Medzi prvé a základné zmeny, ktoré pocítia pacienti okamžite, bude na Gastroenterologickej klinike SZU a UNB séria vzdelávacích materiálov, ktoré dostane pacient hneď po príchode na kliniku. Prostredníctvom brožúr budú mať pacienti zrozumiteľne vysvetlenú problematiku prevencie rakoviny hrubého čreva a konečníka.
„Fakt, že strava môže ovplyvniť zdravie každého z nás, si už uvedomujú poskytovatelia zdravotnej starostlivosti na celom svete. Preto si nesmierne vážim, že tieto poznatky môžeme začať ako prví komunikovať širokej verejnosti práve na našej klinike,“ hovorí prednosta Gastroenterologickej kliniky SZU a UNB doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD., MPH. Ten so svojím tímom začína spomínaný pilotný projekt už od januára. Jeho súčasťou bude edukácia nielen pacientov, ale aj samotných zdravotníkov.
UNB bude pacientov vzdelávať v prevencii kolorektálneho karcinómu
Nie je žiadnym tajomstvom, že základnými faktormi zlého životného štýlu sú nezdravá strava, fajčenie, alkohol, nedostatok fyzickej aktivity. Všetky tieto faktory výrazne zvyšujú riziko vzniku rakoviny. Zistilo sa, že 40 až 50 % všetkých druhov rakoviny vzniká v dôsledku zlého životného štýlu.
Najväčšia epidemiologická štúdia zameraná na nájdenie najvýznamnejšej príčiny predčasných úmrtí (Global Burden of Disease study) ukázala, že nezdravá diéta je zodpovedná za viac rokov zlého zdravia a úmrtí, než ktorýkoľvek iný faktor životného štýlu. To znamená, že nezdravá strava „predbehla“ fajčenie, hlad, infekcie, hepatitídu alebo chrípku. Štúdia ukázala, že ľudia celkovo konzumujú príliš veľa soli, priemyselne spracovaného jedla a červeného mäsa. Naopak, konzumujú veľmi málo vlákniny, celozrnných potravín, ovocia, orechov, semiačok, strukovín a zeleniny, čo má za následok zvýšenie počtu chronických ochorení, ktoré v súčasnosti pozorujeme.
„Aby sme len nestrašili, tak dobrou správou je, že všetkým týmto faktorom vieme predchádzať, stačí len chcieť a my vám na tejto ceste veľmi radi pomôžeme našimi odporúčaniami," hovorí prednosta Gastroenterologickej klinike SZU a UNB.
Prvá kniha receptov pred kolonoskopiou
Rovnako je pre pacientov pripravená aj prvá kuchárska minikniha receptov v rámci prípravy pred kolonoskopickým vyšetrením. Endoskopické vyšetrenia sú pre mnohých naozaj veľkou neznámou a ak pacientovi lekár oznámi, že ho čaká kolonoskopia, obyčajne je veľmi vystrašený a obáva sa tohto vyšetrenia. Väčšinou sa začína „vyjednávanie“, či je vyšetrenie potrebné, či sa nedá urobiť nejako inak, alebo či sa nedá odložiť.
„Po vyšetrení väčšina pacientov povie, že asi najhoršie bolo držať 5 dní diétu. A práve preto sme sa rozhodli, že pacientom s týmto „diétnym“ problémom pomôžeme. Aby nehladovali a naopak, aby príprava na vyšetrenie bola pre nich, čo najpríjemnejšia,“ vysvetľuje princíp kuchárskej knihy prednosta Gastroenterologickej kliniky SZU a UNB.
Tieto prvé pacientke brožúry sú úvodom do rozsiahleho projektu Gastroenterologickej kliniky SZU a UNB a Univerzitnej nemocnice Bratislava, ktorý si dal za cieľ starať sa o svojich pacientov holisticky – celostne.