Tri nebezpečné očné ochorenia, ktoré možno podchytiť skôr

Od osemnástich rokov by mal každý človek (vo svojom záujme) absolvovať očnú preventívnu prehliadku raz za rok.

05.09.2012 06:00
oko - poškodenie oka - očné choroby Foto:
Oční lekári zaznamenali počas svojej praxe aj prípady, kedy sa vrodené alebo získané poruchy v oblasti sietnice prejavili až v dospelosti.
debata

V rámci nej sa vyšetruje napríklad zraková ostrosť, merajú sa dioptrie, vnútroočný tlak, oči sa vyšetrujú oftalmologickým mikroskopom a tiež do hĺbky. Oční lekári zaznamenali počas svojej praxe aj prípady, kedy sa vrodené alebo získané poruchy v oblasti sietnice prejavili až v dospelosti. Vtedy je potrebné vyšetriť aj rodinných príslušníkov, pretože je istá pravdepodobnosť, že danú diagnózu majú všetci, no nikto z nich nikdy nebol na vyšetrení.

Tri nebezpečné očné ochorenia, v istých prípadoch im možno preventívnou prehliadkou predísť:

Šeroslepota – (ľudovo nazývaná „vlčia tma“) je degeneratívne ochorenie sietnice. Pacient v noci vôbec nevidí, lebo má poškodenú veľkú časť sietnice, navyše má úplný výpadok periférneho videnia.

Malígny melanóm – nádorové ochorenie, najčastejší nádor oka. Vyskytuje sa od dospelosti do staroby a či si ho pacient všimne, závisí od toho, kde sa nachádza – napríklad na povrchu bielka alebo na dúhovke z vonkajšej strany. V prvom prípade si to všimne, pretože začne horšie vidieť. V druhom prípade si ho všimne skôr okolie. Vyskytnúť sa však môže aj z druhej strany dúhovky – vtedy sa zvýši vnútroočný tlak a oko začne bolieť. Malígny melanóm vnútri v oku si pacient všimne, až keď je taký veľký, že sa s ním už prakticky nedá nič robiť. Keď prekročí určitý stupeň rozsahu aj veľkosti, jedinou možnosťou je vybrať celé oko.

Infarkt oka – je to cievne ochorenie, ktoré by mohlo vzniknúť kdekoľvek (v mozgu, v srdci či v pľúcach), no na oku sa prejaví najskôr. Dochádza k uzáveru niektorej z výživových ciev v oku a následne k odumretiu tej časti tkaniva. Ak príde k uzáveru hlavnej cievy, pacient stratí videnie a lekára navštívi veľmi skoro. Ak je to však len čiastočné, nemusí si to všimnúť – zistí to až neskôr, náhodne. V takom prípade má pacient iný problém, napríklad vysoký krvný tlak a potrebuje ďalšie vyšetrenie u všeobecného lekára alebo internistu. Okrem vysokého krvného tlaku vzniká toto ochorenie aj z dôvodu artériosklerózy. Častejšie u žien po menopauze, ale inak celoživotne u mužov.

debata chyba