Onkologickí pacienti by mali vo výžive znížiť podiel sacharidov

V čreve sa nachádza viac ako 70 percent obranných buniek tela, právom sa teda považuje za najväčšiu časť imunitného systému. Produkujú sa v ňom protilátky, ktoré pomáhajú v boji proti cudzorodým látkam.

07.09.2012 06:00
sacharidy - chlieb v jedálničku Foto:
Ani sacharidy v podobe nadmerného množstva pečiva by nemali tvoriť priveľký podiel v strave onkologických pacientov.
debata (1)

To, ako črevný systém funguje, ovplyňuje výživa a životný štýl. Funguje vtedy, keď v ňom žijú správne baktérie. Ale ak zjeme niečo, čo sa črevu nepáči, vyšle alergickú reakciu, napríklad v podobe hnačky.

Cukor je pre črevo nebezpečný, nevie, ako s ním bojovať. V tele ničí priateľské črevné baktérie, čím sa vytvára priestor pre nebezpečné plesne, ktoré ničia črevnú sliznicu a zaťažujú imunitný systém. Johannes F. Coy v knihe Aktívne proti rakovine radí onkologickým pacientom znížiť podiel sacharidov vo výžive.

„Môžete pôsobiť nielen proti rakovinovým bunkám, ale posilniť aj normálnu črevnú flóru. Zabránite tým rozmnoženiu plesní a škodlivým účinkom amoniaku. Zároveň podporíte funkciu čreva, znížite vznik zápalových procesov a posilnite imunitný systém,“ odkazuje.

Aby črevo správne fungovalo, v prvom rade treba podporiť trávenie. Pomáhajú ľanové a skorocelové semienka. Či už črevo čistíme alebo „liečime“, lekári odporúčajú, aby sme pri tom nezabúdali piť. Aj probiotiká v kombinácii s vlákninou podporujú správne fungovanie čreva. Coy tiež schvaľuje konzumáciu kyslomliečnych výrobkov. V knihe uvádza, že prispievajú ku kyslej hodnote pH v čreve.

Medzi klasické očisty čreva patrí pôst. „Postiť sa, teda úplne sa vzdať tuhej stravy, čo je vlastne klasika medzi metódami očisty čreva, možno pacientom s rakovinou odporučiť iba v počiatočnom štádiu choroby a pred nasadením chemoterapie,“ píše ďalej Johannes F. Coy vo svojej knihe. Prostredníctvom protirakovinovej výživy chudobnej na sacharidy a bielkoviny, ale bohatej na tuky, možno v tele dosiahnuť takmer rovnaký biochemický účinok.

Črevo sa dá dôkladne vyčistiť aj starým známym klystírom, ktorý sa označuje ako črevná sprcha. Klystír je zdravý, pretože podobne ako hadica vyumýva črevo, ktoré ostane celkom čisté. Dnes už existuje jeho moderný variant. Proces sa nazýva kolonohydroterapia a síce trvá dlhšie, nie je taký nepríjemný.

1 debata chyba