Bolesti chrbta trápia takmer každého Slováka

V určitom životnom období postihujú bolesti chrbta takmer každého. Stav chrbtice ovplyvňuje viacero faktorov, okrem iného aj spôsob ako chodíme, sedíme, spíme, aké máme zamestnanie, ako sa stravujeme či hýbeme. Fakt je ten, že za bolesti chrbta si väčšinou môžeme sami svojou nesprávnou životosprávou a nedostatkom pohybu.

03.09.2012 06:00
chrbát, chrbtica, lekár, pacient, bolesť chrbta Foto:
Bolesťami chrbta trpí aspoň raz za život každý človek.
debata (7)

Chrbtica, ktorá je oporou tela a chráni dôležitú časť nášho nervového systému – miechu, dokáže poriadne potrápiť. Bolesťami chrbta trpí aspoň raz za život takmer každý človek. Postihujú rovnakou mierou všetkých, bez rozdielu veku a pohlavia.

Čo je príčinou, že nás bolí chrbát? „Rôzne štruktúry nášho tela. Môžu to byť svaly, väzy, kĺby, platničky, ale aj vnútorné orgány,“ vraví doktorka Monika Klenková. Otázka znie, prečo vlastne tieto štruktúry bolia. „Bolia, keď sú preťažené buď jednostranne, alebo nadmernou záťažou. Ozvú sa však aj vtedy, keď s nimi nič nerobíme, teda pri nedostatočnom a nepravidelnom pohybe. A, samozrejme, bolia, ak sa demaskuje vážnejšie ochorenie,“ vysvetľuje.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Triky proti bolestiam chrbta.
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Bolesť je signálom, ktorý nás upozorní, že sa s naším telom niečo deje. Najčastejšou príčinou bolestí chrbta sú funkčné poruchy osového skeletu a súvisiacich tkanív. Príčinou však môžu byť aj drobné či väčšie úrazy, napríklad ešte z mladosti. Preto by ste úrazy v žiadnom prípade nemali podceňovať. Netreba zabúdať, že bolesťami v chrbtici sa prejavuje aj veľa ochorení orgánov hrudnej a brušnej dutiny – ochorenia srdca, dýchacích a tráviacich orgánov, ochorenia obličiek a močových ciest, ako aj gynekologické ochorenia.

Je veľa civilizačných ochorení, ktorým sa, aspoň čiastočne, dá predchádzať. Ochorenia chrbtice k nim patria. Musíme sa na ňu začať pozerať ako na orgán, ktorý nám musí slúžiť celý život. Podľa Klenkovej je na prvom mieste pravidelný, ale nie jednotvárny pohyb, adekvátna životospráva, normálna hmotnosť, zvládanie každodenného stresu, úprava vzťahov v rodine a na pracovisku. Ak bolesti chrbta trvajú viac ako tri mesiace a neutíchajú, je najvyšší čas zájsť za lekárom.

„Diagnostický postup určuje ošetrujúci lekár, od RTG snímky po vyšetrenie magnetickou rezonanciou. Od bežných krvných odberov po komplikovanejšie medicínske intervencie. Aj terapia je rôzna podľa príčiny ochorenia. Buď stačí medikamentózna liečba v kombinácii s pohybovou terapiou, alebo je stav taký vážny, že je potrebný chirurgický zásah,“ vysvetľuje možnosti liečby Monika Klenková.

Príčinou ťažkostí v oblasti chrbtice, ale nielen v nej, je aj stres. „Ak sa bolesti chrbta opakujú, stáva sa chrbtica takzvanou Achillovou pätou, čiže v prípade stresového napätia svalstva reagujú svaly chrbta ako prvé. Stres znamená záťaž organizmu, väčšinou psychickú, preto je ho z dlhodobého hľadiska vhodné riešiť pohybovou aktivitou, prípadne sa ho naučiť spracovať mentálnym cvičením,“ dodáva doktorka.

7 debata chyba