Problémy starnúcich mužov už dnes nie sú tabu

Muži aj ženy prežívajú okolo päťdesiatky podobné obdobie, pokles mužských pohlavných hormónov, známeho testosterónu však nie je taký náhly, ako u žien, preto ani príznaky andropauzy nie sú také výrazné.

01.09.2012 07:00
Ivan Kubiš Foto:
MUDr. Ivan Kubiš
debata (1)

Neznamená to však, že hormonálna nedostatočnosť nemôže byť príčinou vážnych zdravotných problémov. „Pokles hormónov v andropauze mení zdatného, optimisticky naladeného, pozitívne mysliaceho muža na slabo výkonného, pesimistického, depresívneho, negativistického muža. Charakteristickým znakom je pokles sexuálnej túžby – libida, porucha erektivity – stoporenia, znížený výskyt a oslabenie ranných erekcií,“ upozorňuje urológ a sexuológ Ivan Kubiš z Andrologickej ambulancie Diagnosticko preventívneho centra v Banskej Bystrici.

Aký význam ma testosterón pre muža?
Je to najdôležitejší mužský pohlavný hormón, tvorí sa v semenníkoch a robí muža mužom. Je zodpovedný za mužný hlas, typické mužské ochlpenie, zdravú pevnú štruktúru kostí, tvorbu červených krviniek, silných svalov, optimistické myslenie, dobrú pamäť, orientáciu, koordináciu a koncentráciu.

Má na znižovaní vekovej hranice pri andropauze svoju zásluhu aj stres a životný štýl?
Nekvalitný partnerský vzťah a medziľudské vzťahy, napríklad s kolegami v práci alebo s rodinou či nedostatok priateľov priebeh andropauzy, ktorá sa nazýva aj krízou stredného veku, ovplyvnia veľmi negatívne. Zly vplyv majú aj zdravotné problémy ako vysoký krvný tlak, cukrovka a iné choroby. S veselou mysľou, v pohode, v kruhu ľudí, s ktorými rozumieme a ktorí nás podporia, sa problémy riešia lepšie. Platí to aj o andropauze.

Ako poznačí andropauza psychiku muža?
Záleží na tom, ako je na zmeny vo svojom tele konkrétny muž pripravený, či má o andropauze dostatok informácií. Neinformovaný alebo nedostatočne, nesprávne informovaný muž zvláda problémy ťažšie. Andropauza spôsobuje sexuálne, telesné aj psychické problémy, vrátane depresií. Muž, ktorý pociťuje úbytok telesnej, duševnej aj sexuálnej výkonnosti, nie je optimisticky ladený. Pokiaľ sa mu neposkytne odborná starostlivosť, má sklon k depresiám. Problém vidím aj v tom, že muži neradi chodia s takýmito problémami za lekármi, navyše často ani nevedia, na koho sa obrátiť. Odborníkov na andropauzu – andrológov je na Slovensku ešte málo. V poslednom čase sa však začína hovoriť aj o mužoch a ich andropauze. V zahraničí aj na Slovensku. Starnúci muž a andropauza je teraz častá téma európskych a svetových lekárskych kongresov.

Ubúda v tomto čase mužom sebavedomie?
Áno, uzatvárajú sa do seba, obmedzujú kontakty, nechcú súperiť s ctižiadostivými mladšími spolupracovníkmi. Zdatní a optimistickí muži sa menia na slabo výkonných, pesimistických, negativistických frflošov. Niekedy si kupujú miliónové „hračky“. Niektorí muži „si hoja“ sebavedomie vrhaním sa do nových vzťahov s mladšími partnerkami, chcú dokázať okoliu, že ich sa starnutie netýka. Často sú tieto vzťahy v „prechode“ prechodné. Končia sa, keď vyprchá prvotné nadšenie alebo obsah mužovej peňaženky.

Ako sa dajú rozpoznať jej začiatky?
Muži sa cítia vyčerpaní, podráždení, bývajú nervózni a vzťahovační. Mávajú sexuálne problémy. Sprievodným znakom je aj ubúdanie svalovej hmoty, zväčšovanie objemu tukového tkaniva a rednutie kostí, čo môže spôsobiť osteoporózu. Príznaky andropauzy negatívne ovplyvňujú kvalitu nielen sexuálneho života partnerov, ale aj kvalitu sociálnych vzťahov a výkonnosť v práci. Mužský prechod totiž nie je iba fyzicky, ale aj psychicky vyčerpávajúci. Muži podliehajú popri depresiách aj pocitom smútku, čoho výsledkom sú komunikačné problémy. V prípade, ak muž na sebe spozoruje zmeny, mal by sa poradiť s lekárom. Môžu totiž signalizovať aj skryté poruchy alebo ochorenia, akými sú ateroskleróza, ktorá sa prejaví náhlym infarktom alebo mozgovou porážkou, málokrvnosť, hypofunkcia semenníkov a podobne.

