Migrénu spustí aj jedlo. Ktorým potravinám by ste sa mali vyhnúť?

Migréna sa môže pravidelne hlásiť o slovo aj vtedy, ak vznikne deficit spánku či príde obdobie zvýšenej stresovej záťaže. Ako si môžete pomôcť sami s bolesťou hlavy?

18.12.2022 06:00
migréna, sladkosti, donuty, nezdravé jedlo, Foto: ,
U každého migrenika môže byť spúšťačom vzniku bolesti hlavy iný druh jedla či nápoja.
debata

Lekári pripisujú vznik migrény určitým faktorom, ktoré spôsobujú, že sa v mozgu v krátkom čase uvoľní príliš veľa hormónu serotonínu a ďalších látok. To následne vyvolá zápal tepien mozgových obalov, rozšírenie mozgových ciev a migréna je na svete. Ak človek cíti pulzujúcu bolesť najmä na jednej strane hlavy, trpí nevoľnosťou, často sprevádzanou vracaním, je precitlivený na svetlo či zvuk, pravdepodobne trpí migrénou.

Migréna sa môže pravidelne hlásiť o slovo aj vtedy, ak vznikne deficit spánku či príde obdobie zvýšenej stresovej záťaže, ktorá má vplyv na svalové napätie. Tzv. spúšťačov migrény je niekoľko. Niektorí pacienti môžu byť napríklad citliví na cigaretový dym či parfum. Zaujímavé však je aj to, že spustenie migrény môžu urýchliť niektoré potraviny.

Video
Katka Beňová o živote s migrénou: Bolesti hlavy aj 15 dní v mesiaci.

Jedna z najrizikovejších potravín z hľadiska jej schopnosti vyvolať migrénu sú zrejúce alebo plesňové syry. Tie v sebe obsahujú zvýšené množstvo biogénneho amínu – tyramínu, ktorý výrazne zvyšuje krvný tlak a má vplyv na nástup bolesti hlavy. Túto látku nájdete napr. aj v salámach, párkoch a v určitom množstve aj orechoch. Hoci sú teda orechy považované za prospešné pre činnosť mozgu, ak máte migrénu opakujúcu sa aj niekoľko ráz do mesiaca, skúste ich konzumáciu obmedziť. Za problematické potraviny možno považovať aj citrusové plody a čokoládu. Tie takisto obsahujú zložku podobnú látke vytváranej v mozgu, ktorá okrem iného spôsobuje záchvaty migrény. Z nápojov sa za najväčší spúšťač frekventovanej migrény považuje červené víno.

U každého migrenika môže byť spúšťačom vzniku bolesti hlavy iný druh jedla či nápoja. Ak vám preto záleží na prevencii, je dôležité odsledovať si, čo ste pred nástupom migrény jedli.

Ako si môžete pomôcť sami

Ilustračné foto.

Stres

Podľa odborníkov je v súčasnosti najväčším a najčastejším spúšťačom bolestí hlavy. Pri stresových situáciách telo produkuje celý rad hormónov, ktoré ho dostávajú do tzv. bojového režimu. Keďže je stres takmer každodennou súčasťou našich životov, najlepšou prevenciou pre vlastné zdravie je naučiť sa ho kontrolovať.

Hormóny

Mesačné výkyvy hormónov ovplyvňujú v ženskom tele mnoho vecí. Preto nie je žiadnym prekvapením, že súčasťou premenštruačného syndrómu sú u mnohých aj bolesti hlavy.

Krvný tlak

Vysoký tlak v krvi zvyšuje aj tlak vnútri hlavy, čo spôsobuje chronickú bolesť. Našťastie sa dá vysoký tlak liečiť a medikácia môže spolu so zmenou životného štýlu problém úplne vyriešiť.

Zubná hygiena

Bolestivosť zubov môže byť tiež príčinou bolestí hlavy. Ide o tzv. prenesenú bolesť, ktorá je veľmi často spojená práve s problémami v ústnej dutine. Pravidelná zubná hygiena a tiež návštevy zubného lekára môžu bolesti výrazne zmierniť.

očná prehliadka, doktor, okuliare Čítajte aj Zhoršené videnie, častejšie migrény či malátnosť? Niekedy stačia nové okuliare

Spánok

Chronická nespavosť môže spôsobovať aj chronické bolesti hlavy. Nedostatok alebo, naopak, prebytok spánku úzko súvisí s rozvojom bolestí hlavy a s migrénou.

Kofeín

Je podľa lekárov zákerná vec. V malom množstve môže od bolestí hlavy uľaviť, ak je ho ale príliš veľa, môže byť ich spúšťačom. Ak trpíte opakovanými bolesťami, na nejaký čas kofeín úplne obmedzte a porovnajte, či sa ťažkosti zmiernia.

Alkohol

Že za bolesti hlavy môže aj alkohol, iste neprekvapí nikoho. Pite striedmo, červené víno môže ovplyvňovať frekvenciu záchvatov migrény.

Jedlo

Aby problémy spôsobené nevhodnou stravou zmizli, radia odborníci do jedálneho lístka doplniť čo najviac celozrnných produktov, ovocia, zeleniny, čerstvého mäsa a rýb. Snažte sa vyhýbať čokoláde, plesňovým syrom, nadbytku citrusových plodov. Tieto potraviny obsahujú látku podobnú látke tvoriacej sa v mozgu, ktorá okrem iného spôsobuje záchvaty migrény.

Alergia

U ľudí, ktorí sú citliví alebo dokonca alergickí na určité druhy pachov či príchutí, môžu podobné reakcie vyvolávať až bolesti hlavy. Poznanie, na čo ste citliví, a snaha vyhýbať sa týmto veciam, je najlepším liekom.

Práca

Bolesti hlavy spojené s prácou tiež nie sú výnimkou. Ak sa to týka aj vás, neexistuje lepší spôsob, ako sa pravidelne od stola či počítača zdvihnúť a prejsť sa, pretiahnuť unavené a stuhnuté svaly.

Psychické stavy

Depresiu či úzkosť zverte do rúk lekára. Sú často sprevádzané migrénou, psychoterapia a ďalšie možnosti vám môžu významne uľahčiť život.

Analgetiká

Nekonzumujte nadbytok liekov bez toho, aby ste sa poradili s lekárom. Návyk na lieky môže byť významný a ťažko odstrániteľný faktor vzniku chronických bolestí hlavy.

Mobil

Aj telefón môže byť príčinou migrény. Večným pozeraním do neho a písaním esemesiek sa totiž môže rozvinúť tzv. syndróm esemeskového krku. Ide o situáciu, keď sa človek vplyvom pozerania do mobilu neprirodzene nakláňa, čo postihuje príslušné svaly v oblasti krku a hlavy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #migréna #bolesť hlavy #prevencia chorôb #zdravie a prevencia