Nový projekt Univerzitnej nemocnice - brožúra pre pacientov pred kolonoskopiou

Univerzitná nemocnica Bratislava od nového roka spúšťa na Gastroenterologickej klinike SZU a UNB nový projekt komunikácie pre pacientov aj pre samotných zdravotníkov. Cieľom je postupnými nenásilnými a pozitívnymi krokmi vzdelávať pacientov v rámci preventívnych programov a takisto pomôcť zdravotníkom pri práci s pacientom.

27.12.2022 06:00
receptár, kolonoskopia, Foto:
Receptár. Príprava na kolonoskopiu. Projekt univerzitnej nemocnice.
debata

Medzi prvé a základné zmeny, ktoré pocítia pacienti okamžite, bude na Gastroenterolo­gickej klinike SZU a UNB séria vzdelávacích materiálov, ktoré dostane pacient hneď po príchode na kliniku. Prostredníctvom brožúr budú mať pacienti zrozumiteľne vysvetlenú problematiku prevencie rakoviny hrubého čreva a konečníka.

„Fakt, že strava môže ovplyvniť zdravie každého z nás, si už uvedomujú poskytovatelia zdravotnej starostlivosti na celom svete. Preto si nesmierne vážim, že tieto poznatky môžeme začať ako prví komunikovať širokej verejnosti práve na našej klinike,“ hovorí prednosta Gastroenterolo­gickej kliniky SZU a UNB doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD., MPH. Ten so svojím tímom začína spomínaný pilotný projekt už od januára. Jeho súčasťou bude edukácia nielen pacientov, ale aj samotných zdravotníkov.

Receptár. Projekt univerzitnej nemocnice. Foto: Univerzitná nemocnica
recepty, Univerzitná nemocnica Receptár. Projekt univerzitnej nemocnice.

UNB bude pacientov vzdelávať v prevencii kolorektálneho karcinómu

Nie je žiadnym tajomstvom, že základnými faktormi zlého životného štýlu sú nezdravá strava, fajčenie, alkohol, nedostatok fyzickej aktivity. Všetky tieto faktory výrazne zvyšujú riziko vzniku rakoviny. Zistilo sa, že 40 až 50 % všetkých druhov rakoviny vzniká v dôsledku zlého životného štýlu.

Najväčšia epidemiologická štúdia zameraná na nájdenie najvýznamnejšej príčiny predčasných úmrtí (Global Burden of Disease study) ukázala, že nezdravá diéta je zodpovedná za viac rokov zlého zdravia a úmrtí, než ktorýkoľvek iný faktor životného štýlu. To znamená, že nezdravá strava „predbehla“ fajčenie, hlad, infekcie, hepatitídu alebo chrípku. Štúdia ukázala, že ľudia celkovo konzumujú príliš veľa soli, priemyselne spracovaného jedla a červeného mäsa. Naopak, konzumujú veľmi málo vlákniny, celozrnných potravín, ovocia, orechov, semiačok, strukovín a zeleniny, čo má za následok zvýšenie počtu chronických ochorení, ktoré v súčasnosti pozorujeme.

„Aby sme len nestrašili, tak dobrou správou je, že všetkým týmto faktorom vieme predchádzať, stačí len chcieť a my vám na tejto ceste veľmi radi pomôžeme našimi odporúčaniami," hovorí prednosta Gastroenterolo­gickej klinike SZU a UNB.

Video
Gastroenterológ Kužela ukáže, ako prebieha kolonoskopia. Ako vyšetrenie prebieha a ako vlastne vyzerá kolonoskop? Vo videu vám to detailne ukážeme.

Prvá kniha receptov pred kolonoskopiou

Rovnako je pre pacientov pripravená aj prvá kuchárska minikniha receptov v rámci prípravy pred kolonoskopickým vyšetrením. Endoskopické vyšetrenia sú pre mnohých naozaj veľkou neznámou a ak pacientovi lekár oznámi, že ho čaká kolonoskopia, obyčajne je veľmi vystrašený a obáva sa tohto vyšetrenia. Väčšinou sa začína „vyjednávanie“, či je vyšetrenie potrebné, či sa nedá urobiť nejako inak, alebo či sa nedá odložiť.

„Po vyšetrení väčšina pacientov povie, že asi najhoršie bolo držať 5 dní diétu. A práve preto sme sa rozhodli, že pacientom s týmto „diétnym“ problémom pomôžeme. Aby nehladovali a naopak, aby príprava na vyšetrenie bola pre nich, čo najpríjemnejšia,“ vysvetľuje princíp kuchárskej knihy prednosta Gastroenterolo­gickej kliniky SZU a UNB.

Tieto prvé pacientke brožúry sú úvodom do rozsiahleho projektu Gastroenterolo­gickej kliniky SZU a UNB a Univerzitnej nemocnice Bratislava, ktorý si dal za cieľ starať sa o svojich pacientov holisticky – celostne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #projekt #komunikácia #rakovina hrubého čreva #kolorektálny karcinóm