Existuje nejaká prevencia?
Andropauza sa týka každého muža. Rozdiel je len v tom, kedy príde a ako sa prejavuje. Prevencia spočíva v zdravej životospráve, pravidelnej a primeranej fyzickej aktivite a psychickej pohode. Dobrou cestou je venovať sa svojim koníčkom, neuzatvárať sa pred novými stimulmi, brániť sa stereotypu. Dôležité sú lekárske prehliadky, vyšetrenie krvi na hladiny hormónov, špeciálne dotazníky.

Prichádzajú za vami muži častejšie ako v minulosti?
Áno, počty pacientov sa zvyšujú, zrejme je to aj vďaka zrušeným písomným odporúčaniam všeobecných lekárov.

Sú teda už aj slovenskí muži ochotní pripustiť, že sú v prechode?
Priznávajú to sami sebe, v ambulancii, na verejnosti však nie. Objektívne údaje o výskyte andropauzy u mužov na Slovensku neexistujú. Vieme len, že v roku 2004 bolo v SR medikamentózne liečených 880 mužov pre andropauzu.

Keby by už mal muž vyhľadať lekára?
Čo najskôr, keď pocíti príznaky andropauzy. Aby ňou netrpel zbytočne mesiace, roky, mnohí trpia až do smrti.

Ako vyzerá vyšetrenie?
Treba zdôrazniť, že vyšetrenie je nezaťažujúce a nehrozí žiadne cievkovanie, ako sa to traduje. Vyšetrenie robíme v pokoji, bez prítomnosti sestričky. Ostych je teda zbytočný. Začíname pohovorom, aby sme sa zorientovali v pacientových problémoch. Potom nasleduje celkové zhodnotenie telesného stavu, vrátane vyšetrenia pohlavných orgánov. Vyšetrenie hormonálnych hladín robíme bežným spôsobom, odberom krvi zo žily na predlaktí. Nie z penisu, ako sa obávajú niektorí pacienti. Z krvi vyšetríme aj cukor, cholesterol, tuky, prípadne prostatický špecifický antigén. Dôležité je vyšetrenie tzv. free testosterónu, ktoré vieme zabezpečiť len na niektorých špecializovaných pracoviskách.

Aké sú možnosti liečby?
Možností je viac. Tabletky, ktoré sa užívajú dvakrát denne, gély na vonkajšiu aplikáciu a injekcie. Musím sebakriticky priznať, že pokiaľ ide o liečbu, sme my muži trochu pohodlní. Muži neradi užívajú hormonálne tabletky, ktoré treba pravidelne užívať. Moji pacienti uprednostňujú injekcie, ktoré stačí pichať raz za 10 až 14 týždňov. Teda odpadá potreba denného užívania.

Má liečba nejaké vedľajšie účinky?
Vedľajším účinkom môže byť napríklad zvýšenie počtu červených krviniek alebo zväčšenie prostaty. Preto patrí do rúk špecialistu, ktorý vie zabezpečiť urologické vyšetrenie muža a spĺňa prísne kritériá na začatie liečby. Medzi ďalšie pomerne zriedkavé nežiaduce účinky patrí bolestivosť a zväčšenie prsníkov, spánkové apnoe (dočasné zastavenie dychu počas spánku), žltačka, zvýšenie pečeňových testov.

Kde hľadať pomoc?

  • Andropauzu diagnostikuje a lieči optimálne andrológ, andrológia je nadstavbový odbor urológie. Vyšetrenie nie je zaťažujúce, diagnóza sa dá určiť jednoduchým krvným testom. Z odobratej vzorky krvi automaticky vyšetria aj PSA (prostatický špecifický antigén), teda preventívne vyšetrenie na rakovinu prostaty. PSA je látka, ktorú produkujú do krvi rakovinové bunky prostaty už v takom skorom štádiu ochorenia, keď ešte nemožno diagnostikovať vznikajúcu rakovinu inými spôsobmi.
  • Liečba je jednoduchá. Stačí jedna injekcia superdepotného injekčného preparátu raz za 3 mesiace, ktorá zabezpečí dlhodobé a stabilné zvýšenie mužského hormónu. Muži uprednostňujú jednoduché riešenia, len aby nemuseli dennodenne užívať tabletky. Okrem toho predchádzajúce spôsoby hormonálnej liečby mali negatívny vplyv na pečeň. Nebezpečné je aj užívanie anabolík z pokútnych zdrojov, hrozí trvalé poškodenie zdravia. Mnohí muži sa dajú nachytať na tzv. 100-percentne čisté prírodné preparáty, ktoré sú voľnopredajné, no nie sú to lieky, ale potravinové doplnky. Problematický býva ich pôvod, obsah účinnej látky a najmä účinnosť. Muž riskuje, že si kúpi drahý prípravok, ktorý nebude mať žiaduci účinok.
  • Samoliečba môže byť riziková.

    Zdroj: MUDr. Ivan Kubiš, urológ a sexuológ

1 debata chyba