20-ročná Sára išla po prvýkrát darovať krv. Toto je všedný príbeh z odberného centra

Moja 20-ročná dcéra Sára sa rozhodla v novom roku darovať krv. Pred dvoma rokmi, po dovŕšení osemnástky, išla do Národného onkologického ústavu v Bratislave darovať krvné doštičky. Rozhodli sme sa vtedy o jej prvodarcovstve nakrútiť motivačné video pre TV Pravda a nastal nečakaný problém - ako zdravé mladé dievča, ktoré neužíva nijaké lieky, vtedy neprešla úvodným vyšetrením. Kritériá na doštičky pre onkopacientov s výrazne oslabenou imunitou sú veľmi prísne a jej z kontrolného odberu krvi zistili zvýšenú reaktivitu na peľ v ovzduší. Inými slovami - mala príznaky alergie.

04.01.2023 06:00
darcovstvo krvi, preukaz darcu krvi, darcovstvo... Foto:
Takto vyzerá preukaz darcu krvi.
debata (6)

Bolo leto a primár jej vtedy vysvetlil, že je vyradená len dočasne, musí prísť niekedy mimo peľovej sezóny. Bolo to veľké sklamanie. S kameramanom sme v ten deň museli improvizovať, lebo sme prišli o „hlavnú postavu príbehu prvodarcovstva“ a nechceli sme odísť „naprázdno“. Našťastie, priamo „na pľaci“ sme vtedy našli ochotného mnohonásobného darcu doštičiek, ktorý figuroval v našom videu nižšie.

Video
Boli sme na odbere krvných doštičiek v Národnom onkologickom ústave. Prečo sú tu prísnejšie kritériá ako pri darovaní krvi?

Sáru táto skúsenosť na nejaký čas zastavila, ale začiatkom januára tohto roka sa odhodlala skúsiť to zasa – tentoraz darovať celú krv. Inšpiroval ju kamarát. Rozhodla som sa, že ako zdravotnícka novinárka a autorka brožúry Kvapka po kvapke (Pravda tento špeciálny projekt vydala v júni 2017) na tému darovania krvi pôjdem s ňou – do Odberného centra Národnej transfúznej služby (NTS) na bratislavských Kramároch. V lete sme tam boli nakrúcať video o nedostatku krvi počas dovolenkových mesiacov a takisto o tom, aké bývajú najčastejšie dôvody vyradenia z darcovstva. Mimochodom, je ich toľko, že človek sa až čuduje, že sa vôbec nájde zdravá osoba schopná darovať v určitom čase krv. Aj preto je také potrebné robiť nábor najmä medzi mladými zdravými ľuďmi.

Video
Čo sa robí s darovanou krvou, ktorá sa nespotrebuje? Odpovedá MUDr. Zuzana Kovaľová, vedúca lekárka pracoviska Bratislava-Kramáre Národnej transfúznej služby.

Rozhodli sme sa, že pôjdem so Sárou, ale neprezradím, že som novinárka, aby nevznikla nejaká umelo vytvorená situácia. Na pracovisku nemali šancu pamätať si ma, navyše v zdravotníckych zariadeniach sa nosia rúška. Sára sa objednala on-line na konkrétnu hodinu a v utorok 3. januára ráno sme prišli na pracovisko NTS na bratislavskom „nemocničnom kopci“.

Musím povedať, že príjemný prístup k darcom je tu štandardom. Verím, že je to tak všade. Každý jeden z pracovníkov, kto prešiel okolo, nás pozdravil ako prvý. Aj po celý čas, čo som sedela a čítala si v čakárni. Sáre kázali vymeniť respirátor a dali jej čistý. Obe sme podpísali vyhlásenie o bezinfekčnosti a bezdotykovo nám odmerali teplotu. Následne Sára vyplnila pomerne rozsiahly dotazník darcu krvi a krvnej plazmy, kde sa krúžkujú odpovede ÁNO-NIE na všemožné otázky. Napríklad, či ste boli v poslednom období v zahraničí, či ste neabsolvovali tetovanie alebo vám nezaviedli pírsing za posledných šesť mesiacov, či ste neboli posledných 72 hodín na stomatologickom zákroku, či nemáte nového sexuálneho partnera a podobne. Všetky tieto záležitosti by vás mohli vyradiť z darcovstva. Po vyplnení dotazníka sa odoberá aj kontrolná vzorka krvi do skúmavky a absolvuje sa rozhovor s lekárom – v prípade nejasností sa lekár potenciálneho darcu na niektoré veci ešte podrobnejšie pýta.

