Strojček v ústach nenosia len školáci

K čeľustnému ortopédovi prichádzajú pacienti s dvoma základnými skupinami problémov: s nesprávnym vzájomným postavením čeľustí a zubov a krivými zubami.

10.09.2012 06:00
zubnystrojcek Foto:
Čistiť si chrup so zubným strojčekom je náročné.
debata

Mnohí majú tieto problémy zmiešané. Len odborník vie posúdiť, či ide o problém čisto estetický alebo aj funkčný.

Ortodontický aparát, laicky povedané zubný strojček, už nenosia len školáci. Dnes už nie je ničím výnimočným stretnúť tridsiatnika, ba dokonca aj staršieho, ktorý má na zuboch nalepený fixný aparát. Dnešná doba kladie vysoké nároky na estetiku a zuby v úsmeve by nemali byť len biele, ale aj rovné.

Navyše liečba chybného postavenia čeľustí či zubov často nie je len snahou o krásny úsmev. Nesprávny zhryz či krivé zuby komplikujú ústnu hygienu, deformujú tvár či preťažujú čeľustný kĺb. Možnosti v oblasti čeľustnej ortopédie nazývanej aj ortodoncia sa každým rokom rozširujú.

Tri skupiny pacientov
Ortodontickú liečbu, čiže „rovnanie zubov“, je optimálne stihnúť do veku 18 rokov. Neskôr už čeľuste nerastú a riešenie problémov tomu treba prispôsobiť. Zanedbateľné nie je ani finančné hľadisko, pretože na ortodontickú liečbu zdravotná poisťovňa prispieva len do dosiahnutia plnoletosti a táto liečba ani pri čiastočnej úhrade zo zdravotného poistenia nie je práve lacná. Ide o liečbu, ktorú poisťovne nehradia všetkým nikde na svete. Jednotliví čeľustní ortopédi si kalkulujú rôzne ceny za svoju minutáž, kam musia zahrnúť všetky svoje „vstupy“ (nájomné, elektrina, plat pre sestričku), preto môžu byť drahší vo veľkých mestách.

Najvyššiu úhradu zo zdravotného poistenia majú pacienti do 18 rokov so závažnými chybami zhryzu a čeľustí. Patria sem aj pacienti s rázštepmi pier, podnebia a inými ťažkými vrodenými chybami tváre a čeľustí. Poisťovne im do veľkej miery hradia liečbu bez obmedzenia veku.

Bežným pacientom s rôznymi presne definovanými chybami zhryzu, poisťovne hradia liečbu čiastočne. Suma účtovaná v ambulancii je tak vlastne len doplatkom. Aj ten sa však pri nesnímateľnom, fixnom aparáte, môže v priebehu dvojročnej liečby postupne vyšplhať až do výšky 700 eur.

Samoplatcami sú všetci pacienti nad 18 rokov a takisto poistenci, ktorí bezdôvodne prerušili liečbu na pol roka a dlhšie. Preto treba s čeľustným ortopédom komunikovať a včas riešiť prípadné problémy, aby sa urobil záznam v karte a neevidovalo sa to ako svojvoľné prerušenie liečby.

Dva príbehy z ortodontickej ambulancie
33-ročná Helena z Trnavy v detstve nosila snímateľný strojček, neskôr dokonca fixný aparát na hornom zuboradí. „Nenarástla mi jedna horná trojka a medzi zubami som mala medzeru. Vtedajší čeľustný ortopéd to vyriešil tak, že mi všetky zuby poposúval do jednej strany. Môj asymetrický úsmev mi v dospelosti začal veľmi prekážať,“ vysvetľuje.

Mala 25 rokov, keď sa odhodlala absolvovať liečbu v inej ortodontickej ambulancii. Upozornili ju, že v dospelosti môže liečba trvať dlhšie a bude si ju celú hradiť. „Nosila som fixný aparát na oboch zuboradiach až 5 rokov,“ spomína Helena. „Odhadujem, že ma celá liečba vyšla aj na 2 500 eur. Ale teraz som spokojná. Mám svoje zuby – a rovné.“

10-ročná Sofia z Bratislavy mala až do svojich ôsmich rokov kompletný mliečny chrup. „Tešili sme sa, ako dlho jej prvé zuby vydržali a dúfali sme, že jej rovnako pekné narastú aj trvalé,“ hovorí jej mama. „Keď sa jej však jedny cez druhé začali tlačiť horné trvalé jednotky a dvojky široké ako lopaty, pochopili sme, že do jej malých úst sa nepomestia.“ S obavami išli do ortodontickej ambulancie, pretože Sofiinmu otcovi museli práve z tohto dôvodu v detstve niektoré zuby vytrhnúť.

