že niečo s naším telom nie je v poriadku. Akútna bolesť býva signálom upozorňujúcim na porušenie rovnováhy v pochodoch nášho tela, príznakom ochorenia. Vnímanie a vedenie bolesti zaisťujú senzitívne nervové vlákna a ich zakončenia.

Samotný mozog prekvapujúco tieto vlákna takmer žiadne nemá a nemôže preto bolieť. Intenzívna bolesť môže vznikať v obaloch mozgu. Bolesť hlavy akú pozná väčšina ľudí má však svoj pôvod mimo lebečnej dutiny. Koža, svaly, väzy, povrch hostí, sliznica, oči aj zuby sú bohato pretkané citlivými nervovými vláknami a môžu byť zdrojom bolesti.

Najväčšiu skupinu, približne 75 percent, tvoria takzvané primárne bolesti hlavy. Na ich vzniku sa nepodieľa žiadne iné ochorenie. Najznámejšia z nich je určite migréna, ale najčastejšia je takzvaná tenzná bolesť hlavy (bolesť hlavy z nadmerného psychického vypätia).

bolesť, péenka, PN Čítajte aj Prečo netreba podceňovať bolesť? Zvýšte pozornosť najmä v týchto prípadoch

Primárne bolesti hlavy sa spolu s cukrovkou, obezitou, vysokým krvným tlakom, srdcovým infarktom alebo mozgovou mŕtvicou označujú niekedy ako civilizačné choroby.

Prejavy migrény sa môžu vyskytnúť v ktoromkoľvek veku. Záchvaty začínajú spravidla už v detstve alebo v období puberty. Častejšie postihuje chlapcov, v puberte sa pomer presúva v „prospech“ dievčat.

Ak vás opakovane bolí hlava, vyhľadajte lekára. Zrejme vám povie, že je všetko v poriadku, ale ak nie, pošle vás na ďalšie vyšetrenie. Každá bolesť hlavy by mala byť riadne vyšetrená.

Kde sa môžu jednotlivé bolesti prejaviť

Bolesť hlavy spôsobená liekmi nadužívanie niektorých liekov, najmä analgetík, môže navodiť bolesti hlavy
Migréna bolesť na jednej strane hlavy (zvyčajne v okolí oka), niekedy s vizuálnymi poruchami. Bolesť je pulzujúca, často prechádza aj na druhú polovicu hlavy. Záchvat bolesti trvá zvyčajne 4 až 72 hodín, môže ho sprevádzať vracanie
Tenzná bolesť hlavy tupá bolesť ako keby ste mali pás okolo hlavy zahŕňajúca temeno a krk, trvá pol hodinu až 7 dní
Nakopenie bolestí hlavy (cluster headache) ide väčšinou o krutú, trhavú bolesť, intenzívnu bolesť za jedným okom spojenú so slzením a začervenaním spojiviek, trvá väčšinou 15 až 180 minút.
meteosenzitivita, počasie, jeseň, žena, dáždnik, depresia Čítajte aj Meteosenzitivita je jav, ktorý môže spôsobiť až infarkt. Ako sa chrániť?

Aké sú ďalšie možné príčiny bolesti hlavy

Náhla zmena počasia

mnohí ľudia nie sú schopní dostatočne rýchlo sa prispôsobiť zmeneným poveternostným podmienkam. Reagujú zmenami krvného tlaku, malátnosťou, poruchami krvného obehu a spánku – a tiež bolesťami hlavy.

Preťažené oči

hlava môže bolieť aj vtedy, ak dlhšie čítate pri slabom svetle, keď ste dlho pred televízorom či počítačom

Psychická záťaž

ak ste dlhodobo v strese, máte stavy úzkosti či depresívne nálady, môže vás tiež rozbolieť hlava, pričom bolesť je opisovaná ako tupý tlak v spánkoch alebo celej hlave

Choroba z prechladnutia a chrípky

bolesť v tvári, predovšetkým v oblasti čela, je často náznakom zápalu vedľajších a čelových dutín

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #migréna #bolesť hlavy #prevencia chorôb #zdravie a prevencia