Prvý opis vzťahu nealkoholového stukovatenia pečene a diabetes mellitus 2. typu sa datuje do roku 1970. V tom čase Beringer a Thaler opísali histopatologické zmeny na pečeni u pacientov s týmto typom cukrovky. Potvrdili, že steatóza (stukovatenie) pečene sa vyskytla u 75 % pacientov s diabetes mellitus 2. typu a až 2,6 % z nich malo pečeňovú cirhózu oproti 0,84 % v bežnej populácii.
Cukrovka a pečeň sa navzájom ovplyvňujú
Nealkoholové stukovatenie pečene (NAFLD) je v súčasnosti celosvetovo najrozšírenejším ochorením pečene. Výskyt tohto ochorenia v bežnej populácii je na úrovni 30 – 35 %, u pacientov s diabetes mellitus 2. typu je prítomná až v 70 %. Rovnako zvýšená je u obéznych pacientov. Pacienti s NAFLD majú recipročne zvýšené riziko rozvoja cukrovky.
Tieto informácie potvrdzujú aj slová popredného slovenského diabetológa. „Diabetes mellitus poškodzuje všetky tkanivá a orgány v našom tele. Medzi nimi je samozrejme pečeň. Pre diabetes je dokonca charakteristické nealkoholové stukovatenie pečene. Keď zoberieme výskyt NAFLD v bežnej populácii, ktoré je niekde medzi 15 –30 %, tak u ľudí s diabetes mellitus 2. typu je výskyt NAFLD na úrovni okolo 70 %, čo je násobne viac,“ hovorí doc. MUDr. Emil Martinka, PhD. prezident Slovenskej diabetologickej asociácie.
Obidve ochorenia majú rovnaké patogénne pozadie
V súvislosti s diabetom sa skloňujú najmä srdcovo-cievne ochorenia či obličkové komplikácie. O pečeni sa hovorí menej. Lenže práve nealkoholové stukovatenie pečene je u človeka rizikovým faktorom pre cukrovku. „U pacientov s nealkoholovým tukovým ochorením pečene, je výskyt diabetu násobne vyšší. Kým v bežnej populácii je to 7 – 8 %, u ľudí s NAFLD je to troj- až štvornásobok. Tieto ochorenia sa navzájom potencujú a zhoršujú svoju prognózu. NAFLD urýchľuje progresiu mikro- aj makrovaskulárnych komplikácií diabetu a zvyšuje tiež riziko srdcovo – cievnych ochorení. Tie sú pri obidvoch ochoreniach hlavnou príčinou mortality,“ hovorí doc. MUDr. Emil Martinka, PhD.
A prečo je to tak často previazané? Tieto ochorenia majú podľa slov docenta Martinku spoločné patogénne pozadie. Hovorí sa tomu aj patogénne podhubie, z ktorého vyrastajú jednotlivé ochorenia. Diabetes aj NAFLD majú teda spoločný základ a preto sa často vyskytujú spoločne.
Riziková je najmä obezita
Docent Martinka tiež upozorňuje na to, že napriek všetkým dôsledkom, pečeň akoby často unikala pozornosti. „Je potrebné zlepšiť spoluprácu medzi hepatológmi a diabetológmi. Toto ochorenie sa musí zachytiť čo najskôr, optimálne ešte v úvodných štádiách, ktoré sú zvrátiteľné," hovorí doc. MUDr. Emil Martinka, PhD.
„Pacient môže veľmi aktívne zasiahnuť do ochorenia aj prevencie zlepšením životosprávy, zvýšením fyzickej aktivity, znížením kalorického príjmu a znížením príjmu živočíšnych tukov. Dokonca aj mnohé z moderných antidiabetík zohrávajú svoju úlohu nielen v znižovaní cukru v krvi, tukov a krvného tlaku, ale aj v zlepšovaní nálezov na pečeni. Takže aj diabetológ má možnosť priameho zásahu ohľadom zdravia pečene." Každý diabetik 2. typu by mal podľa jeho slov spozornieť, riziko poškodenia pečene je uňho vysoké. Podobne sú na tom ľudia, ktorí nemajú diagnostikovaný diabetes, ale sú obézni a majú obezitu a metabolický syndróm. „Ak má človek obezitu a spĺňa kritériá metabolického syndrómu, treba počítať až s 80 % rizikom vzniku NAFLD. Vo vlastnom záujme by mal žiadať vyšetrenie, aby sa toto riziko potvrdilo alebo nie. Ak sa potvrdí, musí čo najskôr začať adekvátna liečba," odporúča doc. MUDr. Emil Martinka, PhD.
Nie každá diéta je vhodná
Súčasťou účinnej liečby je úprava nevhodného životného štýlu – sedavého správania, nedostatočnej fyzickej aktivity a zlých stravovacích návykov. Prvý krok v liečbe NAFLD predstavuje podľa slov docenta Martinku je redukcia telesnej hmotnosti diétnymi a režimovými opatreniami.
„Z klinických skúšaní je zrejmé, že pokles hmotnosti o 7 % prináša histologicky preukázateľné zlepšenie aj pri pokročilejšej forme ochorenia – nealkoholovej steatohepatitíde (NASH).“
Napriek tomu, že chudnutie je pri NAFLD prospešné, niektoré diéty, o ktorých je známe, že vyvolávajú chudnutie, môžu zhoršiť túto chorobu, pretože vyvolávajú inzulínovú rezistenciu! Sú to najmä diéty s veľmi nízkym obsahom sacharidov a vysokým obsahom tukov. Okrem toho zloženie stravy s makroživinami môže ovplyvniť NAFLD bez zmeny telesnej hmotnosti. Strava bohatá na mastné kyseliny, obzvlášť nasýtené, alebo na rafinované sacharidy, ako sú tie, ktoré sa nachádzajú v nealkoholických nápojoch, môže NAFLD zhoršiť. Vo všeobecnosti je pri NAFLD odporúčaná najmä stredomorská strava a strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny. Podľa slov Doc. MUDr. Emila Martinku je efektívna aj vegetariánska alebo vegánska strava. Obidve majú vo všeobecnosti veľmi dobré účinky na metabolizmus, a to vrátane pečene.
Spoznajte metabolický syndróm
- obvod pása 102 cm a viac u mužov a 88 cm a viac u žien
- systolický (horný) krvný tlak je 130 mm Hg a viac alebo diastolický (dolný) je 85 mm Hg a viac alebo užívanie liekov na vysoký krvný tlak
- hladina triglyceridov nalačno je 1,7 mmol/l a viac alebo užívanie liekov z dôvodu zvýšených hladín triglyceridov
- hladina HDL cholesterolu nalačno je menej ako 1,0 mmol/l u mužov a u žien je menej ako 1,3 mmol/l alebo užívanie liekov z dôvodu zníženého HDL cholesterolu
- hladina krvného cukru nalačno je viac ako 5,6 mmol/l alebo užívanie liekov na cukrovku