„Doktorka Irena Klímová nás však ubezpečila, že takéto radikálne riešenie zatiaľ nie je potrebné. Sofii umiestnili v zmiešanom chrupe pri podnebí špeciálny druh nesnímateľného kovového aparátu nazývaného hyrax. Stál nás 100 eur. Výhodou je, že ho zavesili na štyri mliečne stoličky a pri úsmeve ho nie je vôbec vidieť. Strojček sme prvé týždne s pomocou špeciálnej ihly rozťahovali a neskôr jej ho v ambulancii napevno zapečatili. Postupne jej rozšíril horné zuboradie a urobil tak dostatok miesta na predné zuby. Efekt je jasne viditeľný, stačí si to porovnať so starými fotografiami alebo sadrovým odliatkom. Koncom septembra jej strojček po necelom roku odstránia. Neskôr uvidíme, aké veľké narastú ďalšie trvalé zuby a možno bude ešte v budúcnosti nosiť snímateľnú platňu,“ uzatvára Sofiina mama.

Dôležitá ústna hygiena
V zásade jestvujú tri druhy zubných strojčekov. Najmä u detí, v zmiešanom chrupe, sa používajú snímateľné, ktoré sa nosia v noci počas spánku. Najlepší efekt majú pri úprave postavenia čeľustí. Na detailnú úpravu zubov v zuboradí, ale aj úpravu zhryzu sú lepšie fixné aparáty. Treťou skupinou sú retenčné, udržiavacie strojčeky, ktorých úlohou je zabrániť vyrovnaným zubom, aby sa vrátili na pôvodné miesto. Sú najjednoduchšie, tvorí ich len fólia alebo platnička, do ktorej zuby zapadnú, prípadne drôtik nalepený z vnútornej strany zubov.

Pri zubných strojčekoch – či už snímateľných alebo fixných – je veľmi dôležitá ústna hygiena. Nároky na techniku čistenia zubov zvyšujú najmä fixné aparáty. Štandardom je okrem klasickej zubnej kefky používať aj jednozväzkovú „sólo“ kefku, s ktorou sa dajú lepšie vyčistiť miesta okolo nalepených ortodontických zámkov. Okrem toho môže veľmi pomôcť špeciálna dlhá medzizubná kefka s držiakom, ktorá sa ľahko zavádza popod drôtik a vyčistí aj tento „skrytý“ priestor.

Medzizubná kefka s kužeľovitým tvarom sa zas používa na dočistenie krúžkov. Sofiina mama: „Mali sme problém, keď pri jednom vírusovom ochorení Sofii opuchli sliznice pri podnebí tak, že sa jej doň drôtiky doslova zanorili. Hrozilo, že jej budú musieť strojček predčasne odstrániť. Pomohla však zvýšená ústna hygiena liečebným antibakteriálnym gélom s obsahom chlórhexidínu a vyplachovanie úst antibakteriálnou ústnou vodou.“ Okrem zubov treba čistiť aj snímateľný strojček – mechanicky s pomocou mäkkej zubnej kefky a raz za týždeň v čistiacom roztoku. Na kovovú skrutku strojčeka je dobré po čistení v roztoku kvapnúť kvapku jedlého oleja.

Kedy a ako dlho
Najväčším rizikom posúvania zubov je práve poškodenie skloviny pri zlej hygiene. Zuby však musia byť dôkladne ošetrené už pred ortodontickou liečbou. Adept na akýkoľvek zubný strojček nesmie mať zápal ďasien ani kazy.

Samotné nalepenie zámok na zuby pri fixnom aparáte sklovinu nepoškodí. V mieste, kde je nalepená súčiastka, je, naopak, sklovina chránená.

Keď však strojček snímu, u pacientov s nedostatočnou hygienou okolo ostane kriedová plôška odvápnenej skloviny, kde ju narušil povlak. Zuby teda nekazí strojček, ale nedostatočné čistenie vôkol neho.

Rodičia sa často pýtajú, kedy je najvhodnejšie obdobie na čeľustno-ortodontickú liečbu a koľko taká liečba trvá. Podľa čeľustnej ortopedičky z Bratislavy Ireny Klímovej je to veľmi individuálne. Niekedy deti začínajú nosiť snímateľný zubný strojček už v mliečnom chrupe, inokedy je so začiatkom liečby vhodné počkať do neskoršieho veku. V každom prípade – postavenie čeľustí a zubov je najlepšie ovplyvňovať v období, kým organizmus rastie. Ortodontická liečba trvá priemerne od dvoch do štyroch rokov.

K špecialistovi posiela pacienta najčastejšie zubný lekár. V ortodontických ambulanciách by však nemali odmietnuť ani rodičov s deťmi, ktorí prídu sami, pretože majú pochybnosti o správnom vývoji chrupu svojho potomka.

debata chyba