Muži majú predpoklady na lepšie videnie ako ženy

Zrak je podobne ako iné zmysly vyvinutý u oboch pohlaví rôzne. Zatiaľ čo ženy majú, ako je známe, citlivejší čuch, sluch, hmat aj chuťové poháriky, muži majú predpoklady na lepšie videnie. Ukázali to podľa denníka Die Welt testy amerických vedcov.

06.09.2012 14:00
Ilustračné foto. Foto:
Ženy menej rozlišujú slabé konrasty.
debata (2)

Muži dokážu lepšie ako ženy rozoznať slabé kontrasty a rýchle pohyby, uviedli vedci v odbornom časopise Biology of Sex Differences. Nie je jasné, čo tieto rozdiely spôsobuje, ale experti sa domnievajú, že by za tým mohla byť vyššia koncentrácia hormónu testosterónu u mužov. Tento hormón je známy tým, že ešte v nenarodenom plode stimuluje tvorbu mozgových buniek a v centre zraku.

Tím okolo Israela Abramova z Newyorskej mestskej univerzity vykonal porovnanie na mužoch a ženách vo veku 16 až 38 rokov. V prvom teste premietali na obrazovku rôzne vzorce zostavené z tenkých vodorovných prúžkov.

Účastníci štúdie museli vždy určiť, či je šrafovanie vodorovné, alebo zvislé. Prúžky boli počas pokusu stále tenšie a hustejšie, takže sa nakoniec javili ako jednoliata šedá plocha. Čím tenšie prúžky boli, tým jasnejšie sa prejavovala lepšiu vizuálnu rozlišovaciu schopnosť mužov.

V inom pokuse vedci zistili, že schopnosť rozlišovať jemné odtiene farieb je u oboch pohlaví podobne dobrá, ale muži vnímali farby naprieč farebným spektrom trochu chladnejšie, či „modrejšie“ než ženy. To znamená, že v porovnaní so ženami je ich vnímanie farieb mierne posunuté v prospech kratších vlnových dĺžok.

2 debata chyba