Vstupná hala s čakárňou Odberového centra... Foto: Bianka Stuppacherová
darcovstvo krvi, krv, Kramáre, Národná transfúzna služba Vstupná hala s čakárňou Odberového centra Národnej transfúznej služby - pracovisko Kramáre - v Bratislave.

Mala som trochu obavy, či bude mať dcéra v poriadku krvný obraz a dostatočnú hladinu hemoglobínu (červeného krvného farbiva), pretože okrem zeleniny a ovocia konzumuje iba vajíčka a ryby. Je krvná skupina B, ktorú má 13 % Slovákov (Rh faktor pozitív). Úvodným vyšetrením (vzorka krvi z lakťovej žily) však, našťastie, bez problémov prešla. Po rozhovore s lekárom jej odmerali tlak a mala ho nízky. Zjavne to tu nie je raritná situácia, kázali jej zájsť do bufetu a okrem pohára vody si vypiť aj kávu. Za mnou do čakárne medzitým prišla jedna z pracovníčok a spýtala sa ma, či si tiež nedám kávu (do bufetu majú prístup len darcovia). Veľmi milé, doniesla mi kapučíno. Darca krvi by nemal prísť na darovanie nalačno, čo sme vedeli, aj to, že raňajky by mali byť ľahké. Sára zjedla ráno chlebík s bryndzou a obe nás prekvapilo, keď jej lekár povedal, že to nie je celkom optimálne, lebo bryndza je „tučná“.

Rozšírenosť krvných skupín na Slovensku

  • krvná skupina A = 42 %
  • krvná skupina 0 = 38 %
  • krvná skupina B = 13 %
  • krvná skupina AB = 7 %

Darovanie krvi (450 ml) trvá od 5 do 15 minút. Sára tvrdí, že u nej to trvalo možno sedem, po celý čas pri nej sedela zdravotná sestra a inštruovali ju, kedy má počas samotného odberu stláčať gumennú loptičku v tvare srdiečka a pumpovať krv a kedy si oddýchnuť. Opakovane sa jej pýtali, či je všetko v poriadku, či sa jej nekrúti hlava a keby sa začala cítiť čudne, že to má okamžite hlásiť. Dokonca aj po odbere krvi, už v bufete, sa u nej ako u prvodarkyne opakovane ubezpečovali, či jej nie je zle. „Nebojte sa, ja som silný jedinec,“ odpovedala vraj hrdo. „Joj, to tu už toľkí povedali,“ smial sa personál. Zjavne majú svoje praktické skúsenosti.

Po odbere krvi a opakovanej návšteve bufetu (dostala jablko, croissant a gastrolístok) prichádza Sára za mnou do čakárne. Hotovo. Odchádzame. Nič adrenalínové sa nedeje, krásny deň plynie bez dramatických výkyvov ďalej. Chvalabohu.

„Máš fotku z odberu?“ pýtam sa v aute. „Cvakol ťa niekto na mobil?“

„Nemám, mami. Vieš, ja som sa hanbila požiadať o to. Pripadalo mi to také samoľúbe. Keď človek robí dobré skutky, nemal by sa tým chváliť.“

„A čo ja teraz vlastne uverejním ku svojmu článku?“

Čo už. Tak niekedy nabudúce.

Nepoznáte svoju krvnú skupinu?

V rámci jedného z prvých vyšetrení pred odberom krvi s cieľom darcovstva sa ju dozviete. Každá odobratá krv darcu je testovaná a určuje sa z nej krvná skupina aj Rh faktor. Najvzácnejšia je na Slovensku AB Rh negatív. Má ju len 1,2 % ľudí. Darca musí mať minimálne 50 kg, vek od 18 do 60 rokov a v danej chvíli musí byť zdravý.

Na svete je najčastejšia krvná skupina 0, ale v niektorých oblastiach, napríklad aj na Slovensku, je najbežnejší typ A. V zásade by sa dalo povedať, že smerom na západ pribúda „áčkovej“ skupiny, smerom na sever „nulky“ a smerom na východ nositeľov krvnej skupiny B. Z hľadiska histórie vznikla ako prvá krvná skupina nula, to je prapôvodná krvná skupina lovcov mamutov.

Ako často môžem darovať krv?

  • muži každé tri mesiace (4-krát ročne)
  • ženy každé štyri mesiace (3-krát ročne)
  • výnimočne o mesiac skôr pri neprekročení celkového počtu odberov do roka

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #krv #darovanie krvi #darcovstvo krvi #darcovstvo krvných doštičiek