Pravda a mýty o napravovákoch. Káva s citrónom či polievka osloboditeľka?

Káva s citrónom? Silný vývar? Lyžička medu? Desaťstupňové pivko? Pečeňová dialýza? "Ľudové napravováky" sú rôzne. A každý verí, že najlepší je ten jeho recept. Aký je ten váš? Berte niektoré z nich so silvestrovským humorom.

29.12.2022 06:00
káva s citrónom, káva, citrón, limetka, kávové... Foto:
Limetka či citrón do čiernej kávy? Koľko ľudí, toľko chutí...
debata

Pomôže ráno káva s citrónom? Silná ranná káva sa po nočnom „opiáši“ ešte donedávna odporúčala dokonca aj v odbornej literatúre v domnení, že človeka lepšie postaví na nohy. Veľa ľudí si ju dopraje dokonca ešte na záver oslavy. Kofeín naozaj povzbudzuje, lenže zároveň podobne ako alkohol odvádza z tela tekutiny, takže prehlbuje dehydratáciu a tým zhoršuje príznaky „opice“. Ďalšie mínus je, že káva má kyslé pH, citrón tiež, a to prekyslenému žalúdku takisto veľmi neuľaví. Ak to váš žalúdok znesie, kávu si môžete dať, ale nezabudnite predovšetkým vypiť dostatok tekutín!

Dodá silu silná polievka? „Vyprošťováky“ z alkoholovej opice fungujú na princípe zavodnenia organizmu a opätovnej dodávky vitamínov a minerálov, ktoré sa z tela vyplavili. Dobrá slepačia či hovädzia polievka, cesnačka alebo bujón vracia telu tekutiny i ionty, navyše, ak je vlažná alebo mierne teplá, urobí roztrasenému žalúdku dobre.

Ultrarýchla verzia „polievky – osloboditeľky“: Hovorí sa jej aj Vegetiho infúzia. Dve lyžice vegety zmiešajte v horúcej vode s lyžicou krupice. Pomaly vychlípte.

Vyslobodí ma desaťstupňové pivko? Je to tiež jedna z možností, niektorí ľudia po prepitej noci nedajú na ranné pivo dopustiť. Pivo organizmus zavodní a dodá potrebné vitamíny, najmä zo skupiny B, aj minerály. Zároveň stlmí hlad receptorov v našom mozgu, ktoré sa dožadujú ďalšieho alkoholu. Ak však patríte medzi tých, ktorým sa už len pri pomyslení na túto metódu dvíha žalúdok, nepraktizujte ju.

Vzchopím sa ráno vďaka kole? Kola obsahuje stimulujúci kofeín a zároveň dodá telu cukry, takže pri potláčaní príznakov „opice“ môže zohrať pozitívnu úlohu. Má aj istý psychologický efekt, pretože ľuďom sa v mysli už podvedome spája s povzbudzujúcim osviežením. Kolové nápoje sa však neodporúča piť počas popíjania alkoholu, pretože bublinky urýchľujú jeho vstrebávanie do krvi!

Surové vajce s korením a worcestrom? Niekto možno na túto metódu nedá dopustiť, pričom veľkú úlohu u tej-ktorej metódy zohráva placebo efekt, čiže človek verí, že mu práve tá „jeho“ pomáha. Ale riskovať v stave „ráno po“ ešte aj salmonelózu, tomu sa hovorí odvaha!

Zázvor ako liek? Zázvor funguje ako bylinný liek, ktorý výrazne tlmí nevoľnosť. Nastrúhaný zázvor zalejte horúcou vodou, nechajte odstáť a pomaly vypite.

Krajec chleba s medom: Med obsahuje množstvo koncentrovanej fruktózy. Človek s „opicou“ má hypoglykémiu a potrebuje si zvýšiť hladinu cukru v krvi. Med mu dodá rýchlo vstrebateľný cukor, ten sa však aj rýchlo spotrebuje, chlieb dodá zložité cukry, ktoré sa v tele musia štiepiť, preto glykémiu zvýšia pomalšie, ale dlhšie ju udržia. A neplatí to len pre diabetikov.

Infúzna liečba. V tomto prípade je dobré mať „kamaráta“ zdravotníka. :-)

Pečeňová dialýza. Najúčinnejšia, ale najdrahšia terapia. :-) Umelá náhrada pečene prístrojom Prometheus pri akútnom zlyhaní pečene. Ide v podstate o rovnaký postup ako pri obličkovej dialýze. Prístroj na pečeňovú dialýzu však kombinuje náhradu niektorých pečeňových funkcií s náhradou obličkových funkcií.

alkohol, vodka, nalievať, piť, opitý, pohárik, poldeci, Čítajte viac Koľko alkoholu poškodí pečeň? U každého inak

Pozor!

Pre niektorých diabetikov je „normálna“ hladina glykémie napríklad 8 mmol/l a títo ľudia môžu mať prejavy vážnej hypoglykémie už pri hodnote 5 mmol/l. Diabetika s hypoglykémiou si ľahko môžeme pomýliť s opitým človekom, prejavy totiž môžu byť veľmi podobné (závraty, tras, nepokoj, úzkosť, únava, potenie, búšenie srdca, dvojité videnie, nejasná reč, agresivita, výkyvy nálady, porucha vedomia, kóma).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #opica #bolesť hlavy #napravovák #vyprošťovák